Saturday, October 12, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: «Επιστροφή στην κανονικότητα της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων»


Με αφορμή την συζήτηση στις Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του πρώτου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την δημόσια υγεία αποκαλύπτονται στο πρώτο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων προβλέπονται:


1.    Επαναφορά του καθεστώτος του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Η κανονικότητα της αδιαφάνειας, του ρουσφετιού και της ελεύθερης χρήσης των πόρων του που προορίζονται για την πρόληψη και την προάσπιση της δημόσιας υγείας, επιστρέφουν με την κατάργηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, την μετατροπή του Οργανισμού σε μέσο πρόσληψης διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου και την μετατροπή του σε ΝΠΙΔ που του προσφέρει «ελευθερία» στη διαχείριση των χρημάτων του. 
2.    Καταργείται το επιστημονικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ο διοικητής του δεν θα είναι πλέον πρόσωπο υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων και αυξημένου κύρους αλλά μπορεί να διοικηθεί με τυπικό προσόν το πτυχίο ΑΕΙ.
3.    Μεταφορά αρμοδιοτήτων του καταργούμενου ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ, πράξη θετική προκειμένου να μετατραπεί το ΕΚΑΒ σε ουσιαστικό πυλώνα της προστασίας των πολιτών, που όμως δεν συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μεταφορά του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΚΑΒ. Τα στελέχη του ΕΚΕΠΥ θα αξιοποιηθούν σε νέα διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας υπό την επίβλεψη του Υπουργού.
4.    Καταργείτε ο επιστημονικός τρόπος στελέχωσης της Επιτροπής Αξιολόγησης των φαρμάκων και αντικαθίσταται από την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού ο οποίος θα επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν την συγκεκριμένη Επιτροπή χωρίς καμία σχετική επιστημονική αξιολόγηση και εισήγηση. 
5.    Μειώνεται το ποσό που υποχρεούνται οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ όταν παρατηρείται υπέρβαση στο κόστος φαρμάκων με την αόριστη επίκληση επενδύσεων ή δαπανών για ερευνητικούς σκοπούς, γεγονός που επιφέρει απώλεια εσόδων για το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να διασφαλίζεται έστω ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Η κυβέρνηση μειώνει διαρκώς τα τυπικά προσόντα για την κάλυψη κρίσιμων δημοσίων δομών, αυξάνει ταχύτατα τις θέσεις μετακλητών χαμηλών προσόντων και θεμελιώνει και πάλι συνθήκες ΚΕΕΛΠΝΟ που καθιστούν εφικτή τη διασπάθιση πόρων του δημοσίου συστήματος υγείας. Την ίδια στιγμή δεν απαντάει στο ζήτημα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας αλλά είναι κομματικές και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.» 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.