Friday, April 27, 2018

Διπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση από τον Μ. Τζελέπη για τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας στις κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς Νομού Σερρών


Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με διπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση, Επίκαιρη Ερώτηση & Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφερε στην Βουλή το ζήτημα «των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας στις κοινότητες  Ορεινής  και Άνω Βροντούς Νομού  Σερρών».
Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι:


  «Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας, Ορεινής και Άνω Βροντούς, Ν. Σερρών, οι οποίοι  έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση, καθώς, περίπου 30.000 τόνοι πατάτας, άριστης ποιότητας, παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες τους, το είχα επισημάνει ήδη από τις 21 Νοεμβρίου του 2017, με την υπ. αριθμ.1367/21-11-2017 ερώτηση μου προς τον ΥΠΑΑΤ. Εγκαίρως, τότε,  ζήτησα «αυστηροποίηση» των ελέγχων στην εισαγόμενη πατάτα προκειμένου να βελτιωθεί το ισοζύγιο εισαγωγών, εξαγωγών και πρότεινα τρόπους για την απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας, όπως την αγορά της ως επισιτιστική βοήθεια σε άπορους ή πρόσφυγες ή την διάθεσή της από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την σίτιση του Ελληνικού Στρατού. Για ακόμη μια φορά, η παντελής αδιαφορία των Κυβερνόντων, σε ένα, ζωτικής σημασίας, πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, αποτυπώθηκε περίτρανα στην με αριθ. πρωτ. 161/124370/19-12-2017, απάντηση του ΥΠΑΑΤ, στην ερώτηση μου, όπου περιορίστηκαν απλά στην επισήμανση των Διαταγμάτων και Αποφάσεων που διέπουν τους ελέγχους καθώς και των αρμόδιων αρχών που τους διενεργούν, χωρίς να υιοθετούν ή να προτείνουν καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα».
Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζελέπης, : «Μετά από τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μου, αναγκάζομαι να επανέλθω σε αυτό το φλέγον ζήτημα, καθώς, οι 30.000 τόνοι πατάτας, παραμένουν αδιάθετοι οδηγώντας σε οριακή, πλέον, οικονομικά, θέση, τους υπερχρεωμένους πατατοπαραγωγούς με τον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο ορατός».  

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες, προτίθεται να προβεί, το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να συνδράμει στην απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας των 30.000 τόνων πατάτας των κοινοτήτων Ορεινής και Άνω Βροντούς Ν. Σερρών, όπως και αν θα κάνει χρήση του Κανονισμού de Minimis. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να ενημερωθεί εάν προτίθεται το ΥΠΑΑΤ, να βοηθήσει τους παραγωγούς των κοινοτήτων Άνω Βροντούς και Ορεινής Σερρών, αγοράζοντας τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας, ως επισιτιστική βοήθεια για άπορους-πρόσφυγες ή σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό, την σίτιση του Ελληνικού Στρατού.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.