Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών σε συνδιοργάνωση με την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση-αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη Ηλία Βενέζη με τίτλο:
"Ηλίας Βενέζης: ο συναξαριστής του μικρασιατικού ελληνισμού"
Για το σπουδαίο έργο του Ηλία Βενέζη μίλησαν ο κ.Χαράλαμπος Λ. Καράογλου -Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ, ο οποίος γεννήθηκε στη Δράμα το 1946. Σπούδασε Φιλολογία (με ειδίκευση στην Νεοελληνική Φιλολογία) στο ΑΠΘ, όπου και δίδαξε από το 1975 έως το 2010. Είναι ιδρυτής του Εργαστηρίου Βιβλιολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού της νεοελληνικής φιλολογίας «Κονδυλοφόρος». Άρθρα και μελετήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το σπουδαίο έργο της έκδοσης των δημοσιευμένων άρθρων και επιφυλλίδων του Ηλία Βενέζη, από το 1924 έως το θάνατό του, μαζί με την κ. Καρβέλα.
Για τις έννοια της γης με τη διττή σημασία στο έργο του Ηλία Βενέζη μίλησε με παραστατικό και φορτισμένο συγκινησιακά λόγο η φιλόλογος κ. Κ. Καρβέλα, η οποία γεννήθηκε στο Αίγιο και σπούδασε Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Σήμερα διδάσκει φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στη Σέρρες. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιβλιολογίας και συμμετείχε στο μακρόπνοο και εν προόδω ερευνητικό πρόγραμμα της αναλυτικής βιβλιογραφίας των περιοδικών λόγου και τέχνης 1901-1940, υπό την εποπτεία του καθηγητή Χ. Λ. Καράογλου. Καρπός, μέχρι στιγμής, του προγράμματος υπήρξε η τρίτομη έκδοση Περιοδικά λόγου και τέχνης: Αθηναϊκά περιοδικά, 1901-1940, τ. Α΄-Γ΄, University Studio Press, 1996-2007.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Σύλια Ζέττα, πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, η οποία τόνισε πως "Με το αφιέρωμα στον Ηλία Βενέζη το Δ. Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων κλείνει την ακαδημαϊκή χρονιά που σε λίγο φτάνει στο τέλος της, σηματοδοτώντας με αυτή την επιλογή την φιλολογική αναφορά στο σημαντικό θέμα των δεινών του πολέμου και της προσφυγιάς που επανήλθαν τόσο επίκαιρα και πάλι για την ανθρωπότητα αλλά και για τη χώρα μας".
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών "ο Άγιος Πολύκαρπος", κ. Σωκράτης Κοτσάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσφορά του Ηλία Βενέζη για την καταγραφή της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τόνισε το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενώ ευχαρίστησε το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση συνδιοργάνωσης.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών "ο Άγιος Πολύκαρπος", κ. Σωκράτης Κοτσάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσφορά του Ηλία Βενέζη για την καταγραφή της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τόνισε το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενώ ευχαρίστησε το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση συνδιοργάνωσης.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε με την ανάγνωση του χαιρετισμού που απέστειλε η κόρη του Ηλία Βενέζη, κα Άννα Βενέζη Κοσμετάτου, για την εκδήλωση:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε την εκδήλωση αυτή προς τιμήν του πατέρα μου, Ηλία Βενέζη. Πλησιάζουν τα εκατό χρόνια από την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού και από την βίαιη εκτόπιση του – «αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών» την είπαν, κατ’ ευφημισμόν βέβαια, γιατί αποδείχθηκε τόσο απάνθρωπη που κανείς δεν τόλμησε να την εφαρμόσει έκτοτε. Το έργο του Βενέζη σφραγίστηκε από την βασανιστική εκείνη εμπειρία της νιότης του. Είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει το κάθε του γραπτό. Μα με τα χρόνια οι άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα χάνονται, μαζί κι οι μνήμες τους. Μόνο τα κείμενα μένουν πια. Το συζητήσαμε εκτενώς το θέμα με τον εκδότη του Βενέζη. Κι έτσι σύντομα θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του ΝΟΥΜΕΡΟΥ 31328 - αυτή τη φορά με ιστορικό επίμετρο, με χάρτες, με γλωσσάρι και βιβλιογραφία. Είναι, φαίνεται, απόλυτα αναγκαία πια αυτά τα βοηθήματα: μια λογοτεχνία τόσο στενά δεμένη με την ιστορία δεν γίνεται κατανοητή χωρίς γνώση των γεγονότων και των τόπων, μια γνώση που δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη.
Ο Σύλλογος Φιλολόγων - η λογοτεχνία, η Αδελφότητα Μικρασιατών - οι μνήμες και η ιστορία: να που οι δύο διοργανωτές της αποψινής βραδιάς βρίσκονται στενά δεμένοι μέσα στο έργο του Βενέζη.
Και πάλι, θερμές ευχαριστίες τόσο στους συνδιοργανωτές όσο και στους φίλτατους ομιλητές, τον Καθηγητή Λάμπη Καράογλου και την συνεργάτιδα του Κατερίνα Καρβέλα, οι οποίοι με τόση φροντίδα κι αγάπη μελετούν το έργο του, αλλά και σ’ εσάς, το αποψινό κοινό, που τιμάτε τη μνήμη του πατέρα μου, Ηλία Βενέζη».
Διαβάστε σχετικά:
Ηλίας Βενέζης: "Ο συναξαριστής του μικρασιατικού ελληνισμού"
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.