Monday, April 30, 2018

Ερώτηση Καραμανλή για τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία πρόβειου γάλακτος


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία πρόβειου γάλακτος.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Καραμανλής, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται, δυστυχώς, μία όλο και αυξανόμενη ροή στην διακοπή των συνεργασιών μεταξύ των μεταποιητικών μονάδων τυροκόμησης και των παραγωγών-κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα το άμεσο οικονομικό έμφραγμα των τελευταίων.
Ταυτόχρονα σημειώνει πως μεγάλο πρόβλημα για όλα τα είδη γάλακτος παραμένουν οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται κατά βάση από κράτη μη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και από κράτη μέλη της Ε.Ε., μια διαδικασία που πλήττει τον κλάδο της κτηνοτροφίας και τον οδηγεί στον οικονομικό αφανισμό.
Στο κείμενό του, ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει πως γι’αυτό το λόγο κρίνεται σκόπιμο το κράτος να εντείνει τον έλεγχο και την εποπτεία, ελέγχοντας κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνη) του εισαγόμενου γάλακτος. Τέτοια είδους μέριμνα, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου ποσοτήτων εισαγωγής γάλακτος, θα πρέπει να υπάρξει και για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε..
Τέλος, ο κ. Καραμανλής καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφενός να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, όπως το τι ελέγχους έχουμε πραγματοποιήσει ως χώρα για τις εισαγωγές γάλακτος τόσο από κράτη μέλη της Ε.Ε., όσο κι από κράτη μη-μέλη, ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, και αφετέρου να καταθέσει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές φέτας για την περίοδο 2016-2017.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα:Προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία πρόβειου γάλακτος
Κύριε Υπουργέ,
Οι κτηνοτρόφοι, μεμονωμένα ή συλλογικά, παραδίδουν καθημερινά την παραγωγή τους σε γάλα, σε κάποια γαλακτοβιομηχανία ή μεταποιητική τυροκομική μονάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή τους, προκειμένου να μεταποιηθεί σε κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν.
Το αιγοπρόβειο  γάλα, πηγαίνει κυρίως για τυροκόμηση, με τη συνεργασία παραγωγού και μεταποιητή, και με κύριο σκοπό την διαφύλαξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Αυτό επιτυγχάνεται με την χορήγηση ειδικών παγολεκάνων συλλογής που παραδίδει ο μεταποιητής στους κτηνοτρόφους, για τη συλλογή και αποθήκευσή του για μία ή δύο ημέρες, μέχρι μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις των εταιρειών.
Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται μία όλο και αυξανόμενη ροή στην διακοπή των συνεργασιών μεταξύ των μεταποιητικών μονάδων τυροκόμησης και των παραγωγών-κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα το άμεσο οικονομικό έμφραγμα των τελευταίων.
Μεγάλο πρόβλημα για όλα τα είδη γάλακτος παραμένουν οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται κατά βάση από κράτη μη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και από κράτη μέλη της Ε.Ε., μια διαδικασία που πλήττει τον κλάδο της κτηνοτροφίας και τον οδηγεί στον οικονομικό αφανισμό.
Για τις χώρες της Ε.Ε., από τις οποίες εισάγουμε το γάλα, οι ποσότητες-τιμές διαμορφώνονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κρίνεται, όμως, παράλληλα σκόπιμο το κράτος να εντείνει τον έλεγχο και την εποπτεία, ελέγχοντας κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνη) του εισαγόμενου γάλακτος. Τέτοια είδους μέριμνα, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου ποσοτήτων εισαγωγής γάλακτος, θα πρέπει να υπάρξει και για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε..
Επικουρικά, στην ήδη προβληματική κατάσταση με το πρόβειο γάλα, έρχεται να προστεθεί ένα νέο δεδομένο, που εμφανίζει η αγορά, και είναι η αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές του παραγόμενο από αγελαδινό γάλα λευκού τυριού, με αποτέλεσμα η διάθεση της φέτας να παρουσιάζει μειωμένη ζήτηση. Στην αλλαγή, βέβαια, αυτής της διατροφικής συνήθειας, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η μειωμένη πλέον - λόγω οικονομικής κρίσης - αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού.
Οξύμωρο στην όλη υπόθεση, είναι η αυξανόμενη τάση που παρουσιάζει η εξαγωγή φέτας σε όγκο (κατά 30,89%), αλλά και σε αξία (κατά 46,62%), σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών, για την χρονική περίοδο 2011-2015. Δυστυχώς, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές φέτας την κρίσιμη περίοδο 2016-2017 δεν είναι διαθέσιμα, αλλά σε καμία από τις δύο χρονιές δεν φάνηκε στασιμότητα ή μείωση της δραστηριοποίησης των μεγάλων εξαγωγικών τυροκομικών εταιριών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον επίσημο κρατικό φορέα που συλλέγει καθημερινά τα ισοζύγια γάλακτος από 876 Ελληνικές επιχειρήσεις, το γάλα επαρκεί ούτως ή άλλως για την παραγωγή των ελληνικών Π.Ο.Π..
H εφαρμογή και η τήρηση του ισοζυγίου γάλακτος μπορεί να θωρακίσει την εγχώρια παραγωγή και τους κτηνοτρόφους. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει όλο το σύστημα ελέγχου με τα κλιμάκια ελέγχου, τη διαδικασία διεξαγωγής των ελέγχων, τη διαδικασία κυρώσεων στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, και πλέον τη διαδικτυακή διασύνδεση των επιχειρήσεων του γαλακτομικού τομέα με το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει σκοπό τον έλεγχο της αγοράς αλλά και την πάταξη φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή.
Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάστε κε Υπουργέ:
1.    Τι ελέγχους έχουμε πραγματοποιήσει ως χώρα για τις εισαγωγές γάλακτος από κράτη μέλη της Ε.Ε. ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά;
2.    Τι ελέγχους έχουμε πραγματοποιήσει ως χώρα για τις εισαγωγές γάλακτος από κράτη μη-μέλη της Ε.Ε. ;
3.    Τι αποτελέσματα έχει δώσει η παρακολούθηση του ισοζυγίου πρόβειου γάλακτος; Υπάρχουν στοιχεία προς αξιολόγηση από την διαδικτυακή διασύνδεση των επιχειρήσεων του γαλακτοκομικού τομέα με το σύστημα   «ΑΡΤΕΜΙΣ»;
4.    Υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές φέτας για την περίοδο 2016-2017;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Καραμανλής Κώστας

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.