Friday, October 7, 2016

Την άμεση αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ των απλήρωτων πληγέντων κτηνοτρόφων από την οζώδη δερματίτιδα ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή

Την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ καθώς και την αναστολή πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων ζητά για τους απλήρωτους πληγέντες από την οζώδη δερματίτιδα κτηνοτρόφους η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία βουλευτής, με σχετικές επιστολές της  προς τον Διοικητή του ΟΓΑ και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τις οποίες κοινοποιεί στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου τονίζει ότι η τεράστια καθυστέρηση της Κυβέρνησης να καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων κτηνοτρόφων, απειλεί την επαγγελματική και την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προκαταβολή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 3,15 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας, που σημειώθηκαν το 2015.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι όχι μόνο αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις διογκούμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω της κυβερνητικής φορολαίλαπας αλλά επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής επαγγελματικής τους εξόντωσης λόγω της απώλειας της ίδιας της πηγής του εισοδήματός τους.

Αναλυτικά, η επιστολή της κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

7-10-2016
Προς
·         Τον Διοικητή του ΟΓΑ
Κ. Αθανάσιο Μπακαλέξη

·         Τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α.
Κον Κουρεμπέ Θεοφάνη


Κοιν:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βαγγέλη Αποστόλου


Κύριε Πρόεδρε,

Σε απελπισία οδηγούνται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από την επιδημία της οζώδους δερματίτιδας, εξ αιτίας της τεράστιας καθυστέρησης της Κυβέρνησης να αναλάβει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων για την αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει στις περισσότερες περιπτώσεις καν ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προκαταβολή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 3,15 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας, που σημειώθηκαν το 2015, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Vytenis Andriukaitis.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Σερρών, στον οποίον θανατώθηκαν πάνω από 4.500 βοοειδή από τον Απρίλιο του 2016, όταν εμφανίστηκε η ασθένεια, οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι του οποίου δεν έχουν λάβει ούτε Ευρώ αποζημίωσης. Την ίδια ώρα, η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται τόσο από την μη καταβολή σε αυτούς παλαιότερων αποζημιώσεων και ενισχύσεων όσο και από την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών αλλά και τις αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή τους.

Συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι ότι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι όχι μόνο αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς τόσο στις διογκούμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής επαγγελματικής τους καταστροφής λόγω της απώλειας της ίδιας της πηγής του εισοδήματός τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και όσοι κτηνοτρόφοι έλαβαν την αποζημίωση, θα χρειαστούν και αυτοί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκτήσουν και πάλι εισόδημα.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή οι πληγέντες κτηνοτρόφοι έχουν κατ’ ουσίαν μηδενικό εισόδημα, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη η άμεση αναστολή της καταβολής των τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών τόσο στον ΟΓΑ όσο και στον ΕΛΓΑ χωρίς καμιά επιβάρυνση τους για έναν χρόνο, σύμφωνα και με το άρθρο 4 §2 του Ν. 2556/1997. Επιπρόσθετα, απολύτως απαραίτητη κρίνεται και η αναστολή πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων κατά το πρότυπο των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη και με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.

Η θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητας αναστολής των εξυπηρετήσεων των οφειλών των πληγέντων κτηνοτρόφων είναι προϋπόθεση της οικονομικής τους επιβίωσης.

Αναμένω τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.