Sunday, April 29, 2018

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ, ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


Συναντήσεις και συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, εκπροσώπους αρχών και φορέων και ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες είχε στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μετά τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στην Ουάσιγκτον και είχε σειρά επαφών για την καλύτερη προετοιμασία και παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, όπου θα είναι η τιμώμενη χώρα και την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Alton Buland. Οι δυο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα, την προετοιμασία των ΗΠΑ για την 83ηΔΕΘ, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και τις επιπτώσεις του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, συζητήθηκε ο κεντρικός ενεργειακός ρόλος της Κεντρικής Μακεδονίας, με την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κεντρική Μακεδονία, στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Τζιτζικώστας στην Ουάσινγκτον, συναντήθηκε και με αξιωματούχους της αμερικανικής Κυβέρνησης, στο ανώτατο επίπεδο, στο State Department, όπου είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον β. Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία) Jonathan R. Cohen και τον Διευθυντή για τις Υποθέσεις της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης Matthew Palmer.
Μετά τις συναντήσεις του στο Λευκό Οίκο και το State Department, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε: 


«μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και να συζητήσω μια σειρά από θέματα, που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία και την Ελλάδα, με κυρίαρχο τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της παρουσίας των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ όπου θα είναι η τιμώμενη χώρα, προκειμένου να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη διαχρονική σχέση και συνεργασία της περιοχής μας με τις ΗΠΑ. Στην ατζέντα των συζητήσεων, τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο StateDepartment ήταν και η σημαντική γεωστρατηγική θέση και σημασία της Κεντρικής Μακεδονίαςτα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και οι προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν διάθεση ενημέρωσης για τα θέματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε επίσης συναντήσεις στο Κογκρέσο με Βουλευτές καιΓερουσιαστές των ΗΠΑ, με τους οποίους (εκτός των προαναφερόμενων ζητημάτων) συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενημέρωσε για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι στη φετινή ΔΕΘ η τιμώμενη χώρα και τους κάλεσε να επισκεφτούν την Ελλάδα και ειδικά την Κεντρική Μακεδονία, αναφερόμενος και στασυγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε και την έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου είχε συνομιλία με τον Διευθυντή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Arup Banerji και Στελέχη της Τράπεζας. Κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τα στελέχη για την πορεία του project για την ενοποίηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η Παγκόσμια Τράπεζα επέδειξε σημαντικό ενδιαφέρον για το σύνολο του project που περιλαμβάνει επτά Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκεκλιμάκιο της Τράπεζας να επισκεφτεί το επόμενο χρονικό διάστημα την Κεντρική Μακεδονία.
Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτικώστα στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με την ομιλία του στο Georgetown University, με θέμα το γεωστρατηγικό ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε την ομιλία του σεσπουδαστές και καθηγητές της Σχολής Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου.







No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.