Tuesday, October 24, 2017

Τι ποσοστό του συνόλου των δικαιωμάτων, θα αφορά η προκαταβολή σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ρωτά η Φωτεινή Αραμπατζή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Το ακριβές ποσοστό της ενιαίας ενίσχυσης, που θα δοθεί ως προκαταβολή στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, εν όψει της προαναγγελθείσας από το Υπουργείο πληρωμής, ζήτησε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου με σχετική Ερώτησή της.
Η Σερραία βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει, αν το καταβαλλόμενο ποσό θα αφορά το 70% του συνόλου των επιδοτήσεων, όπως ειδικώς το επιτρέπει η ΕΕ, το 50% του συνόλου ή τελικά ακόμη λιγότερο από το 50%, με το τέχνασμα του 70% της βασικής, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η κ. Αραμπατζή αναφέρεται και στο διπλασιασμό της γραμμικής μείωσης των ενισχύσεων (ΦΕΚ 3622/12-10-2017) έπειτα και από αυτή του Ιουνίου στο 2% (ΦΕΚ 2140/22-6-2017), που φτάνει πλέον στο 4,5%, δείγμα κακού προγραμματισμού του Υπουργείου καθώς η αιτιολογία παρακράτησης υπέρ του εθνικού αποθέματος χρησιμοποιήθηκε από το ΥπΑΑΤ πανομοιότυπα και τον Ιούνιο.
Κυρίως όμως, καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει αν θα δώσει στους παραγωγούς, που επλήγησαν από την ξηρασία το 70% της ενιαίας (σύνολο), όπως προβλέπεται ειδικά για φέτος με την Απόφαση Ares 4667380 - 25/09/2017 της ΕΕ περί έκτακτων κοινοτικών ενισχύσεων σε χώρες, που επλήγησαν από την ξηρασία, όπως η Ελλάδα.
Μια Απόφαση, στην οποία, τελευταία από τα άλλα 14 κράτη – μέλη, εντάχθηκε η χώρα μας, ύστερα από επανειλημμένες και στοχευμένες πιέσεις της ΝΔ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

23-10-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κον Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: «Τι μέλλει γενέσθαι με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης;»

Κύριε Υπουργέ,
Διατρέχουμε ήδη το 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, και ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας αναμένει την έναρξη της πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα πληρωνόταν (το 50% του συνόλου των δικαιωμάτων) στα μέσα Οκτωβρίου.
Και ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του Οκτωβρίου, το νέο «χαράτσι» που επιφυλάξατε στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής με τη νέα αύξηση της οριζόντιας παρακράτησης όλων των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων για το έτος 2017 στο 4,5%, δημιουργεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά για το ύψος των χρημάτων, που θα καταβληθούν τελικά στους δικαιούχους.
Μία Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3622/12-10-2017), δεύτερης κατά σειρά γραμμικής μείωσης των ενισχύσεων, που ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, και ενώ ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας ήδη χειμάζεται από την άγρια φορολόγηση, την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών και τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής που του «προικοδότησαν» οι πολιτικές σας. Μία δεύτερη μείωση, που έρχεται να προστεθεί σε αυτή την οποία είχατε προβεί τον Ιούνιο του λήγοντος έτους, γραμμικής μείωσης της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης στο 2% (ΦΕΚ 2140/22-6-2017)!
Την ίδια ώρα, σύμφωνα και με την Απόφαση Ares (2017) 4667380 - 25/09/2017 της ΕΕ, περί έκτακτων κοινοτικών ενισχύσεων σε χώρες που επλήγησαν από την ξηρασία, η Ελλάδα μπορεί – ειδικά για φέτος - να πληρώσει το 70% της ενίσχυσης, έναντι του 50% των προηγούμενων χρόνων.
Μία Απόφαση, στην οποία τελευταία στιγμή εντάχθηκε η Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα 14 άλλων χωρών της Ε.Ε., και αφού έπρεπε να υπάρξουν πρώτα επανειλημμένες πιέσεις της ΝΔ προς το Υπουργείο για να πράξει το αυτονόητο.
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Η δεύτερη, μέσα σε 4 μόλις μήνες, μείωση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, αποτελεί επιπρόσθετη επιβάρυνση για την οικονομική βιωσιμότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, καθώς ανατρέπει εκ νέου τον προγραμματισμό τους για την καλλιέργεια των εκμεταλλεύσεών τους
Η νέα γραμμική μείωση των ενισχύσεων σε ποσοστό 4,5% αναφέρεται σε παρακράτηση υπέρ του εθνικού αποθέματος προκειμένου να ανακατανεμηθούν τα παρακρατηθέντα δικαιώματα σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες, που αδικήθηκαν κατά την κατανομή του έτους 2015, όταν το ίδιο ακριβώς αιτιολογικό ισχυριστήκατε με την προ τετραμήνου μείωση των ενισχύσεων στο 2%
Η απόφαση της ΕΕ για δυνατότητα καταβολής προκαταβολών έως 70% για τις άμεσες ενισχύσεις, δίνει το περιθώριο νέας αναπροσαρμογής των ποσών, που θα αποσταλούν για πληρωμή προς τις Τράπεζες επ’ ωφελεία των αγροτών
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  1. Τι επιβάλλει τη νέα μείωση των ενισχύσεων στο 4,55, όταν μόλις στις 22 Ιουνίου του 2017 προχωρήσατε σε οριζόντια παρακράτησή τους κατά 2%; Αποτελεί ομολογία αποτυχίας και κακού προγραμματισμού του Υπουργείου σας ή υποκρύπτει κάτι άλλο;
  2. Γιατί δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τη νέα μείωση των ενισχύσεων, αιφνιδιάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους σε σχέση με τα προσδοκώμενα και τον προγραμματισμό τους;
  3. Τι ακριβώς θα πληρώσετε στα τέλη Οκτωβρίου όπως δεσμεύστε; Το 70% του συνόλου, όπως το επιτρέπει η ΕΕ, το 50% του συνόλου ή το 70% της βασικής, δηλαδή λιγότερα τελικά από τα μισά χρήματα, όπως κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια;
  4. Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση, που διαχρονικά εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.