Tuesday, October 4, 2016

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη για την Παγκόσμια Hμέρα των Ζώων

«Ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων παρέχει την ευκαιρία να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η δέσμευση του ανθρώπου να αντιμετωπίζει όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη με σεβασμό. Η ηθική δέσμευση έχει λάβει δεσμευτική μορφή στο προοίμιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Το νομικό πλαίσιο που ορίστηκε με το «Πρωτόκολλο 33 για την προστασία και την καλή μεταχείριση  των ζώων» το οποίο προστέθηκε στη συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997, καθιστά υποχρέωση των οργάνων της Ε.Ε. και των κρατών μελών, να λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες για την ευζωία των ζώων καθώς και τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία όλων των ζώων παραγωγικών και μη παραγωγικών.

Η χώρα μας έχει κυρώσει διεθνείς συμβάσεις, έχει ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία κοινοτικές οδηγίες, και με το νόμο 4039/2012 όπως ισχύει έχει θεσπίσει την απαγόρευση της κακοποίησης και της βάναυσης μεταχείρισης κάθε είδους ζώου.

Πρέπει όμως, στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας να αναδειχθεί η ατομική ευθύνη κάθε ανθρώπου αλλά και η κοινωνική ευθύνη απέναντι στα ζώα με την απερίφραστη καταδίκη  συμπεριφορών και πρακτικών που απέχουν από τον στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στα ζωντανά πλάσματα που μοιράζονται μαζί μας τον κόσμο.

Θα πρέπει διαρκώς, και όχι μόνο την σημερινή ημέρα να έχουμε στο νου μας ότι τα ζώα και ιδιαίτερα τα ζώα συντροφιάς, δεν είναι αξεσουάρ ή παιδικά παιχνίδια. Είναι πλάσματα της δημιουργίας, που αισθάνονται τον πόνο, τη βία και την απόρριψη. Ας αναλογιστούμε ότι εγκαταλείποντας το ζώο συντροφιάς εγκαταλείπουμε την ανθρωπιά μας και παράλληλα συμβάλουμε στην δημιουργία ενός κοινωνικού προβλήματος διαχείρισης του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Πρόβλημα το οποίο απαιτεί πόρους, χώρους και ανθρωποώρες για να λυθεί και δεν λύνεται όσο τροφοδοτείται από την ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων απέναντι στα ζώα.

Η σημερινή ημέρα πρέπει να συμβάλλει στην συνειδητή επιλογή της διατήρησης ζώων συντροφιάς και στον αποκλεισμό της εγκατάλειψης ως μεθόδου απαλλαγής από αυτά


Οι συνειδητές επιλογές δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά υπεύθυνης κοινωνικής στάσης απέναντι στα ζώα, όπως επιτάσσει και η επιλογή του Ο.Η.Ε. να ορίσει την σημερινή ημέρα, 4 Οκτωβρίου  Παγκόσμια Ημέρα των ζώων».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.