Tuesday, April 24, 2018

Τζανακόπουλος «αδειάζει» Κουβέλη για τις γαλλικές φρεγάτες


Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις γαλλικές φρεγάτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον Κουβέλη.
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις γαλλικές φρεγάτες, με την κυβέρνηση να τα «μαζεύει» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «αδειάζει» τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Κουβέλη. 
Σε συνέντευξή του στον Alpha και απαντώντας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, ο κύριος Τζανακόπουλος μίλησε για διερευνήσεις και όχι για ύπαρξη συμφωνίας. «Υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Φώτη Κουβέλη, για αγορά με leasing των δυο Γαλλικών πλοίων, αλλά και με τα όσα αναφέρει σήμερα ο Γαλλικός τύπος ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία


Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά». 
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Κουβέλης είχε δηλώσει:
«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα δημοσιεύματα από γαλλικά ΜΜΕ, όπως η La Tribune και η Mer et Marine ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Το αντίθετο κατέγραφε, ωστόσο, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου που επικαλείται πηγή του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Επικριτικές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
La Tribune: Δεν υπάρχει συμφωνία λέει η γαλλίδα υπουργός
Για λάθος συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Παρισίων στο θέμα των δύο φρεγατών κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα La Tribune.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα νοικιάσει για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, σημειώνει το δημοσίευμα παραπέμποντας στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Άμυνας Φώτη Κουβέλη. Βασίζεται σε μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.
Ωστόσο η ομόλογος του κ. Κουβέλη Φλοράνς Παρλύ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία (…) αν και φυσικά παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ακόμη πιο στενά».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι  Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδικά από τη στιγμή που το Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα. 
Mer et Marine: Δεν βρίσκεται στην ατζέντα το θέμα
Για περίεργο διπλωματικό πινγκ πονγκ μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας κάνει λόγο η εξειδικευμένη σε θέματα αμύνης ιστοσελίδα Mer et Marine.
Η Ελλάδα  διαβεβαίωσε την Παρασκευή μέσω του αναπληρωτή υπουργού Φώτη Κουβέλη ότι πρόκειται να νοικιάσει έως το καλοκαίρι, δύο φρεγάτες που προς το παρόν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Γαλλικό Ναυτικό.
«Η Φλοράνς Παρλύ σύντομα αρνήθηκε αυτή την πληροφορία , λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία δεν βρίσκεται στην ατζέντα».
Παραθέτει μάλιστα τη δήλωση Γάλλου αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία «το να δώσουμε δύο φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης. Τέτοια επιχειρήματα είναι εντελώς αβάσιμα».
Όπως εκτιμά η ιστοσελίδα «οι ελληνικές δηλώσεις στην πραγματικότητα φαίνεται να αποτελούν τμήμα της καινούριας έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι ιστορικά δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών  είναι και πάλι τεταμένες και οι ελληνικές ένοπλές δυνάμεις βλέπουν τις αντίστοιχες τουρκικές να δυναμώνουν, ειδικά στο ναυτικό πεδίο. Ίσως λοιπόν το ελληνικό ναυτικό να ήθελε να έχει νέες μονάδες όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και το σχέδιο αγορά έξι φρεγατών FREMM απέτυχε ύστερα από τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα, οι συζητήσεις μεταξύ Παρισίων και Αθήνας ξεκίνησαν εκ νέου».
Συμφωνία βλέπει το γαλλικό πρακτορείο
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί που έγινε την περασμένη Παρασκευή - την ίδια ημέρα, δηλαδή, με τη δήλωση Κουβέλη - επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαιώσε τη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».
Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα της αναβάθμισης των F-16 ενώ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υπο-προγράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27 αλλά στην ίδια ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της παραχώρησης των δύο γαλλικών φρεγατών.
ΝΔ: Παροιμιώδης ερασιτεχνισμός της Κυβέρνησης
«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΝΔ και προσθέτει:
«Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία».
Λοβέρδος: «Επίκειται ενοικίαση ή πρόκειται για ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα.
Επιφυλαχτήκαμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Η γενική μας αρχή είναι ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί πάγια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε:
«Ωστόσο είτε με φρεγάτες είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο η ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 
Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων οτι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:
Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ανεύθυνο πυροτέχνημα;». 


ΠΗΓΗ: thetoc.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.