Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διεργασίες για τη επαναφορά του θέματος της ενίσχυσης του καπνού από τις Βρυξέλλες από εννέα υπουργούς ισάριθμων καπνοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης.
Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Γεωργίας, συμφωνήθηκε και υπογράφηκε το αίτημα των εννέα χωρών να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση στην Ε. Ε. σχετικά με το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας. Εκτός από την Ιταλία, όπως αποκάλυψε σε εκπροσώπους του τύπου η ιταλική πλευρά, το αίτημα υπογράφηκε επίσης από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία. ...
Στο έγγραφο, η ομάδα των εννέα χωρών σημειώνει ότι η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, τον περασμένο Ιούνιο, είχε δυσμενή διάκριση σε βάρος καπνοκαλλιεργητών, μια και αρνείται τη δυνατότητα στις κατά τόπους κυβερνήσεις να συνδέσουν τις επιδοτήσεις τους με την παραγωγή του προϊόντος. Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας του Ιούνη οι χώρες - μέλη μπορούν να συνδέσουν έως και 15% των άμεσων επιδοτήσεων αξίας περί τα 40 δισ. ευρώ ετησίως με την παραγωγή, αλλά μόνο για ορισμένα προϊόντα, όπως είναι τα δημητριακά, η κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα προγράμματα αυτά, μάλιστα, είναι σχεδιασμένα για στήριξη της γεωργίας σε μειονεκτικές ομάδες πληθυσμού και κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση, πάντως, απαιτείται στήριξη και από άλλες χώρες – μέλη της Ε. Ε., πέραν των εννέα που ανακινούν το θέμα. Πράγμα που, μάλλον, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, αν λάβει κανείς υπόψη του δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι υπό τη δέσμευση τήρησης της ανωνυμίας τους, τόνιζαν στο Reuters ότι δεν βλέπουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν άλλες χώρες να υποστηρίξουν το σχετικό αίτημα. Το τι θα γίνει πραγματικά, ίσως να το γνωρίζουμε και μέσα στην ημέρα, καθώς υπάρχουν επαφές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και στο ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα στις 8 Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί πως η ΕΕ παράγει περίπου 280.000 τόνους ακατέργαστου καπνού ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 4% της παγκόσμιας παραγωγής . Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του μπλοκ, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η χώρα μας με περίπου 18.000-19.000 τόνους ετησίως.
Πάντως σήμερα κόκκινο στην επιδίωξη των καπνοπαραγωγικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να φέρουν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την προοπτική ενίσχυσης του καπνού, μέσω της νέας ΚΑΠ, από την οποία η καλλιέργεια εξαιρείται, άναψε ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος.
«Κατά την προσωπική μου άποψη και για την υγεία των συζητήσεων που θα κάνουμε αυτή την περίοδο, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως θα πρέπει να παραμείνουμε στα ζητήματα που έχουμε να ολοκληρώσουμε. Και ο καπνός, όπως και κάποια άλλα θέματα, έχουν κλείσει με την πολιτική συμφωνία που επιτύχαμε τον Ιούνιο», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσπαθώντας να κόψει τη φόρα όσων θέλουν να ξανανοίξουν τη συζήτηση.
ΠΗΓΗ
: agronews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face
book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.