Wednesday, September 27, 2017

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΉ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης 
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του κ.Μαγγίνα, προσωπικού φωτογράφου του Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως, εγκαινίασε χθες, ο Παναγιώτατος.
Στις φωτογραφίες, παρουσιάζονται συμβολικά, οι πολύπλευρες δραστηριότητες του Πατριάρχη τής καταλαγής, του διαλόγου και των πολλών πρωτοβουλιών για την προστασία των παιδιών, των αδύναμων και του περιβάλλοντος.
Οι συναντήσεις του με τους ηγέτες, όλων των θρησκειών και των ηγετών των ισχυρών κρατών του κόσμου, αποκαλύπτουν το υψηλό κύρος του ιδίου και του Πατριαρχείου.
Σε εμένα, μερικές φωτογραφίες, μου θύμισαν τις πρωτοβουλίες, πού αναπτύξαμε ώς Κυβέρνηση και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ.
Θυμάμαι έντονα, την επίσκεψή μου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το 2002.
Ήταν, η πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου, Ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά το κλείσιμό της, το 1971, από την Τουρκική κυβέρνηση.
Δηλώσαμε, ώς προσκυνηματική την επίσκεψη, για κάποιο τάμα, και έτσι έσπασε ή ιδιότυπη απαγόρευση.
Την άλλη ημέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ώς Υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε αίτημα στην Τουρκική πρεσβεία τής Αθήνας, για το άνοιγμα τής Σχολής και τα Τουρκικά ΜΜΕ είχαν την επίσκεψη, πρώτο θέμα, με τίτλο:

"Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος καταργεί την απαγόρευση και ανοίγει συμβολικά, την Χάλκη".
Η χαρά του Πατριάρχη, ήταν μεγάλη.
Την επόμενη χρονιά την επισκέφτηκε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, με την σύζυγό του και για τον "ίδιο λόγο".
Μιά άλλη φωτογραφία, μού θύμισε την ρίψη του Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων, για πρώτη φορά μετά την Άλωση τής Πόλης, στον Κεράτιο.
Ηταν, ίσως, η πιο συγκινητική στιγμή, από τις πολλές επισκέψεις μου στο Πατριαρχείο και την συνεργασία μου με τον Παναγιώτατο.
Σε πολλές φωτογραφίες, παρουσιάζονται οι συναντήσεις του Πατριάρχη, με όλους τούς προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλους τούς Πρωθυπουργούς.
Μού έκανε εντύπωση, ή απουσία των φωτογραφιών του Παναγιώτατου, με τούς Πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Επεσήμανα το γεγονός, σε έναν αρμόδιο τής έκθεσης.

Μού εξέφρασε την έκπληξή του, και την προθυμία του, να διορθωθεί η παράλειψη.













No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.