Tuesday, December 19, 2017

Την επαρκή στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Την επαρκή στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και τάξη του, και εν αναμονή της σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕΠ, που έχει ανακοινωθεί, ζητά η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή με σχετική Ερώτησή της.
Όπως επισημαίνει, η λειτουργία κάθε νέας πτέρυγας του Κ.Κ.Ν. και η στελέχωσή της, πραγματοποιείται (έως σήμερα) με μετακίνηση του υφιστάμενου προσωπικού από τα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης, παρά τις δεσμεύσεις για προσλήψεις με κριτήρια εντοπιότητας μέσω προκήρυξης ΑΣΕΠ.


Ως εκ τούτου, η επικείμενη μετακίνηση σημαντικού μέρους του ήδη υπάρχοντος υπαλληλικού προσωπικού του Καταστήματος, δημιουργεί κίνδυνο υποστελέχωσης του Καταστήματος Κράτησης της Νιγρίτας. Κίνδυνο, που επιτείνει η ανάγκη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Καταστήματος Κράτησης Δράμας, καθώς θα προκαλέσει εύλογα τη μετακίνηση αρκετών, έμπειρων, υπαλλήλων της Νιγρίτας, που κατάγονται από το Νομό Δράμας, την ίδια στιγμή, που η αναμενόμενη δεύτερη φάση της κινητικότητας, θα προκαλέσει νέα μείωση του προσωπικού, από την αποχώρηση μέρους των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, που σήμερα υπηρετούν στη Νιγρίτα.
Για τους προαναφερόμενους λόγους, η κ. Αραμπατζή καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι θέσεις που προβλέπονται για το Κ.Κ. Νιγρίτας ανά κλάδο και ειδικότητα, αν έχουν υπολογισθεί οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις για το Κ.Κ. Δράμας καθώς και αν υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κινητικότητας των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, νυν υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας.
Σημειώνει δε ότι η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων τόσο στα Καταστήματα Κράτησης όσο  και στις  Διευθύνσεις Μεταγωγών και στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα της χώρας επιβάλλει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και εν προκειμένω του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας.
Αναλυτικά, η Ερώτηση της κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
15-12-2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Κ. Σταύρο Κοντονή

Θέμα: Στελέχωση Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχει δημοσιοποιηθεί με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (άρθρο 2, παρ. 1, 33/2006 – 20Ιουλίου 2016) έχουν εγκριθεί 657 νέες προσλήψεις για όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Η πλειοψηφία των θέσεων αυτών αφορούν κύρια στις ειδικότητες ΔΕ Φύλαξης (500 θέσεις) και ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης (100 θέσεις) για τα Καταστήματα Κράτησης.
Η αναμενόμενη πλήρης λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας (5 πτέρυγες δυναμικότητας 120 θέσεων κρατουμένων η κάθε μία) προϋποθέτει τη στοιχειώδη κάλυψη σε προσωπικό και υποδομές. Είναι πρόσφατες οι στάσεις Εργασίας των υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης, που απαιτούσαν τα αυτονόητα, την διασφάλιση δηλαδή της εύρυθμης λειτουργίας και τάξης του.
Η λειτουργία κάθε νέας πτέρυγας του Κ.Κ.Ν. και η στελέχωσή της, πραγματοποιείται (έως σήμερα) με μετακίνηση του υφιστάμενου  προσωπικού από τα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης.
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι κατά το παρελθόν, για να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, υπήρξε δέσμευση ότι για τις όποιες προσλήψεις θ’ απαιτηθούν,  θα ισχύσουν κριτήρια εντοπιότητας για όσους δημότες θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και είχαν τα ανάλογα τυπικά προσόντα, που θα όριζε η προκήρυξη από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Η ικανοποίηση όμως της συγκεκριμένης δέσμευσης της Πολιτείας απέναντι στο Δήμο Νιγρίτας, που με αυτόν τον όρο παραχώρησε την έκταση ανέγερσης, παραμένει ανεκπλήρωτη.
Με δεδομένο όμως ότι στο Κ.Κ.Ν. υπηρετούν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 40 υπάλληλοι από τον γειτονικό Νομό Δράμας, και με δεδομένη την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του νεοσυσταθέντος Κ.Κ. Δράμας, είναι απολύτως λογικό οι  υπάλληλοι με ανάλογη εμπειρία, που κατάγονται από τη Δράμα, να ζητήσουν να μετακινηθούν πλησιέστερα του τόπου κατοικίας τους και των συμφερόντων τους. Γεγονός, που θα επιτείνει την υποστελέχωση του Κ.Κ.Ν.
Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί, ότι με τη δεύτερη φάση της κινητικότητας που αναμένεται, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, ένα μέρος των  πρώην Δημοτικών Αστυνομικών (π.Δ.Α.), που υπηρετούν στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας να ζητήσει τη μετακίνησή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του Κ.Κ.
Κατόπιν τούτων, και επειδή:
Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων τόσο στα Καταστήματα Κράτησης όσο  και στις  Διευθύνσεις Μεταγωγών και στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα της χώρας επιβάλλει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και εν προκειμένω του Κ.Κ.Ν.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.   Ποιες είναι οι θέσεις που προβλέπονται για το Κ.Κ. Νιγρίτας ανά κλάδο και ειδικότητα; Έχουν υπολογισθεί οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις για το Κ.Κ. Δράμας;
2.               Υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κινητικότητας (των π.Δ.Α.), μιας και ο νόμος δημοσιεύθηκε μετά την έγκριση των προσλήψεων και των υπηρεσιακών κενών, που θα δημιουργηθούν;
3.               Γνωρίζετε σήμερα πόσοι από τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς και σημερινοί  υπάλληλοι στη Σωφρονιστική Υπηρεσία και στην Εξωτερική Φρουρά των Κ.Κ. έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν στην κινητικότητα και να αποχωρήσουν από τα Κ.Κ. ώστε να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις;
4.               Πότε επιτέλους προβλέπεται να λειτουργήσει το σχεδόν έτοιμο από διετίας Κ.Κ. Νικηφόρου Δράμας και αν έχει υπάρξει μέριμνα για την στελέχωσή του μέσω προκήρυξης νέων θέσεων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αραμπατζή Φωτεινή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.