Monday, April 23, 2018

Ομιλία Γιάννη Δραγασάκη για τις επενδύσεις που έχουν ανάγκη η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία


Σημεία παρέμβασης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης  κ. Γιάννη Δραγασάκη στο Επενδυτικό Συνέδριο του ΣΕΒ στη συζήτηση με θέμα: «Ενθάρρυνση Εμβληματικών Επενδύσεων»
Είμαστε στη τελική ευθεία αλλά το νήμα δεν έχει ακόμη κοπεί. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα, διότι όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχουν δυνάμεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας  που αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα μνημόνια όχι ως μια δυνατότητα για εθνική ανασυγκρότηση, αλλά ως μια απειλή για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και σχέδια. Γι’ αυτό και διακινούν κάθε είδους πληροφορία ή εικασία που δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τα καθήκοντα μας.  


Δεν τίθεται θέμα λοιπόν παράτασης των μνημονίων υπό οποιαδήποτε μορφή.
Δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα επανέφερε το ελληνικό πρόβλημα στο γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια
Δεν τίθεται θέμα νέων όρων

Εκείνο που τίθεται είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν και αποφασιστικά αποδεχτούμε τα νέα δεδομένα, όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τις νέες συνθήκες, όσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά συνειδητοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις νέες απαιτήσεις και ευθύνες, τόσο πιο ασφαλής και επιτυχής θα είναι η μετάβαση στη νέα μετά-μνημονική πραγματικότητα.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να διοργανώσει αυτό το συνέδριο για τις επενδύσεις είναι αξιέπαινη διότι δίνει μια ευκαιρία για διάλογο και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.
Μια γενική παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΕΒ χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα. Θυμίζουν προτάσεις ενός κόμματος που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες. Παρόλο που και σε αυτή τη περίπτωση είναι χρήσιμες εκείνο που κυρίως χρειαζόμαστε αυτή τη φάση είναι:


α) οριζόντια μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικώς, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο στον οποίο γίνονται. Και είμαι βέβαιος ότι στο πεδίο αυτό υπάρχει ευρύ πεδίο συνεννόησης όπως άλλωστε είδαμε στις συναντήσεις που είχαμε στη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων με περιφερειακές επιχειρηματικές ενώσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις. Άλλωστε πολλές από τις προτάσεις αυτό του είδους, είτε υλοποιούνται ήδη, είτε εντάσσονται στην αναπτυξιακή στρατηγική.

β) στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύουν την ολιστικότητα της ανάπτυξης, τη διασυνδεσιμότητα, την καθετοποίηση και τις διακλαδικές διασυνδέσεις, καθώς και την εξειδίκευση σε νέους σύγχρονους τεχνολογικά τομείς και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης, δίκαιης, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή τις προτάσεις που θα διατυπωθούν σε συνδυασμό και με προτάσεις που διατυπώνονται από άλλους φορείς για το ίδιο θέμα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.