Thursday, September 28, 2017

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών επιβεβαιώνουν την αποτυχία της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής

Στην ανάγκη μιας κοινής πολιτικής για την Ευρώπη που θα βασίζεται στις αρχές της πραγματικής αλληλεγγύης, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα σε εκδήλωση για το Πρόγραμμα Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας PRIMA, όπου ήταν ομιλήτρια μαζί με τον Επίτροπο Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κάρλος Μοέδας,

Η κυρία Σακοράφα αναφέρθηκε και στα χθεσινά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, λέγοντας ότι εντείνουν και επιβεβαιώνουν τις ανησυχητικές επισημάνσεις για τις αγκυλώσεις και την αποτυχία της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής,  η οποία ανέδειξε τον ευρωσκεπτικισμό, την ξενοφοβία και  τον εκκολαπτόμενο φασισμό.   
Στη χώρα που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της εσωτερικής και εξωτερικής ευρωπαϊκής πολιτικής, βλέπουμε να αναγεννάται και να ισχυροποιείται η ιδεολογία που έσπειρε τον τρόμο και το θάνατο σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το αυγό του φιδιού επωάζεται. Αν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό αύριο, πρέπει να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε, όπως κάναμε στις πρόσφατες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, θεωρώντας ότι το αντιμετωπίσαμε Σήμερα είναι πέρα από εμφανές. Είναι επιτακτική ανάγκη” είπε η κα Σακοράφα.
Για το πρόγραμμα Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας PRIMA, δήλωσε ότι θέλει  να εκφράσει την ικανοποίηση της γιατί έδωσαν σάρκα και οστά σε μία σπάνια απόπειρα επιστημονικής διπλωματίας της ΕΕ, της πρώτης εταιρικής σχέσης που αφορά σε συμπράξεις μεταξύ δημοσίων φορέων, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αυτή της Μεσογείου και περιλαμβάνει τη συμμετοχή των γειτονικών χωρών της ΕΕ.
Τόνισε ότι η προσέγγιση του PRIMA και συγκεκριμένα η αναζήτηση, αφενός βραχυπρόθεσμων λύσεων για την άμεση αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης και αφετέρου σημαντικών δομικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκπατρισμού, αποτελεί μία πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση... Παρά τις αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις που επικρατούν.”
Ωστόσο, παρά την ικανοποίησή της, ανέφερε ότι  δεν μπορεί  να μην επαναλάβει το αυτονόητο, δηλαδή ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι σίγουρα αναγκαίες, πλην όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος.
Ο επίτροπος, κ. Κάρλος Μοέδας, κατά την έναρξη της ομιλίας του ευχαρίστησε την εισηγήτρια του νομοθετικού πλαισίου του PRIMA στο Ευρωκοινοβούλιο, κυρία Σακοράφα, για την προσπάθεια της στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, “η οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας”.    

Στόχος της πρωτοβουλίας PRIMA είναι η ενίσχυση καινοτόμων ερευνητικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους τομείς της διαχείρισης των υδάτων και των αγροδιατροφικών συστημάτων στη Μεσόγειο. Κεντρικές προτεραιότητες της πρωτοβουλίας αποτελούν η λειψυδρία, η ασφάλεια τροφίμων και η ανάγκη ανασύνταξης του παραγωγικού δυναμικού των χωρών της Μεσογείου και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η πρωτοβουλία PRIMA είναι ένα πρόγραμμα δεκαετούς διάρκειας (2018-2028) το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου (εισηγήτρια της νομοθετικής πρότασης στο ΕΚ ήταν η κυρία Σακοράφα). Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 440 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 220 εκατομμύρια θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα & Καινοτομία , «Ορίζοντας 2020» και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους των 19 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 10 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσθηκαν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη δεκαετία 2018-2028.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω θέματα και θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, την υλοποίηση έργων διεθνούς συνεργασίας.
Κλείνοντας η κυρία Σακοράφα τόνισε: “Καλώ όλους τους δυνητικά δικαιούχους από την Ελλάδα αλλά και τους αντίστοιχους φορείς από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο PRIMA σε κινητοποίηση και συμμετοχή, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να υπηρετήσει αποτελεσματικά τους σκοπούς για τους οποίους υιοθετήθηκε… Γνωρίζω το έργο των ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και κοινωνικής ανέχειας. Γνωρίζω επίσης τη βαθιά ευαισθητοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα σε θέματα αγροδιατροφής και διαχείρισης υδάτινων πόρων, αλλά και την ανάδειξη του νερού σε μη εμπορεύσιμο κοινωνικό αγαθό. Και κυρίως γνωρίζω, εξ’ ιδίων, τους παραδοσιακούς δεσμούς του ελληνικού επιχειρείν με τη γη!
Εκφράζω λοιπόν τη βεβαιότητα, ότι το PRIMA θα αγκαλιαστεί με ενδιαφέρον, με δημιουργική διάθεση και καινοτόμες ιδέες.”

Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Σακοράφα στην εκδήλωση για την Ευρωμεσογειακή πρωτοβουλία PRIMA (Partnership for Research & Innovation in the Mediterranean Area) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.


“Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Επίτροπε,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των χωρών που μετέχουν στο PRIMA,
κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη χώρα μου και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην σημερινή εκδήλωση για την ευρωμεσογειακή εταιρική πρωτοβουλία PRIMA, λίγους μήνες μετά την επίσημη υιοθέτησή της, λίγες εβδομάδες πριν την έγκριση των σχετικών διεθνών συμφωνιών και λίγες ώρες πριν την πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του PRIMA.

Προσωπικά, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις πολιτικές ομάδες, το Συμβούλιο και ειδικότερα τη Μαλτέζικη Προεδρία που έθεσε το PRIMA ως πρώτη της προτεραιότητα στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ευθύνη του κ. Moedas, εργαζόμαστε εντατικά από πέρυσι το Δεκέμβριο προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος: να τεθεί το PRIMA σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή από 1-1-2018.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρική σχέση με νομική βάση το άρθρο 185 της Συνθήκης, που αφορά σε συμπράξεις μεταξύ δημοσίων φορέων, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αυτή της Μεσογείου και περιλαμβάνει τη συμμετοχή γειτονικών χωρών της ΕΕ.

19 συνολικά χώρες, 11 κράτη μέλη, 3 συνδεδεμένες και 5 τρίτες χώρες, μετέχουν από κοινού στην πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, με κοινοτική συνεισφορά 220 εκ. ευρώ και ισόποση συνεισφορά των συμμετεχόντων.

Με 10ετή ορίζοντα υλοποίησης, ο γενικός σκοπός του PRIMA είναι η ανάπτυξη και η υιοθέτηση καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων για τη βελτίωση της απόδοσης, της ασφάλειας, της προστασίας και της βιωσιμότητας των συστημάτων γεωργικών προϊόντων διατροφής και της παροχής και διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή της Μεσογείου. Γενικός σκοπός, που είναι απόλυτα συμβατός με τους 17 στόχους που ενέκρινε πρόσφατα ο ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την επικείμενη στρατηγική της Ε,Ε. για τον ίδιο σκοπό.

Ο γενικότερος στόχος του είναι να συμβάλει στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης. Ο ειδικός του στόχος αφορά στον συντονισμό και την ενίσχυση των εθνικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, στους τομείς που πραγματεύεται το PRIMA, στο πλαίσιο μιας πολυπαραγοντικής, πολυδιάστατης και ολοκληρωμένης προσέγγισης.
κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή κατάσταση της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στη λεκάνη της Μεσογείου μας οδηγεί αναπόφευκτα στην ανάγκη βαθιάς και ειλικρινούς μελέτης των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και στην άμεση αναζήτηση  δυνατοτήτων μόχλευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι επιτακτική ανάγκη για τους πολίτες της Μεσογείου, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με μια πολυδιάστατη ανασφάλεια.
Οι ένοπλες συγκρούσεις, οι εξωτερικές επεμβάσεις, οι διώξεις, οι εθνοτικές καθάρσεις, η γενικευμένη βία, η πολιτική αστάθεια, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η αλλαγή του κλίματος, οι φυσικές καταστροφές, η μη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αναδεικνύονται ως οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στον αναγκαστικό εκπατρισμό και στη μετανάστευση.
Αυτό το φαινόμενο έχει εξελιχθεί σε μια τεράστιου μεγέθους ανθρωπιστική κρίση. Μια κρίση που είναι το φυσικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και παρεμβάσεων.
Σε αυτές τις συνθήκες η πρόσβαση σε τροφή, πόσιμο νερό και στοιχειώδεις παροχές αποχέτευσης, είναι καθοριστικές και αλληλένδετες προκλήσεις και αποτελούν ζητήματα υψίστης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή.
Κατ’ αυτή την έννοια, η προσέγγιση του PRIMA και συγκεκριμένα η αναζήτηση, αφενός βραχυπρόθεσμων λύσεων για την άμεση αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης και αφετέρου σημαντικών δομικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκπατρισμού, αποτελεί μία πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής επεξεργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των πολιτών της περιοχής, επικεντρωθήκαμε και εξασφαλίσαμε:
- οι εφαρμογές του PRIMA να είναι αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα στη βάση του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
- την αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό,
-την υποστήριξη όλων των τύπων δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας για προώθηση έργων ευρέος φάσματος τεχνολογικής ετοιμότητας και εξασφάλιση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ μικρών και μεγάλων σχεδίων,
- τη δίκαιη και ισορροπημένη γεωγραφική συνεργασία,
- την αποτροπή συμμετοχής εξωτερικών και εσωτερικών «λαθρεπιβατών» με τη πρόβλεψη συγκεκριμένων προϋποθέσεων και επαρκών δεσμεύσεων,
- την ενδυνάμωση του ανοικτού χαρακτήρα για όσες χώρες θέλουν να συμμετάσχουν και
- την εξασφάλιση διαφανούς διακυβέρνησης, διαχείρισης και εφαρμογής του.
κυρίες και κύριοι,

Θέλω για μία ακόμη φορά να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί κατορθώσαμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μία σπάνια απόπειρα επιστημονικής διπλωματίας της ΕΕ, της πράγματι πρώτης εταιρικής σχέσης που αφορά σε συμπράξεις μεταξύ δημοσίων φορέων, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αυτή της Μεσογείου και περιλαμβάνει τη συμμετοχή των γειτονικών χωρών της ΕΕ.
Ωστόσο, παρά την ικανοποίησή μου, δεν μπορώ να μην επαναλάβω το αυτονόητο. Το φαινόμενο της μετανάστευσης έχει τέτοιες διαστάσεις που αυτού του είδους ή παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι σίγουρα αναγκαίες, πλην όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος.
Χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη, συντονισμένη και ανθρωποκεντρική στρατηγική και μια κοινή μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική μακριά από το ισχύον ξεπερασμένο, φοβικό και αναποτελεσματικό μοντέλο μιας Ευρώπης που οχυρώνεται πίσω από τείχη, φράκτες και συρματοπλέγματα. Μακριά από εσωστρεφείς λογικές και εθνικιστικές πολιτικές, που στοχεύουν σε άγρα ψήφων και προβάλλουν ως πολιτικό τους πρόταγμα το λαϊκισμό.

Γιατί

Αυτό που ονομάσαμε «ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση» δεν ανέδειξε μονάχα τις αγκυλώσεις και την αποτυχία της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής. Ανέδειξε και κάτι άλλο πιο επικίνδυνο. Έφερε στην επιφάνεια με τρόπο εκκωφαντικό, τα αδιέξοδα, τα σαθρά θεμέλια και τις εσωτερικές ρωγμές της Ε.Ε. Ανέδειξε τον ευρωσκεπτικισμό, την ξενοφοβία, τον εκκολαπτόμενο φασισμό. Ανέδειξε μια μικρότερη, μια διχασμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς κοινό όραμα.

Τα χθεσινά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, δυστυχώς εντείνουν και επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ανησυχητικές επισημάνσεις.
Στη χώρα που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της εσωτερικής και εξωτερικής ευρωπαϊκής πολιτικής, βλέπουμε να αναγεννάται και να ισχυροποιείται η ιδεολογία που έσπειρε τον τρόμο και το θάνατο σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το αυγό του φιδιού επωάζεται. Αν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό αύριο πρέπει να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε, όπως κάναμε στις πρόσφατες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, θεωρώντας ότι το αντιμετωπίσαμε.
Σήμερα είναι πέρα από εμφανές. Είναι επιτακτική ανάγκη.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή πολιτική που θα βασίζεται στις αρχές της πραγματικής αλληλεγγύης, της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, που θα εγγυάται το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια κοινή πολιτική που θα σέβεται το πνεύμα και το γράμμα των Διεθνών Συμβάσεων και του ευρωπαϊκού δικαίου για τους πρόσφυγες.
Η πολιτική αυτή θα πρέπει να προτάσσει ως ελάχιστα κοινά εργαλεία:
•        τη δημιουργία ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης, τις προϋποθέσεις νόμιμης και αξιοπρεπούς διαμονής, τις προοπτικές για απασχόληση και γρήγορη κοινωνική ένταξη,
•        γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες και ειλικρινείς δεσμεύσεις για την επίλυση των κρίσιμων γεωπολιτικών ζητημάτων της περιοχής,
•        επαρκείς αναπτυξιακούς πόρους και άλλες πρωτοβουλίες σαν το PRIMA, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους, σε ένα περιβάλλον  ειρήνης και ασφάλειας.
κυρίες και κύριοι,
H ανοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια υπήρξε προκλητικά επιλεκτική. Όσοι ήταν άτυχοι, αφανίστηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε πιο ασφαλείς και φιλόξενες όχθες. Όσοι επιβιώσαν από τη λαίλαπα των πατρίδων τους, αυτοί που δεν τους κατάπιε η Μεσόγειος, είναι πιθανόν οι πιο τυχεροί. Παραμένουν ωστόσο «παγιδευμένοι» ανάμεσα σε μια κατεστραμμένη πατρίδα  και στην ανάλγητη πολιτική που ακολουθούν όσοι φέρουν μέρος της ευθύνης για αυτή την καταστροφή.

Το PRIMA είναι ίσως μια μικρή ακτίδα φωτός, κατά την άποψή μου μια μικρή νίκη. Για τους ανθρώπους όμως που παραμένουν παγιδευμένοι σε συνθήκες πολέμου, γενικευμένης βίας ή ακραίας φτωχοποίησης δεν αρκεί. Πρέπει να πλαισιωθεί με μια πολιτική αποφασιστικότητα που θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας.
Τίποτε λιγότερο από αυτό και απαραιτήτως πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη γίνει από όλους μας. Και κυρίως σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε η Ευρώπη να επανασυνδεθεί με τις αξίες της και την ιστορική της κληρονομιά, να ξαναβρεί την ταυτότητά της: μια ταυτότητα σμιλεμένη από δύο παγκόσμιους πολέμους με εκατομμύρια νεκρούς, έτσι ώστε η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και ο φασισμός να αποτελέσουν παρελθόν δια παντός.
Ως πολιτικοί αλλά και ως πολίτες της ΕΕ δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος στήριξαν την ευημερία τους στη δυστυχία και στη φτωχοποίηση των λαών και αυτών των περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό

Το PRIMA, σε αντίθεση με τις κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις, δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Ενωμένη Ευρώπη, τόσο απέναντι σε τρίτες χώρες, όσο και στο επίπεδο των εσωτερικών ενωσιακών της αποφάσεων και πολιτικών.
κυρίες και κύριοι,
Θέλω να κλείσω την παρέμβασή μου με μια δημιουργική προτροπή. Όπως γνωρίζετε  η χώρα μας,
η Ελλάδα, θα συμμετάσχει με 10 εκ. € για τη δεκαετία 2018-2028.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανεξαρτήτως μεγέθους και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω θέματα και θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, την υλοποίηση έργων διεθνούς συνεργασίας.
Καλώ όλους τους δυνητικά δικαιούχους από την Ελλάδα αλλά και τους αντίστοιχους φορείς από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο PRIMA σε κινητοποίηση και συμμετοχή, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να υπηρετήσει αποτελεσματικά τους σκοπούς για τους οποίους υιοθετήθηκε.
Τους καλώ να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, να συμπράξουν δυναμικά με φορείς άλλων χωρών για την υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών έργων, να συμβάλουν στην επιτυχία αυτής της οπισθοβαρούς χρηματοδοτικά πρωτοβουλίας, ώστε να δοθεί γενναία χρηματοδοτική συνέχεια και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Γνωρίζω το έργο των ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και κοινωνικής ανέχειας. Γνωρίζω επίσης τη βαθιά ευαισθητοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα σε θέματα αγροδιατροφής και διαχείρισης υδάτινων πόρων, αλλά και την ανάδειξη του νερού σε μη εμπορεύσιμο κοινωνικό αγαθό. Και κυρίως γνωρίζω, εξ’ ιδίων, τους παραδοσιακούς δεσμούς του ελληνικού επιχειρείν με τη γη!
Εκφράζω λοιπόν τη βεβαιότητα, ότι το PRIMA θα αγκαλιαστεί με ενδιαφέρον, με δημιουργική διάθεση και καινοτόμες ιδέες.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάθε επιτυχία και δηλώνω πρόθυμη για κάθε στήριξη σε αυτή ή σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.”        

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.