Thursday, November 2, 2017

Παραδοχή καθυστερήσεων αλλά καμία δέσμευση από τον ΥπΑΑΤ για την τύχη των χιλιάδων επιλαχόντων Νέων Αγροτών, στην Επίκαιρη Ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή

«Γυμνός» από επιχειρήματα για την τύχη των 3.123 επιλαχόντων υποψηφίων Νέων Αγροτών, που παραμένουν εδώ και 4 μήνες σε καθεστώς «ομηρίας» αναμένοντας την ένταξή τους, εμφανίστηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Ο κ. Αποστόλου, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Σερραίας βουλευτή να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, δεν δεσμεύθηκε ούτε για το ύψος των χρημάτων, που τυχόν θα διατεθούν για τους επιλαχόντες, ούτε για τον αριθμό των προς ένταξη επιλαχόντων, ούτε για το αν θα προχωρήσει το Υπουργείο σε τυχόν ανακατανομή των κονδυλίων μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε την αδικία και τους αποκλεισμούς, που υφίστανται υποψήφιοι με περισσότερα μόρια, όπως στην Κεντρική Μακεδονία και στις Σέρρες και είναι επιλαχόντες, όταν εντάσσονται με άνεση υποψήφιοι από άλλες Περιφέρειες με πολύ λιγότερα μόρια.

Τόνισε δε ότι έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αρχική προκήρυξη του Προγράμματος και 4 μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι χιλιάδες επιλαχόντες, που αποκλείστηκαν, εξ αιτίας της ανισόρροπης - ανορθολογικής κατανομής των κονδυλίων του Προγράμματος στις Περιφέρειες της χώρας, έχουν χορτάσει αλληλοαναιρούμενες δεσμεύσεις τόσο από τον Υπουργό, όσο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ζήτησε ως εκ τούτου από τον κ. Αποστόλου, να ξεκαθαρίσει πότε τελικά έλεγε την αλήθεια:


Όταν στις 12 Ιουλίου 2017 από τη Λάρισα δεσμευόταν για ένταξη 24.000 Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα και κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ;

Όταν στη Βουλή, στις 20 Ιουλίου 2017 μιλούσε για ένταξη του 1/3 αυτών;

‘Όταν σε γραπτή απάντησή του, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, δεσμευόταν ουσιαστικά μόνο για την ένταξη των επιλαχόντων της Δυτικής Μακεδονίας;

Ή όταν από την Κρήτη, στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 μιλούσε για ένταξη στο πρόγραμμα 13.000 - 14.000 Νέων Αγροτών;

«Αντιθέτως», επισήμανε η αρμόδια Τομεάρχης, «επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν.Δ. είχε καλυφθεί πλήρως το σύνολο των 12.000 ενδιαφερομένων Νέων Αγροτών και είχαν ενταχθεί πάνω από 3.000 επιλαχόντες.»

Υπογράμμισε επιπροσθέτως, ότι πολλοί από τους επιλαχόντες είναι κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι», καθώς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης αγροτικής δραστηριότητας – αφού για πρώτη φορά στα χρονικά η αξιολόγηση των Νέων Γεωργών έγινε μετά το τέλος των δηλώσεων ΟΣΔΕ - με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ν’ αποκλειστούν από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης Νέων Γεωργών.

Σημείωσε δε ότι ακόμη και η υπερδέσμευση του 10%, που τα κονδύλιά της ούτως ή άλλως δεν επαρκούν, δεν προχωρά γιατί απλά δεν λειτουργεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) και 3 μήνες τώρα δεν εκδικάζονται οι ενστάσεις!

Αποτέλεσμα, να παραμένουν «όμηροι» τόσο οι επιλαχόντες, όσο και οι εν δυνάμει υποψήφιοι Νέοι Γεωργοί αλλά και οι απορριφθέντες. Την ίδια δε στιγμή, «στραγγαλίζονται» στα γρανάζια αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν προκηρύσσονται όλα τα κατ’ εξοχήν Αναπτυξιακά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, (Σχέδια Βελτίωσης, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, Μεταποίηση).

«Μεταποίηση στην οποία έχετε δώσει 4 (!!!) παρατάσεις, καλείτε κόσμο να υποβάλει ξανά και ξανά ενώ έχετε ήδη υποψήφιους 4 φορές επάνω από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό! Πολύ φοβάμαι ότι και εδώ θα επαναληφθεί το «φιάσκο» της Βιολογικής Γεωργίας» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αραμπατζή, με τον Υπουργό να παραδέχεται το πρόβλημα της δυσλειτουργικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για πότε θα το επιλύσει οριστικά.

Τέλος, η Σερραία βουλευτής κατηγόρησε τον κ. Αποστόλου για λαϊκίστικη, ψηφοθηρική και στείρα επιδοματική πολιτική, αφού το Υπουργείο σπαταλάει χρήματα, προορισμένα να πάνε σε νέους ανθρώπους, που θέλουν να «ριζώσουν» στο επάγγελμα, σε ευκαιριακά επιδόματα 3ετίας.

«Είστε η Κυβέρνηση, που μειώσατε την 10ετή υποχρεωτική παραμονή στο επάγγελμα, υπονομεύοντας ουσιαστικά το βασικό εργαλείο ανανέωσης του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού – μόνο 5,5% είναι το ποσοστό των αγροτών στη χώρα μας κάτω των 35 ετών – και «τορπιλίζοντας» τη συνειδητή παραμονή στο αγροτικό επάγγελμα με όρους επαγγελματικής επιχειρηματικής προοπτικής.» ανέφερε.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.