Tuesday, October 4, 2016

ΕΕΣΠ: Συνάντηση με Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα

ΕΕΣΠ-ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
Πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα.  Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων & Βοηθός Περιφερειάρχη, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, κ. Κων/νος Καρπέτας. Ο εποικοδομητικός διάλογος που διεξήχθη, αποσκοπούσε στην ενημέρωση εκ μέρους της Περιφέρειας για τις  τοπικές και οικονομικές εξελίξεις, για τα τρέχοντα επιχειρησιακά προγράμματα, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πάτρας κλπ. 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας έδωσε ιδιαίτερη βάση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», κατά το οποίο εκφράστηκε η πολιτική βούληση μία επιτροπή με εκπροσώπους και των δύο πλευρών, να εξετάσουν τη δυνατότητα ένταξης δράσεων εμπόρων.


Παράλληλα, τέθηκε το θέμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία και στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύοντας παραγωγικούς φορείς της οικονομίας όπως, τουρισμό, ενέργεια, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. 

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ, πέρα από τα τοπικά θέματα που χρήζουν άμεσης εξέτασης και προώθησης (Αρχαιολογικό Μουσείο, διάνοιξη της Κανακάρη, κυκλοφοριακό ζήτημα κλπ) έθεσε τρία βασικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και σε επίπεδο Περιφέρειας προκειμένου η οικονομία να ξεπεράσει το τέλμα, δίνοντας νέα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα.
1. «Πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικού χρόνου ή κρατήσεις από τη σύνταξη. Η πρόταση αυτή σε συνδυασμό με την καταβολή από 1/1/2017 των εισφορών με βάση τα καθαρά κέρδη με συντελεστή 26,95% για την πλειοψηφία των συναδέλφων, σημαίνει μείωση της μηνιαίας καταβολής κατά περίπου 40-50%.
2. Θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότηση λογαριασμού» της επιχείρησης για πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο και άλλων λειτουργικών εξόδων, με σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού από εισπράξεις με χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking. Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Οι επιχειρήσεις «αιμορραγούν» αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με τους προμηθευτές. 
3. Προστασία των συναδέλφων – εμπόρων και επαγγελματιών από τα «κόκκινα» δάνεια. Συγκεκριμένα, παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για το σύνολο των δικαιούχων και θέσπιση κριτηρίων προστασίας των  επιτηδευματιών που κινδυνεύουν να απολέσουν την οικεία ή την επιχείρησή τους με «κούρεμα» τμήματος οφειλής.  Επιβολή κυρώσεων μόνο στους «έχοντες» και οι οποίοι κακόπιστα αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

«Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Κανένας συμπολίτης μας δίχως στέγη. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η ανησυχία, ο φόβος και η απελπισία στους δανειολήπτες μικρομεσαίους επαγγελματίες που έχουν βάλει υποθήκη των πρώτη κατοικία τους. Είμαστε στο πλευρό των εμπόρων και θα τους στηρίξουμε σε ό,τι χρειαστούν» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει, επίσης, να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο λογαριασμού καθώς θα συμβάλλει στην κίνηση του εμπορίου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Κεντρικό μήνυμα της συνάντησης: Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ. Οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι μόνο η συνεργασία και η συσστράτευση θεσμικών και κοινωνικών φορέων προς τον κοινό σκοπό που είναι μία  περιφέρεια ανταγωνιστική σε όλα τα μέτωπα (τουρισμός, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, πολιτισμός, αγροτική οικονομία, συγκοινωνιακές υποδομές) θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.