Wednesday, November 6, 2019

Και φέτος προβολή και προώθηση του ιστορικού τουρισμού στην «Γραμμή Μεταξά» στην έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης


Για μία ακόμη χρονιά ο ιστορικός τουρισμός στην θρυλική «Γραμμή Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θα προβληθεί και θα προωθηθεί στην κορυφαία έκθεση τουρισμού «Philoxenia» (8-10/11/2019) της Θεσσαλονίκης, μέσα από το περίπτερο τoυ Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού  Agkistro Action της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.


Τα τελευταία χρόνια, και ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό,  η  Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διάσωση και ανάδειξη παροπλισμένων και εγκαταλελειμμένων οχυρώσεων του Β΄ Π.Π. («Γραμμή Μεταξά»), με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης ως ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού που ήδη στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο.

Μέσω του «Metaxas Line Tour» η Agkistro Action, είναι σήμερα το πρώτο Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί οργανωμένες – βιωματικές  περιηγήσεις στο πεδίο μάχης του θρυλικού Ρούπελ και σε υπόγειες στοές οχυρών της φημισμένης «Γραμμής Μεταξά» στους νομούς Σέρρες και Δράμα.

Στην Agkistro Action πιστεύουμε πως οι νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά. Τη MNHMH. Δεν είναι μόνο το όνομά τους στη μαρμάρινη πλάκα κάποιου μνημείου και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία. Είναι και οι ιστορίες τους, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.

Η ομάδα της Agkistro Action (ερευνητές, ιστορικοί κ.ά.) βοηθούν τους επισκέπτες να αποκρυπτογραφήσουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες όχι μόνο για τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, αλλά και για το μεγάλο τεχνικό έργο της οχύρωσης των βόρειων συνόρων της χώρας, που θεωρείται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα.

Να σημειωθεί πως  το «Metaxas Line Tour» -η καινοτόμα δράση της Agkistro Action- έλαβε πρόσφατα Βραβείο Αριστείας στην κατηγορία : «Βέλτιστες πρακτικές, Προστασία περιβάλλοντος, αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη», από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Κατά τη φετινή «Philoxenia» ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρχει στα φημισμένα οχυρά της Δράμας, με κορυφαίο αυτό του Λίσσε, που κατά τον Β’  Π.Π. αγωνίστηκαν με ηρωισμό και  αυτοθυσία κατά των εισβολέων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση συνεργάζεται με τον δήμο Κάτω Νευροκοπίου.   

Θα μας βρείτε στο περίπτερο 13 και στο σταντ 17. Σας περιμένουμε.

Ωράριο λειτουργίας : 
Παρασκευή: 11:00-20:00 Μόνο για εμπορικούς επισκέπτες
Σάββατο: 10:00-20:00 Για εμπορικούς επισκέπτες & κοινό
Κυριακή: 10:00-19:00 Για εμπορικούς επισκέπτες & κοινό





No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.