Οι συντηρητικοί της Αγγελας Μέρκελ πέτυχαν μια πολύ μεγάλη νίκη, αλλά δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ (γερμανική βουλή) σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.
Η Μέρκελ είπε την Κυριακή ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ τόνισε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.
Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες. Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%. Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η 'Αγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.
Από την πλευρά του, το ZDF προέβλεψε ότι CDU/CSU θα καταλάβουν ακριβώς ίσο αριθμό εδρών με τα άλλα τρία κόμματα που εισέρχονται στην Μπούντεσταγκ. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι αβέβαιοι, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται. Τόσο η Μέρκελ, όσο και το SPD απέφυγαν να κάνουν σαφείς από τώρα τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα, που ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας).
Η Χανελόρε Κραφτ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, είπε σε δηλώσεις της στο ARD ότι «αυτή τη στιγμή, φαίνεται σαν η Μέρκελ να μπορεί να κυβερνήσει ακόμη και μόνη της».
Ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, επισήμανε μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ότι «λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να σχηματίσουμε κυβέρνηση», τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εκλογείς θέλουν η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος.
Ο Μπερντ Λούκε, ο ηγέτης της AfD, χαιρέτισε το «πολύ ισχυρό αποτέλεσμα» του κόμματός του, που ιδρύθηκε μόλις στις αρχές του έτους. «Εμπλουτίσαμε την δημοκρατία στη Γερμανία», είπε ο Λούκε, το κόμμα του οποίου τάσσεται υπέρ μιας εύτακτης διάλυσης της ευρωζώνης και της δημιουργίας μιας νέας με τη συμμετοχή κρατών που τηρούν αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια ή την επάνοδο της Γερμανίας στο εθνικό της νόμισμα, το μάρκο.
Πώς είδαν το αποτέλεσμα αναλυτές Ο Κάρστεν Κοσμίντερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου επισήμανε ότι «εάν η Μέρκελ καταλήξει να έχει απόλυτη πλειοψηφία, θα είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, άρα δεν θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για εκείνην από πολιτική σκοπιά. Θα πρέπει να δίνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε όσα λένε στελέχη του δικού της κόμματος, για παράδειγμα εκείνα που είχαν ψηφίσει εναντίον των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας στην Μπούντεσταγκ, και ειδικά σε όσα λένε τα στελέχη της CSU, που θα προβάλει μεγάλες απαιτήσεις μετά τη νίκη της στη Βαυαρία».
Ο Μίχαελ Χάιζε, στέλεχος της ασφαλιστικής Allianz, επισήμανε ότι «εάν η Ένωση (της Μέρκελ) εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, οι αγορές θα θεωρήσουν θετικό το γεγονός ότι ένα συντηρητικό, φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα μπορεί να επιτύχει την απόκτηση τέτοιας ισχύος. Όμως δεν περιμένω να δούμε πυροτεχνήματα στο χρηματιστήριο, διότι η Ένωση δεν υποσχέθηκε μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε προβληματικά πεδία όπως η τόνωση των επενδύσεων, η παιδεία και η μεταστροφή στην εναλλακτική ενέργεια. Για τις αγορές, πάνω από όλα σημασία έχει να υπάρξει άμεσα ένα σαφές αποτέλεσμα και η σύσταση μιας κυβέρνησης με σαφείς προθέσεις».
Ο Ούλριχ Κάτερ, στέλεχος της τράπεζας Dekabank, σημείωσε ότι «είναι πιθανές ακόμη διάφορες κυβερνητικές συμμαχίες, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία θα παραμείνει πολιτικά σταθερή και θα υπάρξει πολιτική συνέχεια. Έτσι, αυτό που περίμεναν οι αγορές (όσον αφορά τις εκλογές) επιβεβαιώνεται. Οι αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν θετικά την πιθανότητα ενός "μεγάλου συνασπισμού" (συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών). Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις βασικές γραμμές της (γερμανικής) πολιτικής έναντι της Ευρώπης. Η επίδοση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα πυροδοτήσει κάποιον εκνευρισμό στις αγορές, αλλά αυτός θα υποχωρήσει γρήγορα, διότι η ευρωπαϊκή πορεία της Γερμανίας παραμένει σταθερή».
Ο Κάρστεν Μπρέσκι της ασφαλιστικής ING σχολίασε ότι «έπειτα από μια εξαιρετικά βαρετή προεκλογική εκστρατεία, αυτό είναι ένα υπερεπαναστατικό, γεμάτο αγωνία αποτέλεσμα. Εάν η απόλυτη πλειοψηφία επιβεβαιωθεί στο τέλος της βραδιάς, οι Γερμανοί επιτέλους θα αποκτήσουν την μοναρχία που ήθελαν οι υποστηρικτές της τόσο καιρό. Αυτό είναι σπουδαίο για την "Βασίλισσα Μούτι" (σ.σ. την Μέρκελ), αλλά μια οριακή απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι καλή για τη Γερμανία ή την Ευρώπη. Θα ορθωθούν οδοφράγματα στην άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, και θα υπάρξουν αντάρτες μέσα στο κόμμα. Με δεδομένες τις προκλήσεις που περιμένουν τη Γερμανία, μια μεγαλύτερη πλειοψηφία θα ήταν καλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Εάν η AfD τα καταφέρει να μπει στη βουλή, θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, που θα είναι σημαντικά καλύτερος. Θα σημάνει περισσότερες επενδύσεις στο εσωτερικό, λόγω των θέσεων του SPD. Πιθανόν θα θεσπιστεί κατώτερος μισθός. Η Μέρκελ θα μας δείξει ποιο είναι το όραμά της για την Ευρώπη. Έχει μια εξαιρετικά ισχυρή εντολή, είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών και έχει πει ότι δεν θα συνεχίσει. Θα μπορούσε λοιπόν να μας παρουσιάσει το όραμά της. Και εάν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, αυτό θα μπορούσε να κάνει να εξασθενήσει η φωνή του AfD στην Μπούντεσταγκ».
Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της τράπεζας Berenberg σχολίασε ότι «παραμένει ασαφές ποια θα είναι η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην τρίτη της θητεία. Μπορεί να μην το ξέρουμε πριν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αργά απόψε αφού τόσο το FDP όσο και η αντιευρωπαϊκή AfD βρίσκονται κοντά, αλλά κάτω από το όριο του 5».
Ο Ματίας Γιουνγκ της εταιρίας δημοσκοπήσεων Forschungsgruppe Wahlen (FGW) σημείωσε πως «δεν μπορεί κανείς να πει εάν η AfD θα τα καταφέρει ή όχι. Έχουμε ακόμα μεγάλο περιθώριο σφάλματος. Θα έχουμε ένα μακρύ βράδυ, ιδίως επειδή δεν έχουμε καμιά εμπειρία σε ό,τι αφορά το AfD».
Ο Κέρστιν Ντούμε της εταιρίας συμβούλων FTI Consulting επισήμανε ότι «ο μεγάλος συνασπισμός θα ταίριαζε με το πολιτικό στιλ της Μέρκελ, το οποίο βασίζεται στη συναίνεση, αλλά ασφαλώς θα είναι δυσκολότερο από ό,τι την περίοδο 2005-2009.
Όταν έπληξε η κρίση την ΕΕ, ο μεγάλος συνασπισμός είχε αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας, σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό. Η Γερμανία είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολύ ασθενέστερες δυνάμεις υπέρ της πειθαρχίας ώστε ο συνασπισμός να λειτουργήσει ομαλά. . . Δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις πολιτικές της Μέρκελ έναντι της ευρωζώνης».
Ο Γκέρο Νόιγκεμπάουερ, καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στάθηκε στο ότι «είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την Μέρκελ, αλλά η ισχύς της AfD δείχνει ότι δεν μπόρεσε να διατηρήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους στο δικό της στρατόπεδο. Από εκεί προέρχονται οι περισσότερες ψήφοι για την AfD — (την δεξιά και) την άκρα δεξιά. Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν, φαίνεται ότι οδεύουμε προς άλλη μια κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού"».
Ο Κάρστεν Νίκελ της εταιρίας συμβούλων Teneo στάθηκε στο ότι «ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να μιλάει περί του τέλους των πολυσυλλεκτικών κομμάτων πλέον. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη για την Μέρκελ», ενώ πρόσθεσε ότι «το AfD και το FDP θα κάνουν μακρά τη βραδιά».
Αυξημένη η συμμετοχή
Η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αυξανόμενη από το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του 2005 —όταν η 'Αγγελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά ομοσπονδιακή καγκελάριος— είχε φθάσει το 77,7%. Το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε φτάσει το 79,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών για τις ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 είναι χαμηλότερο στην ανατολική Γερμανία —την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας— εν σχέσει με την πλουσιότερη δυτική, την άλλοτε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Η Μέρκελ είπε την Κυριακή ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ τόνισε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.
Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες. Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%. Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η 'Αγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.
Από την πλευρά του, το ZDF προέβλεψε ότι CDU/CSU θα καταλάβουν ακριβώς ίσο αριθμό εδρών με τα άλλα τρία κόμματα που εισέρχονται στην Μπούντεσταγκ. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι αβέβαιοι, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται. Τόσο η Μέρκελ, όσο και το SPD απέφυγαν να κάνουν σαφείς από τώρα τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα, που ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας).
Η Χανελόρε Κραφτ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, είπε σε δηλώσεις της στο ARD ότι «αυτή τη στιγμή, φαίνεται σαν η Μέρκελ να μπορεί να κυβερνήσει ακόμη και μόνη της».
Ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, επισήμανε μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ότι «λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να σχηματίσουμε κυβέρνηση», τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εκλογείς θέλουν η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος.
Ο Μπερντ Λούκε, ο ηγέτης της AfD, χαιρέτισε το «πολύ ισχυρό αποτέλεσμα» του κόμματός του, που ιδρύθηκε μόλις στις αρχές του έτους. «Εμπλουτίσαμε την δημοκρατία στη Γερμανία», είπε ο Λούκε, το κόμμα του οποίου τάσσεται υπέρ μιας εύτακτης διάλυσης της ευρωζώνης και της δημιουργίας μιας νέας με τη συμμετοχή κρατών που τηρούν αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια ή την επάνοδο της Γερμανίας στο εθνικό της νόμισμα, το μάρκο.
Πώς είδαν το αποτέλεσμα αναλυτές Ο Κάρστεν Κοσμίντερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου επισήμανε ότι «εάν η Μέρκελ καταλήξει να έχει απόλυτη πλειοψηφία, θα είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, άρα δεν θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για εκείνην από πολιτική σκοπιά. Θα πρέπει να δίνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε όσα λένε στελέχη του δικού της κόμματος, για παράδειγμα εκείνα που είχαν ψηφίσει εναντίον των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας στην Μπούντεσταγκ, και ειδικά σε όσα λένε τα στελέχη της CSU, που θα προβάλει μεγάλες απαιτήσεις μετά τη νίκη της στη Βαυαρία».
Ο Μίχαελ Χάιζε, στέλεχος της ασφαλιστικής Allianz, επισήμανε ότι «εάν η Ένωση (της Μέρκελ) εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, οι αγορές θα θεωρήσουν θετικό το γεγονός ότι ένα συντηρητικό, φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα μπορεί να επιτύχει την απόκτηση τέτοιας ισχύος. Όμως δεν περιμένω να δούμε πυροτεχνήματα στο χρηματιστήριο, διότι η Ένωση δεν υποσχέθηκε μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε προβληματικά πεδία όπως η τόνωση των επενδύσεων, η παιδεία και η μεταστροφή στην εναλλακτική ενέργεια. Για τις αγορές, πάνω από όλα σημασία έχει να υπάρξει άμεσα ένα σαφές αποτέλεσμα και η σύσταση μιας κυβέρνησης με σαφείς προθέσεις».
Ο Ούλριχ Κάτερ, στέλεχος της τράπεζας Dekabank, σημείωσε ότι «είναι πιθανές ακόμη διάφορες κυβερνητικές συμμαχίες, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία θα παραμείνει πολιτικά σταθερή και θα υπάρξει πολιτική συνέχεια. Έτσι, αυτό που περίμεναν οι αγορές (όσον αφορά τις εκλογές) επιβεβαιώνεται. Οι αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν θετικά την πιθανότητα ενός "μεγάλου συνασπισμού" (συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών). Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις βασικές γραμμές της (γερμανικής) πολιτικής έναντι της Ευρώπης. Η επίδοση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα πυροδοτήσει κάποιον εκνευρισμό στις αγορές, αλλά αυτός θα υποχωρήσει γρήγορα, διότι η ευρωπαϊκή πορεία της Γερμανίας παραμένει σταθερή».
Ο Κάρστεν Μπρέσκι της ασφαλιστικής ING σχολίασε ότι «έπειτα από μια εξαιρετικά βαρετή προεκλογική εκστρατεία, αυτό είναι ένα υπερεπαναστατικό, γεμάτο αγωνία αποτέλεσμα. Εάν η απόλυτη πλειοψηφία επιβεβαιωθεί στο τέλος της βραδιάς, οι Γερμανοί επιτέλους θα αποκτήσουν την μοναρχία που ήθελαν οι υποστηρικτές της τόσο καιρό. Αυτό είναι σπουδαίο για την "Βασίλισσα Μούτι" (σ.σ. την Μέρκελ), αλλά μια οριακή απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι καλή για τη Γερμανία ή την Ευρώπη. Θα ορθωθούν οδοφράγματα στην άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, και θα υπάρξουν αντάρτες μέσα στο κόμμα. Με δεδομένες τις προκλήσεις που περιμένουν τη Γερμανία, μια μεγαλύτερη πλειοψηφία θα ήταν καλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Εάν η AfD τα καταφέρει να μπει στη βουλή, θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, που θα είναι σημαντικά καλύτερος. Θα σημάνει περισσότερες επενδύσεις στο εσωτερικό, λόγω των θέσεων του SPD. Πιθανόν θα θεσπιστεί κατώτερος μισθός. Η Μέρκελ θα μας δείξει ποιο είναι το όραμά της για την Ευρώπη. Έχει μια εξαιρετικά ισχυρή εντολή, είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών και έχει πει ότι δεν θα συνεχίσει. Θα μπορούσε λοιπόν να μας παρουσιάσει το όραμά της. Και εάν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, αυτό θα μπορούσε να κάνει να εξασθενήσει η φωνή του AfD στην Μπούντεσταγκ».
Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της τράπεζας Berenberg σχολίασε ότι «παραμένει ασαφές ποια θα είναι η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην τρίτη της θητεία. Μπορεί να μην το ξέρουμε πριν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αργά απόψε αφού τόσο το FDP όσο και η αντιευρωπαϊκή AfD βρίσκονται κοντά, αλλά κάτω από το όριο του 5».
Ο Ματίας Γιουνγκ της εταιρίας δημοσκοπήσεων Forschungsgruppe Wahlen (FGW) σημείωσε πως «δεν μπορεί κανείς να πει εάν η AfD θα τα καταφέρει ή όχι. Έχουμε ακόμα μεγάλο περιθώριο σφάλματος. Θα έχουμε ένα μακρύ βράδυ, ιδίως επειδή δεν έχουμε καμιά εμπειρία σε ό,τι αφορά το AfD».
Ο Κέρστιν Ντούμε της εταιρίας συμβούλων FTI Consulting επισήμανε ότι «ο μεγάλος συνασπισμός θα ταίριαζε με το πολιτικό στιλ της Μέρκελ, το οποίο βασίζεται στη συναίνεση, αλλά ασφαλώς θα είναι δυσκολότερο από ό,τι την περίοδο 2005-2009.
Όταν έπληξε η κρίση την ΕΕ, ο μεγάλος συνασπισμός είχε αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας, σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό. Η Γερμανία είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολύ ασθενέστερες δυνάμεις υπέρ της πειθαρχίας ώστε ο συνασπισμός να λειτουργήσει ομαλά. . . Δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις πολιτικές της Μέρκελ έναντι της ευρωζώνης».
Ο Γκέρο Νόιγκεμπάουερ, καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στάθηκε στο ότι «είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την Μέρκελ, αλλά η ισχύς της AfD δείχνει ότι δεν μπόρεσε να διατηρήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους στο δικό της στρατόπεδο. Από εκεί προέρχονται οι περισσότερες ψήφοι για την AfD — (την δεξιά και) την άκρα δεξιά. Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν, φαίνεται ότι οδεύουμε προς άλλη μια κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού"».
Ο Κάρστεν Νίκελ της εταιρίας συμβούλων Teneo στάθηκε στο ότι «ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να μιλάει περί του τέλους των πολυσυλλεκτικών κομμάτων πλέον. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη για την Μέρκελ», ενώ πρόσθεσε ότι «το AfD και το FDP θα κάνουν μακρά τη βραδιά».
Αυξημένη η συμμετοχή
Η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αυξανόμενη από το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του 2005 —όταν η 'Αγγελα Μέρκελ είχε γίνει για πρώτη φορά ομοσπονδιακή καγκελάριος— είχε φθάσει το 77,7%. Το 2002, όταν είχαν κερδίσει οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε φτάσει το 79,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών για τις ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 είναι χαμηλότερο στην ανατολική Γερμανία —την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας— εν σχέσει με την πλουσιότερη δυτική, την άλλοτε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
ΠΗΓΗ
: express.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face
book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.