Sunday, September 22, 2013

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση υπουργού Οικονομικών - τρόικας

Υστερα από σχεδόν τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανειστών προς την Ελλάδα.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν βγαίνει από το Υπουργείο Οικονομικών στις 7 Ιουλίου. Η τρόικα επέστρεψε σήμερα στο υπουργείο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργήσει μια εικόνα ταχύτερης του αναμενόμενου βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και αναστροφής της υφεσιακής δυναμικής.

Πέραν, όμως, των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, η κυβέρνηση στο σύνολό της θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε έναν πυρετό συσκέψεων, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα που θα απασχολήσουν το πρώτο μέρος της αξιολόγησης μαζί με τα δημοσιονομικά.

Οι νέες διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν σήμερα, θα αφορούν τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τις οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης φέτος, αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η διαπραγμάτευση «μακράς διαρκείας» που ξεκίνησε, έχει ως βασικότερα ζητήματα την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016, τη βιωσιμότητα του χρέους, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Ματίας Μορς και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, άρχισε με την εξέταση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα και την πρόοδο των προαπαιτούμενων για τη δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υπαγωγή 12.500 υπάλληλων σε διαθεσιμότητα, η ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων και η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Μετά από τη πολύωρη σύσκεψη της Παρασκευής για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, όπου συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ανταγωνισμού της Κομισιόν και στελέχη της τρόικας, η εκτίμηση είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεση της λίγες ακόμα ημέρες για να κλείσει τον φάκελο ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ήδη προγραμματίζεται η τελική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, όπου θα αξιολογηθούν τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τα ΕΑΣ.

Η ελληνική θέση είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών αλλά «αγκάθι» παραμένει η επιμονή της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πάντως πως αναζητούνται κοινές αλλά δύσκολες λύσεις.

Η κυβέρνηση επικαλούμενη την πολιτική κατάσταση και την κοινωνική κόπωση που έχει προκαλέσει η τριετής λιτότητα θα επιχειρήσει να αποσοβήσει τη λήψη νέων μέτρων (κάτι όμως που ήδη διαφαίνεται πως ζητούν οι δανειστές). Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα ευνοήσουν την αποφυγή δημοσιονομικών μέτρων και ότι οι όποιες ανάγκες του προϋπολογισμού θα καλυφθούν μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η τρόικα ήδη προσδιορίζει στα 5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, όταν η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ. Το εάν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα ξεκαθαρίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Σημαντικές για τις όποιες αποφάσεις θα είναι οι προβολές των δαπανών των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για την περίοδο 2014-2017 και το εάν οι δρομολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που προβλέπουν περικοπές επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των «ευγενών» ταμείων θα αποδώσουν. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει κινήσεις ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα η απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, αλλά και οι παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας που μέσα στο 2014 θα πρέπει να επιφέρουν έσοδα τόσο από τη ΔΕΠΑ, όσο και από τη ΔΕΗ. 

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η χώρα για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει πρώτα σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η τρόικα έχει ήδη συντάξει μια έκθεση με τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, την οποία θα αναπροσαρμόσει μερικώς. Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρωζώνη να προσδιορίσει άμεσα το πώς θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος από τον Ιούλιο του 2014 και μετά καθώς η επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για να παραμείνει το Ταμείο σε αυτό. 

Σθεναρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές -εταίρους συστήνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στη κυβέρνηση η οποία πρέπει «να κάνει καθαρό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργασθεί για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς νέα μέτρα, που θα μειώσει τις επιβαρύνσεις του χρέους και θα ενισχύσει τη χώρα με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗtanea.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.