Monday, April 23, 2018

Κλεισούρα: Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής σφαγής


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Εκδηλώσεις για την μνήμη των 270 γυναικών, παιδιών και γερόντων που άλλοι εκτελέστηκαν και άλλοι κάηκαν ζωντανοί σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής έγιναν σήμερα στην Κλεισούρα.
Το πρωί της 5ης Απριλίου 1944 αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ έστησαν ενέδρα λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό σε γερμανική φάλαγγα. Οι πληροφορίες έλεγαν πως στο εν λόγω χωριό οι Γερμανοί είχαν μεταφέρει πολύτιμα αντικείμενα και τον πλούτο που είχαν αφήσει πίσω τους οι εβραίοι της Καστοριάς, οι οποίοι λίγες μέρες νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου, είχαν μεταφερθεί και θανατωθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.


Σε αντίποινα για τον θάνατο δύο μοτοσικλετιστών της Βέρμαχτ, οι ναζί με εντολή του Καρλ Σίμερς διοικητή του 7ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος Αστυνομίας SS, κινητοποιήθηκαν αμέσως με ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας εισήλθαν στο χωριό, έκαψαν ολοκληρωτικά τα περισσότερα σπίτια και εκτέλεσαν ή έκαψαν ζωντανούς 270 γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους που δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στο δάσος. Η σφαγή της Κλεισούρας συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Ξεχωριστή στιγμή στις φετινές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα αποτέλεσε η παρουσία εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και απόγονοι των μόλις 35 εβραίων της Καστοριάς που επέζησαν του Άουσβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Λεπτομερείς αναφορές από το χρονικό της σφαγής της Κλεισούρας έγιναν από τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σμιξιώτη ενώ παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο ηρώων που κατασκευάστηκε με δαπάνη των απανταχού Κλεισουρέων, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, οι δύο βουλευτές Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου και Μαρία Αντωνίου, η Γερμανίδα υποπρόξενος από το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και απόγονοι των Μακεδονομάχων.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.