Tuesday, October 17, 2017

Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την σημερινή κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.


Πριν από λίγες ημέρες , έξι από τα επτά μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των αρμοδίων υπουργών καθώς δεν ήταν διατεθειμένα, να υπογράψουν για την πώληση των δύο κερδοφόρων εργοστάσιων της θυγατρικής εταιρίας στη Σερβία, έναντι ευτελούς τιμήματος.
Κυβερνητική πηγή (ποια άραγε;)  τόνισε ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να κλείσει το θέμα της πώλησης των θυγατρικών εταιριών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στη Σερβία, σημειώνοντας ότι η διευθέτηση του χρέους της ΕΒΖ, ύψους 165 εκατ. ευρώ προς την πιστώτρια τράπεζα, αποτελεί προτεραιότητα. Η «πηγή» εννοεί την  τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενδιαφέρεται πρωτίστως να διασφαλίσει ότι μπορεί από όσα της  χρωστάει η ΕΒΖ, τα οποία της δόθηκαν ως «δώρο» με την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Για την κυβερνητική πηγή, που μάλλον ντρέπεται να μας πει ποια είναι,  προτεραιότητα είναι αυτή.
Για μας λοιπόν που και μνήμη διαθέτουμε και εμμονή να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στους συμπολίτες μας  προφανώς δεν μπορεί να είναι αυτή η προτεραιότητα.
Εξακολουθούμε λοιπόν να επιμένουμε να εφαρμοστούν όσα στο παρελθόν έχουμε διακηρύξει ως τοπική συλλογικότητα όσα εκφράσαμε ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσα κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ΕΒΖ σε επισκέψεις του στις Σέρρες και στο εδώ εργοστάσιο της ΕΒΖ
Είμαστε σταθερά αντίθετοι στο εξελισσόμενο από το 2009,καταστροφικό σχέδιο απαξίωσης της ΕΒΖ. Αναφερόμαστε στο σχέδιο που προκάλεσε, την εξαφάνιση της ελληνικής ζάχαρης από τα ράφια των σούπερ- μάρκετ, την  δραματική μείωση παραγωγής της Ελληνικής ζάχαρης, το σταμάτημα των εξαγωγών και την  αύξηση των εισαγωγών ζάχαρης. Το σχέδιο που επέφερε, την αποδοχή των ποσοστώσεων στην παραγωγή ζάχαρης στο ύψος των 180.000 τόνων (ποσόστωση που καλύπτει μόνο το 60% των αναγκών της χώρας), το  κλείσιμο των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης με την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σακχαρότευτλων και την δραματική απώλεια περίπου 25.000 θέσεων εργασίας. Έχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, όσοι  παρακολουθούν αδιάφορα ή ενθαρρύνουν το κλείσιμο της μοναδικής μεταποιητικής βιομηχανίας συνδεδεμένης με τον πρωτογενή τομέα, χωρίς να παίρνουν υπόψη ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη, περιθωριοποίηση και ερημοποίηση τη Βόρεια Ελλάδα και είναι ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της χώρας. 
Καλούμε λοιπόν  την κυβερνητική πηγή να ορίσει ΑΜΕΣΑ νέο διοικητικό συμβούλιο στην  Ελληνική Βιομηχανία  Ζάχαρης ΑΕ. Να ορίσει μια διοίκηση  με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και κατεύθυνση. Όχι το ξεπούλημα αλλά την  εκπόνηση  ενός ρεαλιστικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την επιβίωσή της βιομηχανίας.Οι φήμες και μόνο περί επιλογής, για την θέση του προέδρου, «προθύμου» στελέχους των  Τζήμερου -  Μάνου μας εξοργίζουν. Είναι προφανές ότι μια τέτοια επιλογή θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνει και σήμερα  την πάγια θέση της για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Σερρών της ΕΒΖ. Επαναβεβαιώνει την αμετακίνητη άποψή της για την αναγκαιότητα, επιβίωσης και ανάπτυξης της επιχείρησης.
Με μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της, τη βιωσιμότητά της, καθώς και την ανάπτυξη της τευτλοπαραγωγής στην χώρα μας  με σχέδιο που δεν θα θέτει ως προτεραιότητα το όφελος της μόνης πιστώτριας της ΕΒΖ, Τράπεζας Πειραιώς.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει κάθε δυνατότητα να επιβιώσει και να πάει μπροστά. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει χωρίς ικανή εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Σέρρες 16 Οκτώβρη 2017

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.