Thursday, September 14, 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ροδοπόλεως Σιντικής Σερρών

Γράφει ο Στέργιος Μαγκούτας
Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η παραμονή της εορτής της παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Ροδόπολη Σιντικής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Μακαρίου και συμπροσευχούμενων, κλήρου και λαού που ήρθαν να προσκυνήσουν το σύμβολο της Ορθοδοξίας καθώς και να αιτηθούν από τον Άγιο Θεό να τους δώσει δύναμη μέσω του Τιμίου Σταυρού.
Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος έκανε αναφορά στους συμβολισμούς του Τιμίου Σταυρού,  καθώς και το πως ο καθένας μας σηκώνει το δικό του Σταυρό. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στις δυσκολίες της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού της Ροδοπόλεως, καθώς και για την σημερινή του συντήρηση που παρά την Κρίση που υφιστάμεθα, συνεχίζει ο εξωραϊσμός του με την προσπάθεια των Ιερέων του Ναού πατρός Εμμανουήλ και του πατρός Γεωργίου. Τέλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι πιστοί των τοπικών ενοριών την ημέρα της Πανηγύρεως θα πρέπει να προσέρχονται από νωρίς στην Εκκλησία για να τελείται με μεγαλοπρέπεια η όλη ακολουθία αλλά και με τον τρόπο αυτό να ενισχύουν πνευματικά τους εφημέριους του Ιερού Ναού αλλά και όλο τον κλήρο που ήρθε να τιμήσει την Εορτή του Ναού.
Μετά το πέρας της ομιλίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Τιμίου Σταυρού, στους δρόμους της Ροδοπόλεως με πλήθος πιστών και των Αρχών του τόπου να ακολουθεί με ευλάβεια.
























Το ιστορικό γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού έχει ως εξής:
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ' εξοχήν όπλον κατά του διαβόλου. (πηγή:Saint.gr)

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.