Saturday, September 2, 2017

Άγιος Μάμας, Προστάτης των Ζώων ( 2 Σεπτεμβρίου)

Γράφει ο Στέργιος Μαγκούτας
Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Μάμαντος του Μυροβλήτου.
Πλήθος πιστών προσήλθαν και φέτος με ευλάβεια, πίστη κι ελπίδα για να συμμετάσχουν στην εορτή  του Αγίου Μάμαντος ο οποίος είναι και συμπολιούχος του Μοναστηρακίου Σιντικής Σερρών.
Στον πανηγυρικό εσπερινό παρευρέθησαν ιερείς των τοπικών ενοριών της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου τιμώντας μεγαλοπρεπώς την μνήμη του Αγίου.
Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του συμπολιούχου Αγίου στους δρόμους του χωριού αγιάζοντας δια του τρόπου αυτού τα σπίτια και τους κατοίκους.










Ο Άγιος Μάμας έζησε στα μέσα του 3ου (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί, ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει «μάμα».

Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Ενα λιοντάρι τον δέχθηκε στη ράχη του και τον μετέφερε μακρά των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησης του. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα εις χείρας Θεού. (πηγή: Wikipedia) 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.