“Ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά. Το ντιζάιν είναι μια μορφή κοινής γλώσσας”
“Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, το design , είναι μια μορφή κοινής γλώσσας, αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη” είπε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα στην ομιλία της σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης “BEWARE OF GREEKS”- Εβδομάδα Ελληνικού Design στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που άρχισε εχθές και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, για την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού design, καθώς και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής επιχειρηματικότητας Θεματικός άξονας είναι η επανάχρηση στοιχείων από την παράδοση και την ελληνική πραγματικότητα. Παρουσιάζονται οι δημιουργίες έξι σχεδιαστών που ζουν, εργάζονται και παράγουν στην Ελλάδα, καθώς και οι προτάσεις 16 ομάδων φοιτητών από τα τμήματα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Η κυρία Σακοράφα ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες, που είναι δύσκολες για όλους τους λαούς της Ευρώπης, το μόνο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά, είναι ο πολιτισμός που έχει παράξει αυτή η ήπειρος διαχρονικά. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, επίπονη, και πολλές φορές τραγικά αιματηρή.
“Αυτό που ίσως δυσκολευόμαστε να δούμε ή προσπαθούν να μας κρύψουν”, τόνισε, “είναι ότι οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι, δεν έχουν ούτε φόβο, ούτε ενοχές, στην επικοινωνία τους”.
Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, ανέφερε ότι το design είναι μια μορφή κοινής γλώσσας, αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη. “Παρεμβαίνει εικαστικά και δημιουργικά στην καθημερινότητα, από το πιο απλό χρηστικό αντικείμενο, μέχρι την πιο εξεζητημένη δημιουργία. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ιδιότυπη νεωτερική επιχειρηματικότητα, που μπορεί, να παρασύρει και να κινήσει, ένα μεγάλο φάσμα δημιουργών. Και από την στιγμή που δεν περιορίζεται από σύνορα, αλλά και από όλες αυτές τις διαφορές που σκοπίμως προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε οι λαοί μεταξύ μας, λειτουργεί και απελευθερωτικά”.
Στη σημερινή έκθεση, εξήγησε ότι αποφάσισαν να βάλουν ένα πλαίσιο δημιουργίας χρηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και πραγματικότητα, με τη σκέψη ότι η παράδοση δεν είναι κάτι νεκρό μουσειακό, αλλά πηγή έμπνευσης για το σήμερα. Όπως το σήμερα θα είναι πηγή έμπνευσης για το αύριο.
“Και αποφασίσαμε ακριβώς να συνυπάρχει το σήμερα, οι σύγχρονοι δηλαδή δημιουργοί με το αύριο, αυτούς που σπουδάζουν και κάνουν σχέδια για το αύριο της ζωής τους”.
Για την συμμετοχή τους στην έκθεση μίλησαν από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο καθηγητής κύριος Βασίλης Παπακωστόπουλος και από το Τμήμα Σχεδίασης και Τεχνολογίας Επίπλου και Ξύλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας ο καθηγητής κύριος Γιάννης Ντιντάκης.
Με την παρουσία τους τίμησαν την έκθεση οι ευρωβουλευτές: Τάκης Χατζηγεωργίου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νίκος Χουντής, Ιβο Βάιγκλ, Δημήτρης Παπαδάκης, Σεσίλια Γουιλκστρομ, Ελίζα Βοζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νεοκλής Συλικιώτης, Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ακολουθεί η ομιλία της κας Σοφίας Σακοράφα στα εγκαίνια της έκθεσης “Beware of Greeks”:
“Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για την παρουσία τους και να καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση τους Πρέσβεις, τους συναδέλφους ευρωβουλευτές, τους φοιτητές Πανεπιστημίων Αιγαίου και Καρδίτσας και τους καθηγητές τους, τους μαθητές από τα νυχτερινά σχολεία Σύρου, Καλύμνου, Λέρου και Κω και τους καθηγητές τους που τους συνοδεύουν, και φυσικά τους εκθέτες δημιουργούς.
Ακούσατε αρκετά και έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά για όσα ακούσατε.
Αρκετοί με ρώτησαν γιατί αποφάσισα να πάρω αυτή την πρωτοβουλία έκθεσης για το ελληνικό design.
Τους είπα λοιπόν ότι,
Στις σημερινές συνθήκες τις δύσκολες συνθήκες για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που βλέπουμε να αναβιώνουν φαντάσματα του παρελθόντος, το μόνο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά, είναι ο πολιτισμός που έχει παράξει αυτή η ήπειρος διαχρονικά.
Μέσα φυσικά από μια πορεία δύσκολη, επίπονη, και πολλές φορές τραγικά αιματηρή.
Αυτό που ίσως δυσκολευόμαστε να δούμε ή προσπαθούν να μας κρύψουν, είναι ότι οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι, δεν έχουν ούτε φόβο, ούτε ενοχές, στην επικοινωνία τους.
Κι αν αφεθούν ελεύθεροι, δεν διστάζουν (και μάλιστα μ΄ ένα είδος δημιουργικής χαράς) να ανταλλάσσουν εμπειρίες από τις παραδόσεις τους και να διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον τους βασιζόμενοι στην πίστη τους και στην αγάπη τους για τη ζωή.
Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, πιστεύω, ότι το design , είναι μια μορφή κοινής γλώσσας.
Αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη.
Παρεμβαίνει εικαστικά και δημιουργικά στην καθημερινότητα, από το πιο απλό χρηστικό αντικείμενο, μέχρι την πιο εξεζητημένη δημιουργία.
Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ιδιότυπη νεωτερική επιχειρηματικότητα, που μπορεί, να παρασύρει και να κινήσει, ένα μεγάλο φάσμα δημιουργών.
Και από την στιγμή που δεν περιορίζεται από σύνορα, αλλά και από όλες αυτές τις διαφορές που σκοπίμως προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε οι λαοί μεταξύ μας, λειτουργεί και απελευθερωτικά.
Στη σημερινή έκθεση αποφασίσαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο δημιουργίας χρηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και πραγματικότητα.
Με τη σκέψη ότι η παράδοση δεν είναι κάτι νεκρό μουσειακό, αλλά πηγή έμπνευσης για το σήμερα.
Όπως το σήμερα θα είναι πηγή έμπνευσης για το αύριο. Και αποφασίσαμε ακριβώς να συνυπάρχει το σήμερα, οι σύγχρονοι δηλαδή δημιουργοί με το αύριο, αυτούς που σπουδάζουν και κάνουν σχέδια για το αύριο της ζωής τους.
Και θα ήθελα εδώ να μου επιτρέψετε να καταθέσω την άποψή μου γι΄ αυτό που λέγεται κατά κόρον διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά.
Πιστεύω ότι αυτή η σχέση δεν μπορεί να έχει εντολείς και εντολοδόχους.
Δεν μπορεί η αγορά να παραγγέλλει και η εκπαίδευση να προσαρμόζεται γιατί έτσι οδηγούμεθα σε μια στρέβλωση και σε μια ακύρωση του ρόλου της εκπαίδευσης.
Και τα αποτελέσματα αυτής της στρέβλωσης εύκολα τα διαπιστώνουμε σήμερα. Από την άλλη πλευρά και το απολύτως αντίστροφο είναι αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό.
Η αγορά είναι η ίδια η κοινωνία και είναι αναγκαίο να βρίσκεται, σ΄ ένα διαρκή διάλογο με την εκπαίδευση έτσι ώστε να επωφελούνται και οι δύο πλευρές και κυρίως να ωφελείται ο τελικός αποδέκτης, ο πολίτης-καταναλωτής τόσο άμεσα όσον αφορά στη χρήση και έμμεσα όσον αφορά στην εκπαίδευσή του.
Σας παρακαλώ λοιπόν να αφιερώσετε χρόνο, παρατηρώντας προσεκτικά και τις δημιουργίες των εκθετών, αλλά και τα σχέδια των φοιτητών.
Και πιστεύω ότι θα με δικαιώσετε για όσα είπα παραπάνω.
Δημιουργίες, εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση, χωρίς ενοχές. Χωρίς αντιλήψεις μοναδικότητας ή μεγαλείου ανοιχτές σε όποια ερμηνεία, αλλά ταυτόχρονα, ακτινοβολώντας την ελληνικότητά τους ή αν θέλετε την κουλτούρα ενός πολιτισμού, που μπορούν να σταθούν φιλικά, ευχάριστα και χρηστικά, οπουδήποτε και δίπλα σ΄ οτιδήποτε σ΄ όλον τον κόσμο.
Και εδώ έρχομαι στον τίτλο της έκθεσης BEWARE OF GREEKS : Φοβού τους Έλληνες.
Όχι σαν απειλή, αλλά σαν διαχρονική διαδικασία, που αφορά φυσικά όλους τους λαούς κι όχι μόνο τους Έλληνες.
Κι αν αυτοί που αποφασίζουν ερήμην των λαών πιστεύοντας ότι μπορούν να τους ελέγχουν και να τους υποτάσσουν, το θεωρούν απειλή, ναι είναι απειλή, απειλή ζωής και δημιουργίας.
Γιατί η φαντασία δεν περιχαρακώνεται. Η δημιουργικότητα δεν αναχαιτίζεται. Η αγάπη και η διάθεση για ζωή και χαρά είναι διαρκές ηφαίστειο και δεν σβήνει.
Βρισκόμαστε εδώ που θεωρητικά χτυπάει η καρδιά της Δημοκρατικής Ευρώπης. Στο κοινοβούλιο. Στην καρδιά ενός θεσμού, που υποθετικά ιδανικά υπηρετεί το όραμα για μια Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Πιστεύω ότι αυτό δίνει μια ιδιαίτερη αξία και σημασία σ΄ αυτά που θέλουν να επικοινωνήσουν όλοι οι συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης.
Θέλω πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας, να ευχαριστήσω την πολιτική ομάδα που στηρίζει αυτή τη πρωτοβουλία και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου εδώ και στην Αθήνα”.
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.