Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 7ο Export Summit στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο 7ο Export Summit στη Θεσσαλονίκη https://youtu.be/BuUOeOsAe2k

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στο 7ο Export Summit

Κυρίες και κύριοι,

Βλέπω ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για το Export Summit και τη δική μου παρουσία σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, λίγες εβδομάδες πριν από τις κρισιμότερες, ίσως, εκλογές της Mεταπολίτευσης.  Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσουμε μπροστά με αλήθεια και με ανάπτυξη. Ειδικά ως προς τις εξαγωγές, που αγαπητέ Γιώργο, κυρίες και κύριοι εξαγωγείς που διακρίνεστε με τη δική σας ξεχωριστή επιχειρηματική πορεία, γνωρίζετε ότι οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια αποτελούν τον κεντρικό βραχίονα του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και αποτελούν και μέρος του ευρύτερου σχεδίου μας για την ανάταξη ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Και γι’ αυτά τα θέματα θέλω να μιλήσουμε σήμερα. Συνεπώς, ο αποψινός μας διάλογος αποκτά ένα ιδιαίτερο βάρος λόγω της ξεχωριστής πολιτικής συγκυρίας.

Προ λίγων ημερών, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός βάφτισε «πρόγραμμα» ένα σύνολο από θολά μέτρα. Άλλα εκ των οποίων τα είχε ο ίδιος ακυρώσει στη Βουλή, άλλα τα είχε υποσχεθεί από το 2015 χωρίς ποτέ να τα εφαρμόσει. Αντί να απολογηθεί για τη δική του αποτυχία, επιχείρησε -για άλλη μια φορά- να διαστρεβλώσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Να κατασκευάσει έναν ψεύτικο αντίπαλο που υπάρχει μόνο στο δικό του φαντασιακό κόσμο, της προπαγάνδας του συστήματος εξουσίας του απερχόμενου. Και στην απόγνωσή του, διάλεξε ένα ακόμη κοστούμι από το πολύχρωμο βεστιάριό του, για να υποδυθεί, αυτή τη φορά, αίφνης, τον φίλο και τον υποστηρικτή της μεσαίας τάξης. Με λίγα λόγια, επανέλαβε τις ίδιες συμπεριφορές για τις οποίες ο ελληνικός λαός τον καταδίκασε εμφατικά στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές. Ευτυχώς όμως για τη χώρα, κανείς πια δεν ακούει τους σπαραγμούς μιας απερχόμενης κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που καταδικάστηκε ήδη από τον ελληνικό λαό. Μιας Κυβέρνησης -που δυστυχώς- φεύγει προκαλώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή με τα ρουσφέτια της, όπως έδειξε, κρατώντας τη Βουλή ανοιχτή για μια αχρείαστη εβδομάδα.

Αλλά κανείς δεν ακούει και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που δόθηκαν τη περασμένη Δευτέρα. Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει. Ενώ, η Νέα Δημοκρατία μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει. Γι’ αυτό, άλλωστε, επέλεξα και έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα. Πιο ήπιο, πιο ανθρώπινο. Μακριά από τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις, τις κόρνες, τους μετακινούμενους φίλους του κόμματος. Κομματικές συγκεντρώσεις που, όπως ξέρετε, γίνονται συχνά για να έχουν δουλειά οι σκηνοθέτες. Επέλεξα για άλλη μια φορά τις περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, με συναντήσεις και με συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες. Με διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς, όπως κάνουμε και σήμερα εδώ, για άλλη μια φορά ακόμα, στη Θεσσαλονίκη.

Όμως, προσέξτε, το γεγονός ότι επιλέγουμε έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα δεν μειώνει καθόλου τη σημασία, το βάρος της κάλπης και της επιλογής που θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες. Το διακύβευμα των εκλογών αυτών παραμένει κρίσιμο και η ένταση των διαφορών μας, παραμένει πολύ μεγάλη. Όταν λοιπόν, εμείς στη Νέα Δημοκρατία,  λέμε όχι στις εκλογές του φανατισμού και των συνθημάτων, δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι θέλουμε «εκλογές του καναπέ» και του εφησυχασμού. Αντιθέτως! Προκρίνουμε τις εκλογές της ευθύνης, του μυαλού, της αποφασιστικότητας, της συμμετοχής. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και διψάει, επιτέλους, να προχωρήσει μπροστά. Και αυτό περιμένετε όλες και όλοι από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτές ακριβώς τις σκέψεις ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη για να βρεθώ, ακόμη μια φορά, στο εξαιρετικά επιτυχημένο Export Summit, σε μια  διαφορετική χρονική συγκυρία από την περσινή. Ο σκοπός μου είναι να περιγράψω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη το όραμα μου για μια νέα, πιο φωτεινή Ελλάδα του αύριο. Και με διάθεση, βέβαια, πάντα να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις και τις δικές σας προτάσεις, που πρέπει και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη ενσωματωθεί  στο πρόγραμμα  της Νέας Δημοκρατίας. «Κλειδί» αυτού του σχεδίου, για μια πιο φωτεινή, μια πιο ελπιδοφόρα, μια πιο αισιόδοξη Ελλάδα -δεν το έχουμε κρύψει το έχουμε πει πολλές φορές- είναι οι επενδύσεις, είναι οι εξαγωγές και είναι και η εξωστρέφεια. Με ρωτούν συχνά: «Πως όμως θα έχουμε  αυτήν την έκρηξη επενδύσεων που θα οδηγήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το ανεμικό 2% με το ζόρι, που είναι σήμερα, στο 4% που χρειάζεται να φτάσουμε;».

Με τέσσερις τρόπους: Πρώτον, με μείωση της φορολογίας, ώστε, επιτέλους, να επενδυθούν περισσότερα ελληνικά κεφάλαια στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Δεύτερον, με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους που σήμερα κρατάει πίσω όλες τις επιχειρήσεις. Είπα κάτι και οι μονταζιέρες του Μαξίμου, επέλεξαν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου. Σας το ξαναλέω, λοιπόν, εδώ από τη Θεσσαλονίκη για να το καταλάβουν όλοι: Περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια  θα σαρωθούν.  Και επιτέλους, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει καλά, να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, πλούτο και κυρίως πολλές νέες δουλειές.

Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Είναι, τουλάχιστον, παράξενο τον 21ο αιώνα, το 2019,  να ανακαλύπτεται δασική έκταση στο Ελληνικό, όταν έχει λειτουργήσει για σχεδόν 50 χρόνια ως αεροδρόμιο. Ή μια μεγάλη επένδυση στον Πειραιά να καθυστερεί επειδή κηρύσσεται ξαφνικά αρχαιολογικός χώρος, προσέξτε, ολόκληρος ο Πειραιάς.

Και τέταρτον, θα στηρίξουμε τις επενδύσεις με μια πραγματική αποκατάσταση της ρευστότητας. Μια αποκατάσταση της ρευστότητας που ήδη διευκολύνει η διαφαινόμενη εμπιστοσύνη των αγορών, προς τη νέα κυβέρνηση  η οποία όπως ελπίζω θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βλέπετε, ήδη, μια σημαντική, δραματική, θα έλεγα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό αφορά όλους σας, δεν αφορά μόνο την Ελληνική Δημοκρατία. Αφορά, τον κάθε Έλληνα επιχειρηματία μεγάλο ή μικρομεσαίο, ο οποίος θα ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους δανεισμού. Και αυτό σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», την επανενεργοποιήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες -που καθυστερούν αδικαιολόγητα- και την ταχύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων θα δώσουν στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μια μεγάλη ένεση ρευστότητας. Όμως, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας. Και ξέρω ότι απευθύνομαι σε επιχειρηματίες συνειδητοποιημένους, που αντιλαμβάνονται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι απολύτως ταυτισμένα με την επιχειρηματική επιτυχία και με τα συμφέροντα των μετόχων. Και γι’ αυτήν την συμφωνία αλήθειας, μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων θέλω να μιλήσω λίγο περισσότερο. Όποιος απολαμβάνει κίνητρα -όπως αυτά τα οποία προανέφερα- προφανώς αναλαμβάνει και υποχρεώσεις. Αυτό δεν θα πει απλά ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται απαρέγκλιτα, αυτό το θεωρώ παντελώς αυτονόητο και δεν χρειάζεται καν να το επαναλαμβάνω. Σημαίνει, όμως, ότι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από το κράτος να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους, δηλαδή στους εργαζόμενους. Με παροχές, όπως, η δωρεάν μεταφορά από και προς την εργασία, επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, συμμετοχή των εργαζόμενων στα κέρδη που σήμερα, το γνωρίζετε καλά, φορολογούνται εξοντωτικά. Αυτή είναι λοιπόν η νέα συμφωνία αλήθειας την οποία προτείνουμε και στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Για το πως ο κόσμος της εργασίας θα είναι πραγματικά ωφελημένος από την ίδια την επιχειρηματική επιτυχία των επιχειρήσεων.  

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και θα ήθελα σύντομα με την ευκαιρία αυτή που μου δίνετε, κ. Πρόεδρε, να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για το πως αντιλαμβανόμαστε το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία μας. Και όπως καταλαβαίνετε αυτή η συζήτηση είναι σήμερα περισσότερη επίκαιρη παρά ποτέ. Διότι, θυμάμαι ακόμα το  βαρύ κλίμα το οποίο συνάντησα την προηγούμενη φορά που είχα έρθει στο 6ο Export Summit, λίγο πριν την υπογραφή της άκρως προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Και είχα δεσμευθεί τότε ότι μια από τις απαντήσεις που θα δώσουμε σε αυτό το πρόβλημα είναι ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο ειδικά για την Μακεδονία μας και γι’ αυτό θα ήθελα σήμερα να μιλήσω λίγο περισσότερο.

Να αρχίσω με τις υποδομές. Σπάμε την απομόνωση των πόλεων της Μακεδονίας που δεν είναι συνδεδεμένες με το κεντρικό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Τα οδικά δίκτυα που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα, τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα, μπαίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Για το δε τελευταίο γνωρίζω ότι υπάρχει και έτοιμη μελέτη, την έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την πανηγυρική επανεκλογή του ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Και να του πω ότι θα συνεργαστούμε μαζί σε έργα τα οποία και ο ίδιος μας έχει υποδείξει, και τα οποία θεωρεί απολύτως εμβληματικά, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  Όπως παραδείγματος χάριν η πλήρης αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι. Και βέβαια σημαντικά έργα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία λόγω ιδεοληψιών της σημερινής κυβέρνησης, κατά την άποψή μου, έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Είναι στόχος μου και είναι στόχος και του Περιφερειάρχη να ολοκληρωθούν επιτέλους όλες οι υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός σε ολόκληρο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας ενέργεια. Και βέβαια κάνοντας τις πόλεις μας, τις γειτονιες μας,  πιο ασφαλείς. Όπου υπάρχει φως, υπάρχει και περισσότερη ασφάλεια. Να προχωρήσουν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που αφορούν τη δημιουργία νέων σχολείων. 25 σχολεία σχεδιάζονται να δημιουργηθούν μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και είναι κολλημένα τα έργα αυτά λόγω των ιδεοληψιών της σημερινής κυβέρνησης. Αν δείτε, πόσο ωραία είναι κάποια από αυτά τα σχολεία τα οποία φτιάχτηκαν στην Αθήνα, πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε. Τα ίδια σχολεία, το ίδιο επίπεδο κατασκευών χρειαζόμαστε και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Θα δρομολογήσουμε τα έργα αυτά σε συνεννόηση με την Περιφέρεια.

Θα συνδέσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό και θα διευκολυνθεί με αυτόν τον τρόπο η επιχειρηματικότητα, οι εξαγωγές. Θα αναβαθμίσουμε, επίσης, το οδικό δίκτυο Μουδανιά-Νικήτη που εξυπηρετεί το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Έχω ξαναμιλήσει για τη σημασία που αποδίδω στην σιδηροδρομική Εγνατία. Όμως ως προς τον ανατολικό της βραχίονα, όχι το δυτικό βραχίονα που είναι ένα φαραωνικό έργο το οποίο -κατά την άποψή μου- μπορεί να υπάρχει μόνο στη φαντασία κάποιων. Και εδώ  πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μιλήσουμε, επιτέλους, τη γλώσσα της αλήθειας.  Όμως, η νέα παράκτια χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ως προς την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου. Και βέβαια για το φυσικό αέριο, είναι προφανές, ότι θα στηρίξουμε όλα τα διεθνή projects τα οποία ήδη είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά θέλουμε να απλώσουμε και το δίκτυο του φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Και βέβαια το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τη Μακεδονία περιλαμβάνει την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ειδικά των βιομηχανικών ορυκτών, των σπάνιων γαιών που υπάρχουν σε αφθονία στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα πάντα με απόλυτο σεβασμό  στην προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η εξορυκτική διαδικασία διέπεται πια από μια αυστηρότατη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Και χώρες με πολύ αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως Σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία, Σουηδία, έχουν δραστήρια εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς να θίγουν το περιβάλλον και διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο  περιβαλλοντικής προστασίας. Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα και στην Πατρίδα μας; Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα και στη Βόρεια Ελλάδα;  Είναι πολλές οι δυνατότητες που έχουμε ως προς την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, δεν αναφέρομαι μόνο στον χρυσό. 

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα, σε μια επίσκεψή μου στη Δράμα, να επισκεφθώ μια μεγάλη επιχείρηση μαρμάρων. Μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, κύριε Πρόεδρε, υψηλά κέρδη, καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, σημαντικότατες επενδύσεις. Το ελληνικό μάρμαρο βρίσκεται σήμερα στα πέρατα του κόσμου και αποτελεί μια ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας. Μια επιχείρηση η οποία δείχνει και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, καθώς προχώρησε σε φύτευση δεκάδων χιλιάδων δέντρων στα λατομεία τα οποία εξαντλούνται. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο.  Το ξέρετε καλά πως έχουμε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο από τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εξορύξεις μπορούμε να κάνουμε σημαντικότατα βήματα και να αυξήσουμε τις εξαγωγές  στο κλάδο του μαρμάρου που αποτελεί έναν κλάδο με σημαντικό ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. 

Επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Την κάνω διότι η Δυτική Μακεδονία έχει να αντιμετωπίσει την πρόσθετη πρόκληση της μετάβασης, σταδιακής, αλλά μιας μετάβασης η οποία ήδη συντελείται σε αυτό το οποίο αποκαλούμε μεταλιγνιτική εποχή. Και εδώ η πλήρης αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις, για την υποστήριξη περιοχών που ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες  από την εξόρυξη λιγνίτη,  πρέπει να βρουν ένα νέο  αναπτυξιακό μοντέλο. Αποτελεί για μένα  την απόλυτη προτεραιότητα για τη στήριξη, ειδικά, της Δυτικής Μακεδονίας, με τις δικές της ιδιαιτερότητες.  Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο, κ. Πρόεδρε, μπορεί να αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6-8 δις. Να δημιουργεί,  κάθε χρόνο, παραπάνω από 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Έπανέρχομαι τώρα στο όνομα «Μακεδονία» ως μέρος του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Το είχα ξαναπεί από πέρυσι  και αποτελεί προτεραιότητά μου η ανάδειξη του brand «Μακεδονία». Στόχος είναι να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας -διεθνώς εμπορεύσιμων- γεωργικών, αλλά και βιομηχανικών προϊόντων. Και κατ’ αυτό τον τρόπο προωθείται συνολικά η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη. Με προσέλκυση τουρισμού και με εξαγωγές. Πώς θα γίνει αυτό; Καταρχάς, με μία καλά οργανωμένη διεθνή εκστρατεία επικοινωνίας -την έχω προαναγγείλει- σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανάδειξη της πραγματικής Μακεδονίας, της αληθινής Μακεδονίας, της αυθεντικής Μακεδονίας. Με δράσεις πολιτισμού, όπως εκθέσεις μακεδονικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ηλεκτρονικές καμπάνιες, αφιερώματα στον Διεθνή Τύπο. Δεν θα μείνουμε όμως μόνο εκεί. Η προσπάθειά αυτή δεν μπορεί να είναι απλά  μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία, αλλά ένα αναπτυξιακό σχέδιο καλά δουλεμένο με πολλές πτυχές.

Στον αγροδιατροφικό τομέα έχω μιλήσει πολλές φορές για το πως πρέπει να στηρίξουμε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα αγροτών με φόρο μόλις 10% για να ενθαρρύνουμε τους αγρότες μας, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να δημιουργούν κρίσιμη μάζα που θα τους βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητά τους. Γι’ αυτό και θέλουμε να προωθήσουμε ενεργά προϊόντα ΠΟΠ, προϊόντα που τυποποιούνται εδώ στη Μακεδονία για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με βάση πάντα το brand «Μακεδονία». Και αυτά τα μακεδονικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν πια τη δική τους ξεχωριστή σήμανση. Στην κτηνοτροφία αποτελεί στόχο μου να ιδρύσουμε ένα «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη. Και το Κέντρο αυτό, σε σύνδεση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να προστατεύει και να αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγο-προβατοτροφία, φυλές που γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχουν καλύτερες αποδόσεις. Και με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε και καλύτερα και θα αναπτύξουμε το κυρίαρχο προϊόν μας που είναι η ελληνική φέτα. Είναι μία απάντηση στον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων ζωικού κεφαλαίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, που γνωρίζω πόσο πολύ πλήττουν τους κτηνοτρόφους της  Βόρειας Ελλάδας. Και αυτό θα φέρει και νέα προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγή.

Ειδικά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις θα το ξαναπώ εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα έχει σύνορα και θαλάσσια και χερσαία. Τα σύνορα δεν είναι μια γραμμή στον χάρτη. Τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Όχι μόνο σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση, αλλά και σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων προϊόντων που -εκ των υστέρων- βαφτίζονται ως ελληνικά. Για να σταματήσει επιτέλους το γάλα και το κρέας να αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα εθνικότητα. Και για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός στους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και η εξαπάτηση των Ελλήνων καταναλωτών.

Όλα αυτά συνδέονται και με τους «Δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μας με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία. Στόχος είναι το brand «Μακεδονία» να γίνει ένας πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Και να αποτελέσει κινητήριο μοχλό εξωστρέφειας για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στην καρδιά αυτού του νέου σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων βρίσκεται ένα τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη. Στην πρώτη γωνία, υπάρχουν οι Μακεδονικοί τάφοι της Βεργίνας, αλλά και το εξαιρετικό καινούργιο πολυκεντρικό μουσείο της Βεργίνας που αναμένεται επίσημα να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στον επόμενο χρόνο. Και το γεγονός αυτό πρέπει και θα το αναδείξουμε ως ένα πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Θα το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της εκστρατείας μας για την αληθινή, την αυθεντική Μακεδονία.

Στην δεύτερη γωνία του τριγώνου, βρίσκεται η Πέλλα η οποία πρέπει να αναδειχθεί πολύ περισσότερο με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του νέου αρχαιολογικού μουσείου της.

Και βέβαια, η τρίτη γωνία, σχετίζεται με την Αμφίπολη. Είναι πραγματικά λυπηρό  το γεγονός ότι εδώ και 4 χρόνια ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στην Αμφίπολη. Οι εργασίες για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα.

Στην Μακεδονία, μέσα και γύρω από το τρίγωνο αυτό, βρίσκεται όμως ένας τεράστιος διαχρονικός πολιτισμικός πλούτος που δεν αφορά μόνο τον αρχαίο μας πολιτισμό. Αφορά τους ελληνιστικούς, τους βυζαντινούς χρόνους και τη νεότερη ιστορία μας. Και αυτός ο πλούτος θα πρέπει να  αναδειχθεί ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του έργου που μόλις σας περιέγραψα.

Όμως στη Μακεδονία υπάρχει ακόμα ένα όνομα brand με παγκόσμια εμβέλεια. Το όνομα Όλυμπος, αφορά ένα από τα πιο φημισμένα βουνά στον κόσμο. Είναι ενδεδυμένο με όλο  το βάρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στόχος μας, στόχος μου προσωπικός, ως ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ το βουνό και την πεζοπορία είναι να τον προβάλλουμε διεθνώς. Να τον προετοιμάσουμε, ταυτόχρονα, για να δεχθεί μια σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο αφοσιωμένος περιπατητής ή ορειβάτης που να μην κάνει στόχο της ζωής του την ανάβαση στον Όλυμπο, το βουνό των 12 θεών.

Έρχομαι τώρα στην ίδια τη Θεσσαλονίκη και στην ανάπτυξή της ως μια  πόλης καινοτομίας, πολιτισμού και εξωστρέφειας. Θέλω να  συγχαρώ τον κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος εξελέγη πριν από λίγες μέρες Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Να του ευχηθώ καλή δύναμη και προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί του. Το Αριστοτέλειο μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν τη δική τους κεντρική σημασία σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική στρατηγική εξωστρέφειας για την πόλη. Πρέπει, επιτέλους, να προσφέρουμε περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά. Να προσεγγίσουμε φοιτητές από όλη τη Βαλκανική. Η ανάπτυξη αγγλόφωνων τμημάτων, αλλά και η σύνδεση των Πανεπιστημίων με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας με την αγορά, με την εφαρμοσμένη έρευνα, αποτελεί κεντρική μου προτεραιότητα συνολικά για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είμαι σίγουρος ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης θα ανταποκριθούν  σε αυτό το κάλεσμα  και απαλλαγμένες πια απο το ασφυκτικό βάρος ενός Υπουργείου Παιδείας που πνίγει τα Πανεπιστήμια να ανοίξουν τα φτερά τους και να μπορέσουν επιτέλους να αξιοποιήσουν το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε.

Θέλω να πω και κάτι για τη σημασία  που αποδίδω στο να αναπτυχθεί επιτέλους στη Θεσσαλονίκη μία πραγματική ζώνη καινοτομίας. Πρωτοβουλίες του κράτους στο  παρελθόν δεν είχαν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχω γίνει κοινωνός μιας κοινής προσπάθειας, με μπροστάρη τον ιδιωτικό τομέα,  που πιστεύω ότι με τη σύμπραξη του κράτους και τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα. Και θα εξετάσουμε και τη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων για την επιτυχία μιας τέτοιας ζώνης καινοτομίας. Την χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει επιτέλους να την αποκτήσει.

Στην ίδια λογική θα αναβαθμίσουμε και τη Δ.Ε.Θ. Χρειάζεται η Δ.Ε.Θ. ένα σημαντικό στρατηγικό επενδυτή ώστε να αναδειχθεί σε παγκόσμιο βεληνεκούς εκθεσιακό φορέα. Για να μπορέσει να αξιοποιήσει μέσα από αυτήν την επένδυση και την ουσιαστική ανάπλαση του χώρου της έκθεσης ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που όχι απλά να προβάλλει την πόλη της Θεσσαλονίκης,  αλλά να γίνει και πόλος επισκεψιμότητας και δραστηριότητας για τη Θεσσαλονίκη για ολόκληρο το χρόνο.  Θα στηρίξουμε ως επόμενη κυβέρνηση εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός αυτήν την πρωτοβουλία.

Κύριε Πρόεδρε γνωρίζω ότι η θεματική του συνεδρίου είναι η ναυτιλία για την οποία μίλησα λίγο γιατί είχα την ευκαιρία πολλές φορές να μιλήσω αναλυτικά για το σχέδιό μας για την Ναυτιλία. Θα πω μόνο χάριν της οικονομίας του χρόνου, ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εμάς όχι απλά η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε με ανυπομονησία την εκτέλεση των έργων για τα οποία έχει δεσμευτεί ο παρασιοχωριούχος, αλλά και την ανάπτυξη των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η παραχώρηση των οποίων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα απο το ΤΑΙΠΕΔ. Για την ελληνική ναυτιλία, τα έχουμε πει πολλές φορές, η στήριξη του ελληνικού νηολογίου με απλές κινήσεις ώστε να γίνει πραγματικά ανταγωνιστικό, αλλά και η στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελούν για μένα αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Είναι πραγματικά κρίμα να μην έχουμε περισσότερα νέα παιδιά τα οποία να αναζητούν το μέλλον τους στη ναυτιλία. Ειδικά όταν έχουμε αυτή τη ναυτική παράδοση και όταν η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί 28 - 30 χρονών μισθούς εξαιρετικά υψηλούς και μια ποιότητα ζωής στα σύγχρονα καράβια που δεν έχει καμία σχέση με τη ναυτιλία των πατεράδων και των παππούδων σας.  Η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να στηριχτεί ουσιαστικα και ενεργητικά και πρέπει τα νέα παιδιά να επιστρέψουν στην ελληνική ναυτιλία. Κάνοντας την ελληνική ναυτιλία πιο ανταγωνιστική θα δημιουργηθούν και πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας συνολικά για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Φίλες και φίλοι εξαγωγείς,

Προσπάθησα σύντομα να σας περιγράψω τη δική μας αντίληψη για το πως αντιλαμβανόμαστε  την ισχυρή  ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων. Και  τα μέτρα τα οποία δρομολογούμε για την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν πολλές καλές νέες δουλειές, για να μεγαλώσει συνολικά η πίτα της οικονομίας για να μπορέσει να στηριχθεί ο δημόσιος κορβανάς και να υπάρχουν αρκετά έσοδα για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος διαρκώς. Αλλιώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα συρρικνώνει το δημόσιο πλούτο. Τα εισοδήματα θα μετατρέπονται σε περιστασιακά επιδόματα και θα διατηρείται, δηλαδή, η σημερινή αναδιανομή της μιζέριας, αντί της αυριανής εθνικής ευημερίας. Και αυτό, τελικά αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών της 7ηςΙουλίου: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα! Αυτό είναι το δίλλημα το οποίο θα θέσουμε μπροστά στους Έλληνες πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν ισχυρή ανάπτυξη που είναι προϋπόθεση για μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Έχετε πια όλοι σας καθαρή εικόνα για το τι θέλουμε να κάνουμε εμείς και το τι σκέφτεται να κάνει η απερχόμενη κυβέρνηση.

  
Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω λέγοντάς σας ότι η Νέα Δημοκρατία βαδίζει με αισιοδοξία προς τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Όμως θέλω, για αλλη μια φορά, να προειδοποιήσω ότι εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Είναι δυστυχώς σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Από την Δ.Ε.Η. -τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας- που βρίσκεται σχεδόν στα όρια της  χρεοκοπίας μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θολό βέβαια παραμένει ακόμα και το κόστος των ρουσφετιών της τελευταίας στιγμής που ψήφισε  ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατέφυγε σε αυτό το τέχνασμα  μήπως βολέψει τους ψηφοφόρους του. Θα χρειαστεί, λοιπόν, σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα πέτρινα χρόνια. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, στη δημιουργικότητά του και ειδικά, κύριε Πρόεδρε, στη δημιουργικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Και αυτοί οι οποίοι μπόρεσαν και άντεξαν τα χρόνια της κρίσης και είναι πολλοί, έγιναν καλύτεροι, πιο δυνατοί. Εστίασαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο εκεί που έχουν πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι σήμερα έτοιμοι για ένα μεγάλο άλμα.

Θέλω να σας ξαναπώ όμως στο πολιτικό επίπεδο ότι ο αγώνας μέχρι τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα είναι ένας αγώνας σκληρός. Δεν επιτρέπεται κανένας απολύτως εφησυχασμός. Στις 26 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν ένα πρώτο βροντερό μήνυμα ελπίδας. Έβαλαν, όμως, μόνο την πρώτη μονογραφή για την πολιτική αλλαγή. Και όπως ξέρετε καλά η  μονογραφή δεν αρκεί. Γι’ αυτό στις 7 Ιουλίου τους ζητώ να βάλουν και την οριστική υπογραφή τους για την αναγέννηση της χώρας. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουν θέση όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από τις παλαιότερες επιλογές. Ειδικά τώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους ούτε για πειράματα  σε μικρότερα κόμματα και για επιλογές που ενδέχεται οι συμπολίτες μας να τις μετανιώσουν αργότερα. Η ώρα της ευθύνης, της συστράτευσης, της συμμετοχής είναι τώρα.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη Παράταξη στη χώρα. Είναι και  το ευρύ πατριωτικό ρεύμα όλων των Ελλήνων. Είναι το δημιουργικό κύμα το οποίο καλείται να φέρει σταθερότητα, κανονικότητα,αλλά και ανάπτυξη στον τόπο, με αλήθεια, με σχέδιο, με σκληρή δουλειά και με συνεργασία. Για να συμβεί όμως αυτό, θα το ξαναπώ: Στις 7 Ιουλίου χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και ισχυρή εντολή δεν μπορούμε να κινηθούμε με την απαραίτητη  ταχύτητα που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Μόνο έτσι, με μια ισχυρή εντολή, θα ξημερώσει μια αληθινά καινούργια μέρα. Και μόνο έτσι στις 8 Ιουλίου, η Ελλάδα θα είναι μια πραγματικά αυτοδύναμη χώρα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Θα ξαναβρεθώ στην Βόρεια Ελλάδα,  στη Μακεδονία, για ένα μεγάλο οδοιπορικό την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλά εύχομαι και ελπίζω την επόμενη φορά που θα βρεθώ σε αυτήν την πόλη που τόσο αγαπώ για μια κεντρική ομιλία, αυτήν της Δ.Ε.Θ. με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού να έρθω μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έκανα μέχρι σήμερα. Συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε για τη δουλειά που έχετε κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.