Monday, December 18, 2017

Ο Γ. Βαρεμένος για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια

Τα ζέοντα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς το διεθνές συνέδριο «Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα». Οι εργασίες του συνεδρίου, που οργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Προγράμματος 2014 - 2010, ως συνέχεια της βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017» από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν αύριο, με την επίσημη έναρξή τους να γίνεται σήμερα το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.


«Η Δημοκρατία μας στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος απευθυνόμενος στο συνέδριο, «κατέληξε να είναι μια μελαγχολική Δημοκρατία. Ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, πρώτον, προς τα ‘’έξω’’, προς τους περίφημους δανειστές μας, από τους οποίους χρησιμοποιηθήκαμε και ως πειραματόζωα, αν και πρέπει να μεμφόμαστε τον εαυτό μας γιατί βρεθήκαμε στη θέση που επέτρεψε να συμβεί αυτό. Και, δεύτερον, προς τα ‘’μέσα’’, προς τον ελληνικό λαό, μπροστά στον οποίο πρέπει να λογοδοτούμε, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων μας».
Προηγουμένως, είχε αναφερθεί σε ειδικότερα θέματα, σχέδια και προτάσεις για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, όπως το σχέδιο για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής - τουριστικής διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία που θα συνδέει τα αρχαία θέατρα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους με τους σημαντικούς τόπους φυσικού κάλλους, η πρότασή του για τη δημιουργία Γεωργικού - Κτηνοτροφικού Πάρκου, οι ενδεχόμενες επενδύσεις και τα εμπόδια που συναντούν στο Πλατυγιάλι, οι εκκρεμότητες για τη δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου στο Αγρίνιο, το θέμα της ένταξης της ελιάς Καλαμών στο Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.
«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας», είπε ο απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, «μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκεστε σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Ξέρετε, απλοί άνθρωποι μου υπενθυμίζουν ότι στο Μεσολόγγι, το οποίο επισκέπτεστε, υπάρχει πλατεία των Τεσσάρων Πρωθυπουργών, ενώ άλλοι τόσοι μπορεί να προέρχονται από την Πάτρα. Δεν είναι της ώρας να το εξετάσουμε, αλλά σε κάθε συγκυρία ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο του ιστορικού καθήκοντος που του αναλογεί.
»Δεν θέλω να είμαι περιγραφικός -αυτό το έκανα όταν ήμουν δημοσιογράφος, τώρα έχω άλλα καθήκοντα-, αλλά συγκεκριμένος. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Περιφερειάρχης, ενόψει και της αναθεώρησης των περιφερειακών προγραμμάτων, θα αντιμετωπίσει με δημιουργικό πνεύμα την πρόταση δημιουργίας μιας πολιτιστικής - τουριστικής διαδρομής μεταξύ των αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας, άλλων αρχαιολογικών χώρων και των σημαντικότερων τοπίων φυσικού κάλλους. Η Πάτρα είναι η πύλη εισόδου στη δυτική Ελλάδα, ενώ με τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου η Ναύπακτος είναι πια η μικρότερη αδελφή της. Με την ένταξη του πρώην Ξενία στο ΕΣΠΑ και την προοπτική δημιουργίας ενός πολυχώρου που θα περιλαμβάνει την ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου -η οποία είναι ένα διεθνές brand name- η Ναύπακτος θα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου στην πολιτιστική διαδρομή. Μιλώντας, δε, για το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής, στο πλαίσιο μιας ολιστικής ανάπτυξης, δεν νοείται να μην αποτελούν ουσιαστικό μέρος του τα εμβληματικά προϊόντα της, όπως το λάδι και το μέλι.
»Ως προς το Πλατυγιάλι, έχω πει και στον παριστάμενο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ότι μπορεί να αποτελέσει ένα υπερτοπικό project, ένα ευρύτερης σημασίας αναπτυξιακό σχέδιο. Επικοινώνησα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank -κάποιος πρέπει να κάνει κι αυτό το χαμαλίκι…-, ενημερώθηκα ότι υπήρξαν υποψήφιοι επενδυτές, αλλά παραμένει ωστόσο το πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης της οδικής σύνδεσης. Ο αρμόδιος υπουργός μου είπε ότι είναι θέμα περιφερειακό, ο περιφερειάρχης μου επιβεβαίωσε ότι αυτό ισχύει αλλά ότι η μελέτη πρέπει να ετοιμαστεί από το υπουργείο και, κατόπιν τούτου, ο υπουργός με ενημέρωσε ότι μπορεί να εξετασθεί το θέμα εκπόνησης της μελέτης. Πιστεύω ότι με καλή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί.

»Θέλω να πιστεύω, επίσης, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα υπερβεί τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις για την ένταξη της ελιάς Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, χωρίς, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, να θίγεται το ΠΟΠ της ιδιαίτερης πατρίδας σας της Καλαμάτας. Πιστεύω, τέλος, ότι η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε μια μόχλευση μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για την οποία, όπως είναι γνωστό, προϋπόθεση αποτελούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και η εκπαίδευση-εξειδίκευση-καινοτομία. Ως προς την εκπαίδευση, ειδικότερα, έχω προτείνει τη δημιουργία ενός Γεωργικού - Κτηνοτροφικού Πάρκου, ενώ μέχρι τη διεξαγωγή του περιφερειακού συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να έχει λήξει το θέμα του Βιοτεχνικού Πάρκου Αγρινίου».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.