Friday, April 27, 2018

Η παρουσία του Υφυπουργού ΑΑΤ Β. Κόκκαλη στα πλαίσια της Έκθεσης Freskon 2018




Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, παρευρέθη την Πέμπτη 26 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη, στην τελετή εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Φρούτων & Λαχανικών FRESKON.
Στην ομιλία του ο Β. Κόκκαλης δήλωσε: 


«Αρχικά, θέλω να σας καλωσορίσω όλες και όλους. Παραγωγούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους επισκέπτες και τις αποστολές από το εξωτερικό, που συμμετέχετε στην έκθεση.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για την ελληνική παραγωγή και εμπορία οπωροκηπευτικών. Με την έκθεση αυτή, η Θεσσαλονίκη ενισχύει το ρόλο της ως κέντρο εμπορίου φρούτων και λαχανικών στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς δίνεται η ευκαιρία για δημιουργία συνεργειών ανάμεσα στις εταιρείες που διακινούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τις διεθνείς αγορές.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έθεσε υπό την αιγίδα του την προσπάθεια αυτή, γιατί είναι σαφής η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξωστρέφεια, στην τόνωση της εμπορευσιμότητας των παραγόμενων αγαθών του πρωτογενούς τομέα, στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην ανάδειξη των πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου.
Η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητά της την ενίσχυση και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και σήμερα υλοποιείται το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου για το κοινό συμφέρον όλων. Παραγωγών, επιχειρηματιών και καταναλωτών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.

Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών αναπτύσσεται δυναμικά και αυξάνει συνεχώς, το μερίδιο συμβολής του στο ΑΕΠ αλλά και στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας το δρόμο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το Υπουργείο μέσα από τις υπηρεσίες του και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προσφέρει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να την πραγματοποίηση αυτής της ανάπτυξης και τη μετουσίωσή της σε ευημερία στον Έλληνα παραγωγό, επιχειρηματία και καταναλωτή. Οι υπηρεσίες μας με εντατικούς ελέγχους εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα, υγιεινή, διατροφική αξία και ασφάλεια των ελληνικών τροφίμων, ώστε αυτά να μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη επιλογή των Ελλήνων και των διεθνών καταναλωτών.

Η επιτυχία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα αποτυπώνεται και στα δεδομένα των εξαγωγών μας, οι οποίες καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια., παρά τις πιέσεις που δημιουργεί η πολύχρονη οικονομική περιπέτεια της χώρας αλλά και εξωτερικοί παράγοντες όπως το Ρωσικό εμπάργκο.
Οι δράσεις του Υπουργείου, συμβάλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, στην ενίσχυση της οργάνωσης των παραγωγών με τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, στην ανάδειξη της ποιότητας και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Με την παρουσία μου σήμερα εδώ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία είναι δίπλα σας, περιμένει τις ιδέες σας και στηρίζει τις προσπάθειές σας».

Στο πλαίσιο της έκθεσης FRESKON πραγματοποιήθηκε σήμερα η 2η συνάντηση για τη νέα Εθνική Στρατηγική των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, στην αίθουσα Ολυμπιάς/ΗΕΛΕΧΠΟ/ΔΕΘ. Την εξαιρετική αξία που προσφέρει στον παραγωγό η συμμετοχή του σε σοβαρές Οργανώσεις Παραγωγών, ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων και τα οφέλη από τα κοινοτικά προγράμματα, υπογράμμισε στην έναρξη της συνάντησης ο Βασίλης Κόκκαλης.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός δήλωσε:

«Θέλω να σας καλωσορίσω όλες και όλους στη ευκαιρία που έχουμε σήμερα να συναντηθούμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια μιας σημαντικής έκθεσης για τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να σας παρουσιάσουμε με τη συνδρομή των αρμοδίων υπαλλήλων του Υπουργείου, τη νέα Εθνική Στρατηγική των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Αυτή είναι η 2η συνάντηση, μετά την 1η συνάντηση που έγινε στην Αθήνα και προσκλήθηκαν οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι ΔΑΟΚ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σήμερα έχουμε εδώ μαζί μας τις Οργανώσεις Παραγωγών όλου του άξονα της Εγνατίας από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, μέχρι τη Θράκη. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με στόχο να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σύντομες σκέψεις.

Πρόσφατα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών στα Οπωροκηπευτικά (βλέπε συνημμένο – ΦΕΚ 5Β 2018). Περί τις 150 Οργανώσεις Παραγωγών σε όλη την χώρα εκμεταλλεύονται ήδη τα προγράμματα αυτά ώστε να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους καινοτόμες πρακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Η νέα αυτή στρατηγική έχει προκύψει με διαβούλευση με τις Οργανώσεις Παραγωγών και την Ευρώπη και εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και καλύτερος προσανατολισμός του τομέα των οπωροκηπευτικών στην αγορά, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης παραγωγής, η οποία θα είναι ανταγωνιστική τόσο στην αγορά της E.E. όσο και εκτός.
  • Βελτίωση της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών.
  • Συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλει ήδη ο τομέας για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η διάρκεια της εθνικής στρατηγικής καθορίζεται σε εννέα έτη (2018-2027).
Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα εξειδικευθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο εγώ θα ήθελα να σημειώσω την εξαιρετική αξία που προσφέρει στον παραγωγό η συμμετοχή του σε σοβαρές Οργανώσεις Παραγωγών, ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων και τα οφέλη από αυτά τα κοινοτικά προγράμματα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θέλω να σας τονίσω ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ όπως και η πρωτοβουλία που ανέλαβα για τη διοργάνωση αυτής της σειράς των ενημερωτικών συναντήσεων που για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι τοπικές ΔΑΟΚ και οι Οργανώσεις με τους μελετητές τους, καταδεικνύουν την αμέριστη στήριξη και μέριμνα για τον σύγχρονο οργανωμένο παραγωγό, και τους συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις παραγωγών που επιχειρούν και κατακτούν τις διεθνείς αγορές.»






No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.