Friday, October 4, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: «Ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ενδεχόμενη πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ»


Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθρακών, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

Η Βουλή καλείται να εγκρίνει τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθρακών. Το ζήτημα δεν είναι τυπικό, παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί και οι τελικές συμβάσεις διενεργήθηκαν, ολοκληρώθηκαν και υπογράφτηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έρχονται προς κύρωση από τη σημερινή κυβέρνηση που προφανώς υιοθετεί το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε.


 Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας αποτελεί κύριο μέλημα του σύγχρονου κόσμου. Πόλεμοι, ανταγωνισμοί, το σύνολο της γεωπολιτικής σκακιέρας κινείται γύρω από τα ζητήματα της ενέργειας, του ελέγχου της και της κερδοφορίας που αυτή μπορεί να επιφέρει σε κράτη και επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα. Νέες μορφές ενέργειας ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές. Περιοχές του κόσμου έγιναν πλούσιες χάρη στο πετρέλαιο. Μια ολόκληρη παγκόσμια βιομηχανία έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η χώρα μας λοιπόν φαίνεται να διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθρακών και είναι πρόθυμη να παραχωρήσει δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης. Το ερώτημα που τίθεται όμως σήμερα είναι ο ρόλος και η θέση που θέλει να αποκτήσει και να διατηρήσει η χώρα σε αυτόν τον πλουτοπαραγωγικό τομέα. Η σημερινή συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί στα στοιχεία των συμβάσεων, στους όρους της συμφωνίας και σε όσα προβλέπονται στα συμβόλαια. Η διάρκεια άλλωστε των συμβάσεων καθιστούν αναγκαία την απάντηση στο ερώτημα τι θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.
Οι διαγωνισμοί, τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν, είχαν μια δεδομένη θέση του ελληνικού δημοσίου στον ελληνικό τουλάχιστον ενεργειακό χάρτη. Το ελληνικό κράτος έχει τη ΔΕΗ και  ένα ποσοστό των ΕΛΠΕ, γεγονός που καθιστά το δημόσιο ρυθμιστικό και κρίσιμο παράγοντα σε ότι αφορά την παραγωγή και τη διάθεση της ενέργειας στη χώρα. Το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα και ενδεχομένως σημαντικά κέρδη για το ελληνικό κράτος στην περίπτωση που ξεκινήσει η εκμετάλλευση υδρογονανθρακών. Οι συμβάσεις επομένως που καλούμαστε να αποδεχτούμε περιέχουν το συμβατικό τίμημα και ταυτόχρονα περιέχουν και το ενδεχόμενο κέρδος από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση. Η κυβέρνηση όμως φέρεται να έχει την πολιτική επιλογή να αποχωρήσει το ελληνικό κράτος από τα ΕΛΠΕ. Αλλάζει ή όχι ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα πραγματικά κέρδη που μπορεί να αποκομίσει ο ελληνικός λαός από την εκμετάλλευση των υδρογονανθρακών;
Τα ΕΛΠΕ είναι μάλιστα ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι γινόταν στη χώρα και στις επιχειρήσεις όπου είχε συμμετοχή το δημόσιο μέχρι το 2014 και τι έγινε από το 2015 μέχρι και το 2019. Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημιές σχεδόν 368 εκατομμυρία. Το διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν ρεκόρ κερδοφορίας με μέσο όρο τετραετίας 2015 – 2018, 750 εκατομμύρια. Μετατράπηκε δηλαδή σε ένα από τους πλέον κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με 43 εταιρίες, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού το 60% της δραστηριότητας είναι εξαγωγές και το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 35,5 % του Ομίλου. Αυτή την εταιρία θέλουν να πουλήσουν;
Το σχέδιο δεν είναι καινούριο. Είχαν συμφωνήσει την πώληση των ΕΛΠΕ και κληροδότησαν αυτή τη συμφωνία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η χώρα ήταν σε Μνημόνια και υποχρεώθηκε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώλησή τους, διαγωνισμός όμως που βγήκε άγονος. Η μνημονιακή αυτή υποχρέωση δεν υπάρχει σήμερα αφού η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.  Επίσης η εταιρία πλέον δεν είναι ελλειμματική αλλά κατέχει ρεκόρ κερδοφορίας. Το δημόσιο συμφέρον λοιπόν δεν είναι να πουληθεί και μάλιστα με έκπτωση, αλλά αντίθετα να διατηρηθεί και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο ελληνικό κράτος.
Το αντίτιμο μάλιστα που ζητούν αντιστοιχεί σχεδόν σε κέρδη μόλις τριών ετών για το ελληνικό δημόσιο και δίνονται ως δώρο τα δικαιώματα για τα εθνικά αποθέματα, τα διυλιστήριά καθώς και η έρευνα και τα δικαιώματα των υδρογονανθρακών.  Η ΝΔ λειτουργεί ως εκποιητής της δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του ελληνικού λαού ξεχνώντας ότι η χώρα δεν είναι πλέον πτωχευμένη, έχει διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος και έχει μπει σε αναπτυξιακή περίοδο.
Η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια που στρέφεται ευθέως ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο για να ανακόψουμε μια τόσο βλαπτική για τον ελληνικό λαό εξέλιξη».   

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.