Tuesday, April 24, 2018

Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης με τον Πρέσβη της Γερμανίας


Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Jens Plötner, είχε σήμερα Τρίτη 24 Απριλίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, οι διεργασίες για την έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οι προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία στη νέα περίοδο που εισέρχεται η χώρα.

Αναδεικνύοντας τους βασικούς άξονες της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης επισήμανε τον ολιστικό χαρακτήρα της και την επιδίωξη για επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω της διασυνδεσιμότητας των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με υπέρβαση του κατακερματισμού που για δεκαετίες χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας απαντά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις:


•Την εγγύηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χώρας, χωρίς επανάληψη των ελλειμμάτων του παρελθόντος
•Την εδραίωση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού υποδείγματος που θα αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνή ανταγωνισμό
•Την αναθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι είναι κρίσιμη τόσο η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών επί του κειμένου της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που η ελληνική κυβέρνηση κατάρτισε και θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 27ης Απριλίου όσο και η εξειδίκευση, υλοποίηση και αξιολόγηση των δράσεων που θα ακολουθήσουν την έγκρισή της.

Συζητώντας για τη σημασία των επενδύσεων στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Ακόμη, με τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών να διαφαίνονται θετικά, ο μεγάλος στόχος είναι πλέον η μείωση των «κόκκινων» δανείων, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Παράλληλα και οι δύο πλευρές αναγνωρίσαν τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, διαπιστώνοντας από κοινού τα σημαντικά περιθώρια προσέλκυσης γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης καλωσόρισε τις θετικές οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στην Ελλάδα, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις Συλλογικές Συμβάσεις, σημείωσε πως η χώρα του διαθέτει ισχυρή παράδοση στο συνδικαλισμό και ένα ισχυρό συνδικαλιστικό πλαίσιο που ευνοεί τον επί ίσοις όροις διάλογο τον κοινωνικών εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρθηκε για την παροχή σχετικής τεχνογνωσίας.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.