Monday, September 23, 2013

Γράφουν εξετάσεις ακόμη και σε... νεκρούς, ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για γιατρούς που έγραφαν εξετάσεις και φάρμακα ακόμη και σε νεκρούς.
Ηδη ερευνώνται για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση οι περιπτώσεις 87 γιατρών, τους οποίους «ξεσκέπασε» το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίχτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού, ο οποίος συνταγογράφησε φάρμακα 400.000 ευρώ μέσα σε ένα μήνα, ενώ άλλοι έγραφαν φάρμακα ή ακόμη και παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την Τρόικα, άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Με την Τρόικα συμφωνήθηκε ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενόσημων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.
Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται.
Επιπλέον, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗaxortagos.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; Post to Face book -> Δημοσίευση στο Face book & Twitter 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.