Wednesday, April 25, 2018

Εκδόθηκε η πρόσκληση για τη δράση «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, προϋπολογισμού 180 εκατ. €.


Εκδόθηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020.
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό  Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 € με δυνατότητα υπερδέσμευσης.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι: α) η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ και β) η Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών  Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα  με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκ. € τα οποία αφορούν: βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών,  χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
Με τα  έργα που θα χρηματοδοτηθούν στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων είναι η 10/05/2018 και η ημερομηνία λήξης είναι η 31/08/2018.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου με αφορμή την δημοσίευση της πρόσκλησης δήλωσε τα εξής:
«Εστιάζουμε στην ενεργοποίηση των μέτρων του ΠΑΑ που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βασικών υποδομών υποστήριξης των παραγωγών, όπως είναι τα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με στόχο την ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης,  τη βελτίωση και την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αρδευτικού νερού κ.ά. Οι υποδομές αυτές είναι  σημαντικές τόσο για τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας,  καθώς στοχεύουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, όσο και για τη  βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, καθώς το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και πολύτιμο φυσικό πόρο που οφείλουμε να τον προστατεύσουμε».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.