Sunday, September 3, 2017

Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά Μακρυνίτσας Σερρών

Γράφει ο Στέργιος Μαγκούτας
Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για την ένδοξη Ιερά Μονή της Παναγίας Γουμερά στα αγιασμένα βουνά του Πόντου. Η ιστορία της ξεκινά από τον 8ο ή 9ο αιώνα αλλά για άλλους και μεταγενέστερα. Το όνομα της το πήρε από το όνομα του ιδιοκτήτη της περιοχής εκείνης (Ηγουμερά) στην Χαλδία του Πόντου. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λησμονήσει κάνεις τους αγώνες που έκανε κατά τους χρόνους της δουλείας όπως και άλλα μοναστήρια του Πόντους, διαδραματίζοντας τα φυτώρια της πνευματικής αλλά και γενικότερης εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης της εποχής εκείνης μέσω των κρυφών σχολειών που είχαν ιδρύσει.
Σήμερα στα χνάρια αυτής της σεβασμίας και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής επανιδρύθηκε η νέα Ιερά Μόνη και ανηγέρθει ναός αφιερωμένος στο Γεννέσιον της Θεοτόκου. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή  Έλληνες του Πόντου κάτοικοι της περιοχής αυτής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη και να καταφύγουν στην μητέρα Ελλάδα. Έτσι οι πρόσφυγες μετέφεραν από την μονή του Πόντου την φορητή εικόνα της Θεοτόκου και ένα παλαιό ευαγγέλιο. Μετά την εγκατάστασή τους  πέρα από όλες τις δραστηριότητες που εκτελούσαν έν γένει για να επιβιώσουν θεώρησαν καθήκον την επανίδρυση της Ιεράς Μονής. Έτσι την ημέρα της Πεντηκοστής στις 6 Ιουνίου το 1971 με απόφαση του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιωάννου εθεμελιώθη η Ιερά Μονή η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας . Το μοναστήρι εορτάζει δύο φορές το χρόνο, την ημέρα της Πεντηκοστής σε ανάμνηση της θεμελίωσής του και στο Γεννέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα στην μονή κατοικούν ο μοναχός Σάββας και ο ιερομόναχος Βαρθολομαίος, που με πολύ αγώνα προσπαθούν να διατηρήσουν αυτά τα προπύργια της Ορθοδοξίας τα ιερά μοναστήρια που ο ρόλος τους σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της χώρας μας. Εμείς οι πιστοί με την παρουσία μας και την συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες ενισχύουμε δια του τρόπου αυτού τον αγώνα των μοναχών αλλά και λαμβάνουμε πνευματική βοήθεια προστρέχοντας με βαθειά πίστη στην Χάρη της Παναγίας.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.