Tuesday, December 19, 2017

Ομιλία της Αφροδίτης Σταμπουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής στις 18/12

Τοποθέτηση της Αφροδίτης Σταμπουλή, βουλεύτριας Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018, 18/12/2017

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, θα προσθέσω και εγώ ένα «Α» στα όσα ακούστηκαν. Πρέπει να μας θεωρούν πολύ αφελείς οι συνάδελφοι της κυβέρνησης της προηγούμενης τριετίας, όταν αναφέρουν όσα αναφέρουν χωρίς να μας εξηγούν το πολύ - πολύ απλό και χειροπιαστό, δηλαδή γιατί παρόλα αυτά σήμερα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας; Γιατί; Μπορούν να μας δώσουν μια λογική εξήγηση ή μας θεωρούν τόσο αφελείς και εμάς και τον ελληνικό λαό που τους ακούει;


Τώρα θα αναφερθώ στον Προϋπολογισμό που καλείται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο αύριο. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό τον οποίο -σας αρέσει, δεν σας αρέσει- θα εκτελέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Οικολόγων το 2018 και θα έχει την ιδιομορφία ένα μέρος του να εκτελεστεί υπό μνημόνιο και επιτροπεία, αλλά το δεύτερο μέρος του να εφαρμοστεί έξω από τα μνημόνια και χωρίς επιτροπεία.
Δεν πανηγυρίζει κανείς, αλλά δεν γίνεται και να αποκρύπτουμε την πραγματικότητα για να μην στεναχωριούνται αυτοί που θεωρούν ότι μόνο οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα να κυβερνούν.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να μην επισημανθεί ότι συζητάμε στο τέλος του 2017 τον Προϋπολογισμό του 2018, έχοντας υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2017. Μολαταύτα όλο το 2017 κύλησε, όπως και το 2016, με καταστροφολογία.
Πιστεύετε ότι δεν θυμάται κανείς τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων για τα έσοδα που καταρρέουν, τον ΕΦΚΑ που θα ξεκινούσε με δυσθεώρητα ελλείμματα δίνοντας συντάξεις «φιλοδωρήματα», ενώ κανείς σας δεν παραδεχόταν ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη και θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα;
Όλη αυτή η καταστροφολογία, λοιπόν, διαψεύστηκε, διότι και το συμφωνημένο πλεόνασμα εξασφαλίστηκε και τα μη παραμετρικά μέτρα απέδωσαν αρκετά, ώστε εκτός των άλλων το κοινωνικό μέρισμα φέτος να είναι μεγαλύτερο, να πάει σε περισσότερους κατοίκους της χώρας, πιο στοχευμένα και βεβαίως ούτε εσείς να μην τολμήσετε να το καταψηφίσετε αυτήν τη φορά.
Για πόσο, λοιπόν, κάποιοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι είναι λαϊκισμός το να δίνονται κοινωνικές παροχές; Είναι αντιαναπτυξιακό το να στελεχώνονται κοινωνικές υπηρεσίες με νέο προσωπικό, να δημιουργούνται δομές, όπως τα κέντρα κοινότητας και να προχωρούν προγράμματα όπως αυτό της ένταξης των Ρομά;
Ιδρύονται καινούργιοι παιδικοί σταθμοί, με στόχο και το 2018 να προστεθούν άλλοι τριακόσιοι ογδόντα σταθμοί για άλλα δέκα χιλιάδες παιδιά, ώστε το 2019 να φτάσουν τις εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδες οι θέσεις των παιδιών. Τα σχολικά γεύματα θα φτάσουν τις εκατόν τριάντα χιλιάδες το 2018.
Και λειτουργούν και αυτά προς την ίδια κατεύθυνση, όπως και η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων τα οποία πλέον γίνονται υπολογίσιμα, δίνουν βοήθεια στα νέα ζευγάρια και σωστά στοχεύουν στο πρώτο και δεύτερο παιδί, ώστε να περιοριστεί η μαζική ατεκνία λόγω οικονομικής δυσπραγίας σε ολόκληρες γενιές. Η αύξηση του διατιθέμενου ποσού από 650 εκατομμύρια σε 910 εκατομμύρια, αύξηση δηλαδή κατά 40%, μεγεθύνει το επίδομα που λαμβάνει σήμερα το 92% των οικογενειών. Πρόκειται για μέτρα που, εκτός των άλλων ευνοούν, την παραμονή ή και την επάνοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Κι αν ο Προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων παραμένει ο ίδιος, προχωρούν εμβληματικές θεσμικές ρυθμίσεις, όπως η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την υλοποίηση της οποίας, οι αναγκαίες δομές για το 2018 ακόμα καλύπτονται από το ΕΣΠΑ. Αναγκαστικά, όμως, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2019.
Στον τομέα της δικαιοσύνης η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, προϋπολογίζουν για το 2018 συγκεκριμένες πολιτικές για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού της δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της απονομής της.
Για πρώτη φορά η χώρα μας αναπτύσσει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιεγκληματικής, σωφρονιστικής πολιτικής με βασικούς άξονες τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, την εκπαίδευση του προσωπικού, τη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων, με την προώθηση εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, την ενίσχυση της πρόληψης και της αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, την προετοιμασία της επανένταξης στην κοινωνία, αλλά και τη μετασωφρονιστική μέριμνα, την ασφάλεια του προσωπικού και των κρατουμένων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και τέλος την ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Έτσι, για το 2018 προγραμματίζονται τα εξής: Βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας και απεξάρτησης, με ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, ανάπτυξη υπηρεσιών για ανήλικους και νέους με παραβατική συμπεριφορά και πρόληψη παραβατικότητας, με την προώθηση σχεδίου νόμου που αφορά τη σύσταση μονάδων μέριμνας νέων, έργα βελτίωσης των υποδομών των καταστημάτων κράτησης, ενεργειακή αναβάθμισή τους μέσω ΕΣΠΑ, αφού νομιμοποιηθούν ως κτήρια, διότι, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, επί δεκαετίες χτίζατε φυλακές και αφήνετε τα κτήριά τους χωρίς άδεια, αυθαίρετα. Πρέπει να τακτοποιηθεί και αυτό από εμάς για να μπουν στο ΕΣΠΑ και να πάρουν ενεργειακή αναβάθμιση.
Προγραμματίζεται επίσης διοικητική αναδιοργάνωση της σωφρονιστικής διοίκησης και ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού, αναδιοργάνωση των αγροτικών φυλακών με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων που θα επιφέρει μεγαλύτερη εργασιακή ένταξη των κρατουμένων, αλλά και αυτοχρηματοδότηση των δομών. Επίσης, λειτουργεί η πρώτη γυναικεία αγροτική φυλακή. Προγραμματίζεται και νομοθετικό έργο που περιλαμβάνει την ψήφιση νέων κωδίκων ποινικής δικονομίας και σωφρονιστικού.
Σε άλλο πεδίο βλέπουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας να στελεχώνονται χάρη στην ενίσχυση των δήμων προς μεγάλη απογοήτευση των λογής εργολάβων. Ενδεικτικά είναι όλα αυτά που απαριθμώ.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, όμως, στη διαστρέβλωση της εικόνας που επιδιώκετε να παρουσιάσετε στον χώρο της υγείας, όπου το σύστημα όχι μόνο έχει ισορροπήσει αλλά και στηρίζεται με πρωτοφανή, εδώ και χρόνια, ρυθμό προσλήψεων, εξαντλώντας τη μνημονιακή οροφή δαπανών από τον Προϋπολογισμό και τα αποθεματικά του, ενώ παράλληλα προχωρούν εμβληματικές δράσεις, όπως η ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 Δεν θα είχε κανένα νόημα, τη στιγμή που υπάρχει μνημονιακή οροφή στις δαπάνες, η υψηλότερη κρατική χρηματοδότηση του συστήματος. Σταματήστε να πιπιλάτε πια αυτήν την καραμέλα.
Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πέρα από την ολοκλήρωση μεγάλων έργων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως της Μάνδρας, φθάνει πλέον και σε έργα όπως τα γεφύρια του Στρυμωνικού και της Μαυροθάλασσας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η ενίσχυση των αναχωμάτων της Κερκίνης.
Ασφαλώς, ο Προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε, δεν είναι ένας προϋπολογισμός αφθονίας. Είναι ένας ακόμη μνημονιακός προϋπολογισμός, που, όμως, προστατεύει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού από τις συνέπειες των μνημονίων, με τα οποία εσείς μας φορτώσατε και επιπλέον είναι ο τελευταίος που κατατίθεται μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο. Και ως τέτοιον καλούμαστε να τον υπερψηφίσουμε.
Σας ευχαριστώ.

Ομιλία της Αφροδίτης Σταμπουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 https://youtu.be/lMi7_5OQbFw

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.