Saturday, May 4, 2019

Αυγομαχίες στην Καστανούσσα Σιντικής Σερρών 2019 (Βίντεο-Φώτο)

Αναβίωσε και φέτος τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το τοπικό έθιμο των αυγομαχιών στη Καστανούσσα Σιντικής Σερρών, ένα έθιμο που πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου – Δήμου Σιντικής – ΑΠΟΔΡΑΣΙ και την Τ. Κ. Καστανούσσας.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να παρακολουθήσουν μια μάχη τσουγκρίσματος. Κάτοικοι του χωριού, αλλά και από τις γύρω περιοχές, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους καθώς περίμεναν την έναρξη του εθίμου.

Δηλώσεις έκαναν η βουλευτής Ν. Σερρών, κα Σταμπουλή Αφροδίτη, ο Δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης,  και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου, Ελευθέριος Παπαδόπουλος, Αυγομάχοι και άλλοι, ενώ τον συντονισμό έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Λαχανίδης.

Οι «αυγομάχοι» προσήλθαν ώρα νωρίτερα στον χώρο του αγώνα προκειμένου να προετοιμαστούν…

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα παρουσίασαν με ιδιαίτερη φροντίδα τα αυγά τους, στα οποία πραγματοποιήθηκε και έλεγχος…

Όπως είναι γνωστό βασικός κανόνας στις αυγομαχίες, είναι πως τα αυγά πρέπει να είναι αποκλειστικά αυγά κότας. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με 30 περίπου αυγά στο σύνολο και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα! Ο πρώτος που θα του σπάσουν όλα τα αυγά, κερδίζει ένα τηγάνι για να τα πάει για τηγάνισμα!!!

 «Αυγομαχίες» Ενηλίκων
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε ο αγώνας στο τσούγκρισμα των αυγών μεταξύ των ενηλίκων, οι οποίοι με διάφορες τεχνικές προσπαθούσαν ο κάθε ένας να αποδείξει πως έχει «το πιο γερόν οβόν»! Ο αγώνας ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, προκαλώντας άφθονο γέλιο καθώς οι διαγωνιζόμενοι δεν σταματούσαν να πειράζουν με διάφορα σχόλια ο ένας τον άλλον, Αυγομαχητής ήταν και ο ίδιος ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης.

Η αγωνία και η ένταση κορυφώθηκαν προς το τέλος του εθίμου.

Νικητής αναδείχτηκε ο Βασίλειος Πάνος από την Δράμα, την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Λεωνίδας Στεργιούλας από Ροδόπολη και την τρίτη θέση ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος από Κομοτηνή. Το καθιερωμένο τηγάνι του πρώτου αποχωρήσαντα, απονεμήθηκε στον Ελευθέριο Χόσι από Καστανούσσα.

ΜΕΓΑΛΟΙ
1.ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΑΜΑ
2.ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗ
3.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

4.ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗ
5.ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑ
6.ΚΕΣΕΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
7.ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
8.ΠΑΤΕΡ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΑΜΑ
9.ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΡΑΜΑ
10.ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
11.ΣΠΥΡΩΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗ
12.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑ
13.ΚΕΙΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥΣΣΑ
14.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗ
15.ΔΟΜΟΥΧΤΣΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
16.ΧΟΣΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥΣΣΑ

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ελευθέριος Παπαδόπουλος, σε δήλωση του στον αρθρογράφο της Γραφίδας ανέφερε:

«Για μια χρονιά ακόμα αναβίωσε το έθιμο των Αυγομαχιών στην Καστανούσσα Σερρών ένα έθιμο που η ρίζες του προέρχονται από τον πόντο και συμβολίζει την νίκη του καλού απέναντι στο κακό. Η φετινή συμμετοχή των αυγόμαχων ήταν από πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο ιδιαίτερα φέτος είχαμε και δύο συμμετοχές από το εξωτερικό. Θα ήθελα εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου μας να ευχαριστήσω θερμά τους μικρούς και μεγάλους αυγόμαχους που ταξίδεψαν αυτήν την μέρα για να διαγωνιστούν στην εκδήλωση μας. Τον κόσμο που παρευρέθηκε για να δει το διαγωνισμό και για ακόμα μια χρονιά μας στήριξαν με την παρουσία τους. Όλους τους υποψηφίους δημάρχους - δημοτικούς και περιφερειακούς Συμβούλους, τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κύριο Ψωμιάδη και την βουλευτή του Ν. Σερρών κα Σταμπουλή, τους οποίους εύχομαι καλή επιτυχία. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας που για ακόμα μια φορά κατέβαλε εαυτό για να φέρει εις πέρας την εν λόγω εκδήλωση τον Δήμο Σιντικής (ΑΠΟΔΡΑΣΙ) για την αγαστή συνεργασία και την τοπική κοινότητα. Ραντεβού στις 17 Ιουνίου στην παλιά Καστανούσσα για να τιμήσουμε όλοι μαζί τα 100 Χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Κατσαρό και την Γραφίδα Σιντικής για την άριστη κάλυψη της εκδήλωσης.»

Αυγομαχίες στην Καστανούσσα Σιντικής Σερρών 2019 https://youtu.be/xjwmAELpu6M


Δηλώσεις της Βουλευτού Αφροδίτης Σταμπουλή για τις «Αυγομαχίες 2019» στην Καστανούσσα Σερρών 29.4.19



Δηλώσεις Δημάρχου Σιντικής Φ. Δομουχτσίδη για τις «Αυγομαχίες 2019» στην Καστανούσσα Σερρών 29.4.19



Δηλώσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη για τις «Αυγομαχίες 2019» στην Καστανούσσα Σερρών 29.4.19 https://youtu.be/gAPS0irey-g


Δηλώσεις του Κυριάκου Κυβρακίδη για τις «Αυγομαχίες 2019» στην Καστανούσσα Σερρών 29.4.19 https://youtu.be/TsNZQnZlqrE


Δηλώσεις του Αστυνομικού Σταύρου Σαχινίδη για τις «Αυγομαχίες 2019» στην Καστανούσσα Σερρών 29.4.19 https://youtu.be/mNg4j6RTqS4

Δηλώσεις του Αυγομαχητή Γιάννη Τοτονίδη για τις «Αυγομαχίες 2019» στην Καστανούσσα Σερρών 29.4.19 https://youtu.be/4dAhGG_tEIU

Παιδικές «Αυγομαχίες» στην Καστανούσσα Σιντικής Σερρών 2019 https://youtu.be/n00i98wovVc


Φωτογραφίες:





























































































































































































































































































































































































































No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.