Monday, April 23, 2018

Φωτεινή Αραμπατζή σε Βαγγέλη Αποστόλου: «Απαράδεκτη η καθυστέρηση του ΥπΑΑΤ στην αξιοποίηση του Πακέτου Juncker για τον Αγροδιατροφικό Τομέα»


Την τεράστια καθυστέρηση, που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αξιοποίηση του Πακέτου Juncker για τον Αγροδιατροφικό Τομέα (EFSI), στηλιτεύει η αρμόδια Τομεάρχης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με Ερώτησή της.

Οπως αναφέρει η Σερραία βουλευτής, η εν λόγω καθυστέρηση στερεί αδικαιολόγητα κ μάλιστα σε μια εποχή κρίσης από τους αγρότες – επενδυτές μια πολύτιμη πρόσβαση σε ταμειακή ρευστότητα για την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής στα διάφορα Αναπτυξιακά Προγράμματα του 2ου Πυλώνα.

Όπως τονίζει την ώρα,που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου δανειοδοτικού Προγράμματος ύψους 1 δις Ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Γεωργία και την Βιοοικονομία,το Υπουργείο δεν έχει δυστυχώς ακόμη ανταποκριθεί στα αναγκαία. Οπως στην υποχρέωση ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης, εκ των προτέρων αξιολόγησης ex-ante evaluation, που είναι το αρχικό βήμα ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του πακέτου Juncker.

Αναφέρει δε, ότι άλλα Κράτη Μέλη, έχουν ήδη αξιοποιήσει προς όφελος των γεωργών τους, τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθιστώντας έτσι δυνατή τη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Νέων Γεωργών.
Η κ. Αραμπατζή ζητά από τον κ. Αποστόλου να ενεργοποιηθεί έστω και καθυστερημένα, καλώντας τον να απαντήσει αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού, ποιος είναι ο φορέας εφαρμογής και πότε προβλέπεται η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Επιπροσθέτως, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης  της ΝΔ ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει, αν μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, σε ποια μέτρα του ΠΑΑ θα εφαρμοσθούν συνδυαστικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ποια μορφή θα έχουν (π.χ. δάνεια, μικροπιστώσεις, εγγυήσεις, ίδια κεφάλαια)

Αναλυτικά η κατατεθείσα ερώτηση είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 23-4-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: Μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ex-ante αξιολόγησης για το «Πακέτο Juncker»


Κύριε Υπουργέ,

Στις 16 Απριλίου 2018, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου δανειοδοτικού Προγράμματος ύψους 1 δις Ευρώ αποκλειστικά για την χρηματοδότηση επενδύσεων στην Γεωργία και την Βιοοικονομία. Το Πρόγραμμα αφορά συμπληρωματικά κονδύλια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων – EFSI ή αλλιώς «Πακέτο Juncker».

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, τα άλλα Κράτη Μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας fi-compass, στην πλειοψηφία τους αξιοποιούν προς όφελος των Γεωργών τους, τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Καθιστώντας έτσι δυνατή τη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Νέων Γεωργών και μάλιστα χωρίς collaterals.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Εσθονία έχει κινητοποιήσει από το 2014, 36 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ της, η Ιταλία 400 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με 8 Περιφέρειες και η Βουλγαρία 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έχει δυστυχώς ακόμη ανταποκριθεί στην υποχρέωση ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης εκ των προτέρων αξιολόγησης  ex-ante evaluation, που αποτελεί το αρχικό βήμα ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του πακέτου Juncker.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή:

- Η χρηματοδότηση από το πακέτο Juncker βασίζεται αποκλειστικά στην ζήτηση και δεν υπάρχουν κατανομές και ποσοστώσεις - περιφερειακές ή τομεακές
- Η χώρα μας αποκλίνει διαρκώς από τους Ευρωπαίους εταίρους της
- Οι καθυστερήσεις στερούν από τους Έλληνες αγρότες και τις ελληνικές επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα μια πολύτιμη χρηματοπιστωτική διευκόλυνση - ανάσα για την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής με χαμηλό δανεισμό και εγγύηση τα κονδύλια του ΠΑΑ αφήνοντας δυστυχώς την Ελλάδα σε αναπτυξιακό τέλμα

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της ex-ante αξιολόγησης, ποιος ο φορέας εκτέλεσης της ex-ante αξιολόγησης και με ποια διαδικασία επιλέχθηκε;

2. Ποιές αδυναμίες του ελληνικού Αγροδιατροφικού τομέα έχουν μέχρι τώρα εντοπισθεί, σε ποια μέτρα του ΠΑΑ θα εφαρμοσθούν συνδυαστικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ποια μορφή θα έχουν (π.χ. δάνεια, μικροπιστώσεις, εγγυήσεις, ίδια κεφάλαια, κλπ);

3. Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού, ποιος θα είναι ο φορέας εφαρμογής και πότε προβλέπεται η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.