Friday, September 29, 2017

Όχι κι’ έτσι!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Καταλαβαίνουμε όλοι πως οι τρόποι καλής συμπεριφοράς δεν επιτρέπουν σε ξένους αξιωματούχους να λένε πάντα τα πράγματα με το όνομά τους στους επικεφαλής των κυβερνήσεων που επισκέπτονται.
Ωστόσο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup το… τερμάτισε.
Παρουσία Τσίπρα και Τσακαλώτου είπε μεν ότι «είχαμε μια πολύ δύσκολη αρχή το 2015, ωστόσο επετεύχθη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα. Το τρίτο πρόγραμμα ήταν πολύ δύσκολο και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απαιτούσε να ληφθούν πάρα πολύ δύσκολα μέτρα από τη χώρα και τον ελληνικό λαό που έχουν περάσει τόσα πολλά στο πλαίσιο της κρίσης αυτής».
Πρόσθεσε, όμως, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, διάφορα του τύπου «η προοπτική για την οικονομία, για τους ανθρώπους. Η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει», «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, υπάρχουν προοπτικές, η οικονομία συνέρχεται η εμπιστοσύνη επανήλθε και νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής σας δουλειάς», «έχει συντελεστεί πολύ έργο και η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ».
Και το τρομερότερο όλων: Όπως είπε «ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης», μιλώντας μάλιστα για… «σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα»!


Την ίδια μέρα (25 Σεπτεμβρίου) μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε άλλα: «Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», προσθέτοντας ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν το 2015 δεν είχε μεσολαβήσει το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης.
Είπε επίσης: «Μετά τη βελτίωση της οικονομίας το 2014, όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015. Δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Βασικά, στο τέλος του 2014 σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Μετά ήρθαν οι πρόωρες εκλογές».
Συγγνώμη, αλλά δυσκολευόμαστε να τα καταλάβουμε όλα αυτά.
Πώς, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας έχει κάνει «καλή δουλειά», όταν όλα πήγαν πίσω το πρώτο εξάμηνο του 2015 με αποτέλεσμα ένα τρίτο μνημόνιο εξαιρετικά δύσκολο και με πολλά μέτρα;
Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;
Και πώς μπορεί να λέει συγχρόνως ότι ο Τσίπρας πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την βάλει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι το 2014 η οικονομία είχε βελτιωθεί και όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2014;
Άλλο πρωθυπουργό είχε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και άλλον όταν υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο ως συνέπεια του πρώτου εξαμήνου;
Το κερασάκι στην τούρτα ήλθε την ίδια μέρα, από τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος επίσης επισκεπτόταν τη χώρα μας.
Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρα πρόοδο, όπως δείχνουν η πρόσφατη αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι οικονομικοί δείκτες», προσθέτοντας ωστόσο και αυτός ότι «μετά από μία περίοδο καλύτερης ανάπτυξης, η οικονομία έμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά οι βελτιωμένες δημοσιονομικές συνθήκες αποτελούν τη βάση για μία καλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον και το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές αντανακλά την πρόοδο αυτή».
Μάλιστα! Παραδέχονται ότι ο Τσίπρας έκανε τα πράγματα χειρότερα για να τα καλυτερέψει μετά με τη… βοήθεια ενός τρίτου μνημονίου. Δηλαδή ότι τον σημερινό Τσίπρα τον συγκρίνουμε με τον χειρότερό του εαυτό. Και ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα το 2014.
Είπαμε να χαϊδεύουμε αυτιά, αλλά να μην χάνουμε και εντελώς τη μπάλα.
Γιατί τότε επιβεβαιώνεται ότι σκοπός τους ήταν το τρίτο μνημόνιο, τα νέα σκληρά μέτρα και το αιωνόβιο υπερταμείο, όπου πέρασε όλη η δημόσια περιουσία.

Και ότι δεν τους άρεσε να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να συμβούν όλα αυτά…

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.