Wednesday, November 8, 2017

Γ. Γεωργαντάς: «Μη κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα κατά παράβαση του νόμου»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς  με θέμα : «Μη κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα κατά παράβαση του νόμου»
Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης  Ερώτησης :

«Τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης πιστώσεων, οι οποίες διατίθενται για την κάλυψη των ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα της πλειοψηφίας των δικαιούχων. Οι δικαιούχοι κάτοικοι των χωριών αυτών είναι κυρίως συνταξιούχοι του ΟΓΑ με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη τους η οποία είναι περίπου 350 ευρώ.
Τα χρόνια προ της κρίσης οι πιστώσεις ήταν σημαντικές έτσι ώστε τα δασαρχεία Κιλκίς και Γουμένισσας να μπορούν να προμηθεύουν καυσόξυλα σε μειωμένες τιμές τους δικαιούχους κατοίκους των ορεινών και παραδασόβιων περιοχών πλην όμως τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι ανάγκες.
Ο νομοθέτης ειδικά για τα υπό διαχείριση δασικά οικοσυστήματα έχει προβλέψει την κατά προτεραιότητα κάλυψη των ατομικών αναγκών των δικαιούχων κατοίκων με βάση το άρθρο 37, παράγραφος 5, του ΠΔ 19-5-1928. Συγκεκριμένα η κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων πρέπει να γίνεται από τα παραγόμενα καυσόξυλα, από την δι΄ αυτεπιστασίας εκμετάλλευση ή με την διαδικασία του άρθρου 8 του ΠΔ 126/86, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ετήσια εγκύκλιο του ΥΠΕΝ  «Περί καθορισμού τιμήματος διάθεσης καυσοξύλων ατομικών αναγκών των κατοίκων» και περαιτέρω από τις Δασικές Ρυθμιστικές Διατάξεις καυσοξύλευσης της περιοχής ευθύνης των Δασαρχείων Κιλκίς-Γουμένισσας όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Με δεδομένο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς τα δασικά οικοσυστήματα είναι υπό διαχείριση με βάση σχετικές μελέτες έως το 2025 είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και να καλυφθούν κατά προτεραιότητα όλες οι ατομικές ανάγκες των δικαιούχων κατοίκων.
Επειδή από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρατηρείται διαφορετική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων είναι ανάγκη να δοθούν ξεκάθαρες κατευθύνσεις από το Υπουργείο σας στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας και της ανάγκης κάλυψης των ατομικών αναγκών.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
  1. Υπάρχει στο άμεσο μέλλον η δυνατότητα αύξησης των διατιθέμενων πιστώσεων για ατομικές ανάγκες ειδικά στα υπό διαχείριση δασικά οικοσυστήματα στα οποία το Κράτος εισπράττει πολλά χρήματα από την υλοτομία;
  2. Προτίθεστε να αποστείλετε για τις ανωτέρω περιπτώσεις, που δεν επαρκούν τα χρήματα, συγκεκριμένες οδηγίες για την δι’ αυτεπιστασίας υλοτόμηση και κάλυψη των ατομικών αναγκών προκειμένου να αρθεί η διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού από Δασαρχείο σε Δασαρχείο και να υπάρξει έτσι συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις του νόμου;»

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.