Wednesday, December 20, 2017

Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες: Οι αβελτηρίες των αρμοδίων στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων κοστίζει πολύ …!

Συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη και Στάθη Λαφαζανίδη, είχε αντιπροσωπία της Κίνησης «Προοδευτικοί Πολίτες» για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από τον Γιάννη Μαγκριώτη και Σπύρο Στεκούλη, στα γραφεία του Συνδέσμου. 


Ο κ. Γεράνης ανέλυσε τον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των ΑΣΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας έμφαση στα έργα διαχείρισης που έχουν δρομολογηθεί: το εργοστάσιο διαχείρισης των Σερρών, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ, και τα εργοστάσια του Ανατολικού Τομέα, στον Άγιο Αντώνιο, που θα καλύψει τις ανάγκες τμήματος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική, και του Δυτικού Τομέα, που θα καλύψει την υπόλοιπη Π.Ε. Θεσσαλονίκης, την Πιερία, την Ημαθία και τμήμα του Δήμου Παιονίας. Για τα δύο τελευταία έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση και με τις τοπικές κοινωνίες, και βρίσκονται στο στάδιο της αναζήτησης του κατάλληλου επενδυτικού και χρηματοδοτικού σχήματος για την κατασκευή τους.
Ο κ. Γεράνης συζήτησε με την αντιπροσωπία της Κίνησης τις σκέψεις του για το μέλλον της διαχείρισης των ΑΣΑ σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου προκρίνει στενή συνεργασία και από κοινού σχεδιασμό των πέντε Αυτοδιοικητικών Περιφερειών, την «Εγνατία» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, όπως την έχει ονομάσει ο ίδιος. Η κοινή διαχείριση, όπως τόνισε, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες οικονομίες κλίμακας, αλλά και να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τα έργα και τις διαδικασίες της διαχείρισης των αποβλήτων.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης τόνισαν τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, την απώλεια κοινοτικών πόρων, την επιβολή προστίμων στη χώρα μας και την απώλεια ανάπτυξης και πολλών θέσεων απασχόλησης.
Σημείωσαν επίσης ότι με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" βελτιώθηκε σημαντικά η θεσμική συγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, πρέπει όμως να γίνουν πολλά και γρήγορα.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο και στους σχεδιασμούς του ΦοΔΣΑ και σημείωσαν ότι θα συμβάλουν με θετικές προτάσεις. Επεσήμαναν, συμφωνώντας με τον κ. Γεράνη, την ανάγκη να απεμπλακεί επιτέλους η διαχείριση των αποβλήτων της χώρας από τις στρεβλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Χαιρέτισαν, ακόμη, την προσπάθεια προσέλκυσης και ιδιωτικών κεφαλαίων στα έργα διαχείρισης, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να επιτελεί το κράτος, απαλλαγμένο από τον φόρτο της καθημερινής λειτουργίας τους, τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο του – τον πυρήνα της πραγματικής αποστολής του.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.