Την ανάγκη θωράκισης του εισοδήματος των ορυζοπαραγωγών της χώρας, που καταρρέει λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του ρυζιού (από τα 45 λεπτά/κιλό πριν 3 χρόνια σε μόλις 18 – 20 λεπτά φέτος), υπογραμμίζει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Η Σερραία βουλευτής τονίζει ότι κυρίαρχη αιτία, αποτελεί η αθρόα εισαγωγή στην Ευρώπη φθηνού ρυζιού χαμηλής ποιότητας από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς και με ελαστικότερους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω της κατάργησης από την ΕΕ των δασμολογικών φραγμών στις εισαγωγές ρυζιού από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Όπως επισημαίνει, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους στην αγορά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιτείνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ρυζιού, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού και δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ποιότητα του ρυζιού, που φτάνει στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Η κ. Αραμπατζή ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την επανενεργοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων, που επί του παρόντος είναι ελλειπέστατοι, καθώς και ενεργοποίηση των απαραίτητων συμμαχιών με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της αθρόας εισαγωγής φθηνού και αμφιβόλου ποιότητας ρυζιού από τρίτες χώρες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ιταλία προχωράει ήδη στην υποχρεωτική αναγραφή και σήμανση προέλευσης του ρυζιού, προκειμένου να προστατέψει την εγχώρια βιομηχανία ρυζιού.
Η κ. Αραμπατζή επαναφέρει και το θέμα της αλλαγής του ασφυκτικού χρονικού περιορισμού (28/2) της υποχρέωσης παράδοσης του ρυζιού κάθε έτος, για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Όπως τονίζει, ενώ η εν λόγω ενίσχυση είχε προβλεφθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ στον εθνικό φάκελο για τη Νέα ΚΑΠ 2014 -2020 για την ενδυνάμωση του εισοδήματος των καλλιεργητών, η Απόφαση 1944/52291/21.5.2015 του ΥπΑΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους αποκλειστικούς χρονικούς περιορισμούς, που θέτει, ενισχύει τις στρεβλώσεις στην αγορά σε βάρος των ορυζοπαραγωγών.
Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
17-10-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Θέμα: «Ανάγκη θωράκισης του εισοδήματος των ορυζοκαλλιεργητών»
Κύριε Υπουργέ
Έντονο προβληματισμό και οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες παραγωγούς ρυζιού της Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του προϊόντος, η οποία κυμαίνεται πλέον στα 18 – 20 λεπτά ανά κιλό, όταν 3 χρόνια πριν, ξεπερνούσε τα 45 λεπτά.
Κυρίαρχη αιτία, η αθρόα εισαγωγή στην Ευρώπη φθηνού ρυζιού χαμηλής ποιότητας από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς (+ 364% μόνο από το Βιετνάμ το 2016) και με ελαστικότερους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων (όπως το Πακιστάν και η Μιανμάρ), που έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ περισσότερο και από 25%.
Το γεγονός αυτό, απόρροια της κατάργησης από την ΕΕ των δασμολογικών φραγμών στις εισαγωγές ρυζιού από τη Νοτιοανατολική Ασία, σε συνδυασμό με τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους στην αγορά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιτείνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ρυζιού, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού και δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ποιότητα του ρυζιού, που φτάνει στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Όλα τα προηγούμενα, σε συνδυασμό με την ασφυκτική ημερομηνία (28/2) εκάστου έτους της υποχρέωσης παράδοσης συγκεκριμένων ποσοτήτων ρυζιού στους εμπόρους (με την 1944/52291/21.5.2015 Απόφαση του ΥπΑΑΤ) για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, δημιουργούν στρεβλώσεις στην εμπορία του ρυζιού.
Μια ενίσχυση (συνδεδεμένη), η οποία, ενώ είχε προβλεφθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ στον εθνικό φάκελο για τη Νέα ΚΑΠ 2014 -2020 για την ενίσχυση της ορυζοκαλλιέργειας, λόγω του αποκλειστικού χρονικού περιορισμού, που θέτει η σχετική Υπουργική Απόφαση, συντείνει στην πίεση των τιμών.
Θυμίζουμε ότι από το 2015, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης.
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Οι Ιταλοί παραγωγοί έχουν εδώ και αρκετό καιρό ζητήσει προστασία της ιταλικής βιομηχανίας ρυζιού, και προχωρούν στην υποχρεωτική αναγραφή και σήμανση προέλευσης του ρυζιού
Η συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ του Αυγούστου 2015, που ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή περιείχε ρήτρα διασφάλισης που θα επέτρεπε τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης των εισαγωγών λόγω της μείωσης των τελωνειακών δασμών
Η ανάγκη προστασίας της ορυζοκαλλιέργειας στην Κεντρική Μακεδονία - η οποία αποτελεί και την κυρίαρχη ορυζοκαλλιεργητική περιοχή της χώρας με πάνω από τα ¾ της συνολικής παραγωγής να καλλιεργούνται στα εδάφη της) είναι απολύτως απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων των ορυζοκαλλιεργητών
Οι ορυζοκαλλιεργητές καλούνται έτσι να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής, που επιτείνεται από τη γενικότερη αύξηση της φορολογίας και την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την επανενεργοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων, που επί του παρόντος είναι ελλειπέστατοι;
- Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί – αν έχετε προβεί - σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή προστασία του ελληνικού ρυζιού;
- Έχετε ενεργοποιήσει τις απαραίτητες συμμαχίες με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ (ιδιαίτερα την Ιταλία) για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της αθρόας εισαγωγής φθηνού και αμφιβόλου ποιότητας ρυζιού από τρίτες χώρες; Εάν όχι, πότε επιτέλους σκοπεύετε να το πράξετε;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.