Thursday, September 28, 2017

Έναρξη νέας Σχολικής χρονιάς. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση

Η Θεματική Επιτροπή Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής  ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών, με το ξεκίνημα της νέας Σχολικής  χρονιάς ,εύχεται στους μαθητές ,στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς , καλή σχολική χρονιά με υγεία και δημιουργία.
Φέτος,ακόμη καλύτερα από πέρυσι ,τα Σχολεία άνοιξαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με το διδακτικό προσωπικό και τα βιβλία να περιμένουν από την πρώτη μέρα τους μαθητές και όχι καλό Οκτώβρη και βάλε.
Με Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία  παντού,με το ίδιο ωράριο και το ίδιο πλούσιο Πρόγραμμα μαθημάτων Ειδικοτήτων,με τα μαθητικά γεύματα στις Ζώνες Προτεραιότητας,με την Ειδική Αγωγή και το προσωπικό της (διδακτικό ,ειδικό ,βοηθητικό )  με το μεγάλο όγκο των προσλήψεων στην πρώτη φάση.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που μέσα σε τόσο πιεστικές συνθήκες και δεσμεύσεις η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξασφάλισε έστω μέσω ΕΣΠΑ αυξημένα κονδύλια για προγράμματα και υποδομές στο χώρο της εκπαίδευσης ,αλλά το κυριότερο ανέκοψε την πορεία προς την πλήρη απορρύθμιση και διάλυση  της δημόσιας παιδείας, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και στοχευμένων μέτρων. σε όλες τις βαθμίδες. 

Οι προτάσεις για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής Δεκατετράχρονης Εκπαίδευσης ,οι αλλαγές στο Γυμνάσιο ,ο σχεδιασμός του Νέου Λυκείου ,ο νέος τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια ,οι βελτιώσεις του νόμου πλαίσιου για τα Πανεπιστήμια  που αίρουν τις αντιδραστικές  εφαρμογές Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου ,τα Μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα,είναι  μέτρα που ενισχύουν το Δημόσιο Σχολείο , ως ένα θεσμό που τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν οι πολίτες. 
Παραφωνία σε όλα αυτά ήρθε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός την Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως ,αλλά ήταν αποκαλυπτική για τις προθέσεις του ,για τις προτεραιότητες του .  
Την ίδια ώρα που ο εκπαιδευτικός κόσμος αναμένει την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για τη 14χρονη εκπαίδευση , με δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία, υιοθετεί τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ ,δηλαδή την αυτονομία των σχολείων και το πέρασμα -ένταξη για αρχή της Προσχολικής Αγωγής και των Νηπιαγωγών στους Δήμους.
Την ώρα που  διεκδικούμε αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της σχεδιάζουν τη μείωση των δαπανών στο 1,9 % του ΑΕΠ  και μιλάνε για την ανεύρεση πόρων από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες ,για την επιλογή του προσωπικού από το Διευθυντή, με ό,τι συνεπάγεται για την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των επιλογών, για τις σχέσεις εργασίας (ετήσιες συμβάσεις )  και την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού.Τα σχολεία με το διαφοροποιημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών  ,της κατηγοριοποίησης,της ψευδεπίγραφης αριστείας ,του βάουτσερ , του Δημοδιδάσκαλου ,είναι η χαρά των σχολαρχών.
Χωρίς κεντρική εποπτεία  (λέγε με αυτονομία ) ,στο πρότυπο των Βρεφονηπιακών Σταθμών , ένα αγοραίο εκπαιδευτικό σύστημα με επίκεντρο το γονέα -πελάτη ,το μαθητή καταναλωτή  ,είναι  το σχολείο που ονειρεύονται στη Ν.Δ. .
Και όλα αυτά μαζί με τις απόψεις του ότι η ανισότητα αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που μας άφησαν άναυδους,ανάγκασαν μέχρι και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να διαφοροποιηθούν με ανακοινώσεις τους ,πράγμα που αποδεικνύει πόσο μακριά είναι  η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. από τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Ευχόμαστε  οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ ,να πιάσουν τόπο και να μην περιθωριοποιηθούν οι απόψεις τους και οι ίδιοι , από τη νεοφιλελέ  αντίληψη που έχει το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή στο χώρο της αντιπολίτευσης.
Η Θεματική Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών καλεί τους γονείς ,τους μαθητές ,τους εκπαιδευτικούς ,να μην κάνουν πίσω στον αγώνα τους για ένα ποιοτικό Δημόσιο Σχολείο.
Εμείς συνεχίζουμε την πίεση ,για την ενίσχυση του Ολοήμερου Σχολείου με σταθερό δάσκαλο στην απογευματινή ζώνη ,την ένταξη στο σύστημα του Προγράμματος του Θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Δημοτικό ,στη δίχρονη εκπαίδευση στα Νηπιαγωγεία.Ποιοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο ,αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ.
Ίσα εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές και οργανικές θέσεις για τους εκπαιδευτικούς Ειδικοτήτων  σε όλα τα αντικείμενα.Μόνιμους διορισμούς στη Γενική και Ειδική Αγωγή  ,σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κενά.
Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις στο Δημόσιο Σχολείο και συνεχίζουμε τους αγώνες.

Για τη  Θεματική Επιτροπή Παιδείας
της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ

Ο συντονιστής Ηλίας Καμαργιάννης

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.