Wednesday, December 20, 2017

Τροπολογία Βαρεμένου και Τριανταφύλλου για την έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών

Με τροπολογία που κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου ζητούν την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου στον νομό, με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυσαν για τα θύματα των καταστροφών στη Δυτική Αττική και σε άλλες περιοχές που είχαν πληγεί τους προηγούμενους μήνες. Η τροπολογία υπεβλήθη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» και θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη.


Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017, και τις σημαντικές και εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν, το άρθρο 4 του νόμου 4501 προέβλεψε τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των περιοχών που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους Δήμους Σαμοθράκης, Σύμης, Αγιάς Λάρισας, Τεμπών Λάρισας, Τρικαίων, Καλαμπάκας Τρικάλων, Φαρκαδόνας Τρικάλων, Πύλης Τρικάλων, Κατερίνης, Χανίων, Πλατανιά Χανίων, Αποκορώνου Χανίων και Κέρκυρας, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Η έκτακτη ενίσχυση ανέρχεται, για τα φυσικά πρόσωπα, στο ποσόν των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσόν των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγησή του καθορίστηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΑΕΦΚΚΕ/οικ. 1720/Α32/2017 «Διαδικασία χορήγησης επιδόματος προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017 σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4501/2017».
Η τροπολογία που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές, αφορά τις σημαντικές καταστροφές που προκάλεσαν την 1η και 2α Δεκεμβρίου 2017 τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Με στόχο την ταχύτερη δυνατή ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις περιοχές αυτές, ζητείται η ενίσχυση των πληγέντων φυσικών προσώπων και των πληγεισών επιχειρήσεων στους Δήμους και τις Δημοτικές Ενότητες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον τρόπο ακριβώς που προβλέπει ο νόμος 4501/2017 και με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθόρισε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που τον ακολούθησε.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.