Monday, October 7, 2019

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί Σερρών για την ακαρπία σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»


Οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων ζητώντας την τήρηση του τρόπου αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών του Νομού Σερρών για την ακαρπία.  Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τις περιπτώσεις ακαρπίας που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητούν να ισχύσουν οι προβλέψεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας που θα αποζημίωνε τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Νομού Σερρών μέσω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης de minimis. Όπως είχε αποφασιστεί η διαδικασία θα ολοκληρώνονταν μετά την λήξη της εμπορικής περιόδου προκειμένου να είναι ακριβής η εικόνα για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής. Την ερώτηση του Σερραίου Βουλευτή υπογράφουν οι: Λευτέρης Αβραμάκης, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Καρασαρλίδου Φρόσω, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζάκρη Θεοδώρα και Φάμελλος Σωκράτης. 


Αρ. Πρωτ. 1105/04.10.19
Σέρρες, 4 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση
Προς τον κ Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών του Νομού Σερρών για την ακαρπία

Τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως ο ισχυρός παγετός του χειμώνα και η ανομβρία που ακολούθησε την άνοιξη του 2019, είχαν ως συνέπεια την πλήρη απώλεια παραγωγής των αμυγδαλοπαραγωγών του Νομού Σερρών. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για την ακαρπία των αμυγδαλιών και η μόνη διέξοδος για τους παραγωγούς είναι τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) τα οποία όμως είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Η απώλεια εισοδήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας αγροτών του Νομού Σερρών είναι μεγάλη και θα έχει συνέπειες και στην τοπική οικονομία της περιοχής με το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα της χώρας.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε προγραμματίσει την αποζημίωση των παραγωγών μέσω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης de minimis.
Η διαδικασία θα ολοκληρώνονταν μετά την λήξη της εμπορικής περιόδου προκειμένου να είναι ακριβής η εικόνα για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής.

Επειδή, ο ΕΛΓΑ θα έπρεπε να είναι σε θέση να αποζημιώνει και για την ακαρπία.
Επειδή, η οικονομική απώλεια των συγκεκριμένων αγροτών είναι μεγάλη και τίθενται ζητήματα ακόμα και επιβίωσης στην περίπτωση που υποχρεωθούν να αναμένουν τις κατάληξη των χρονοβόρων διαδικασιών των ΠΣΕΑ.
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1.    Προτίθεστε να διατηρήσετε την διαδικασία που είχε αποφασιστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ή όχι; 
2.    Πότε και από που θα αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Νομού Σερρών;
3.    Είναι εφικτή η κατ’ εξαίρεση αποζημίωση για την ακαρπία των αμυγδαλιών από τον ΕΛΓΑ;
4.    Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και την ταχύτερη αποζημίωση των παραγώγων που ζημιώνονται από καταστροφές για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Καρασαρλίδου Φρόσω
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Φάμελλος Σωκράτης

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.