Tuesday, June 27, 2017

Νέα μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο 18,6 εκατ. €

Τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 18,6 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ, το έργο "Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων  Ζακύνθου - Ο.Ε.Δ.Α Ζακύνθου".
Η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αποτελεί υποδομή απαραίτητη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στο νησί.
Πρόκειται για μονάδα Επεξεργασίας  Απορριμμάτων με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση, η οποία θα επεξεργάζεται  συνολικά 24.144 τόνους αποβλήτων τον  χρόνο.
Για το νέο αυτό εμβληματικό έργο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Εξασφαλίσαμε τους πόρους για την κατασκευή των απαραίτητων έργων  που  λύνουν οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με τρόπο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Προχωράμε γοργά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην ανακύκλωση και την επανάχρηση, που περιορίζει σημαντικά το κόστος και διασφαλίζει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, χρηματοδοτούμε, μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο και αυξήσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, όλες τις αναγκαίες υποδομές και έργα που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών,  προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε πως:

«Με την ένταξη αυτού του σημαντικού έργου υποδομής στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 18,6 εκατ. ευρώ, κλείνει ένας κύκλος πλημμελούς διαχείρισης, περιβαλλοντικών κινδύνων και παραβατικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, προβλημάτων που έθιγαν και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Με τη λειτουργία του έργου θα αναβαθμιστεί η διαχείριση των απορριμμάτων, με περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τους πολίτες και την τοπική οικονομία. Η Ζάκυνθος αφήνει πίσω της την καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 17-7-2014 και μεταβαίνει στην ολοκληρωμένη διαχείριση με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Αποδεικνύεται στην πράξη η προσήλωση μας στις ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα μας και στον τομέα διαχείρισης του περιβάλλοντος. Τις επόμενες ημέρες, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μονάδα μεταβατικής διαχείρισης με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, ενώ η υλοποίηση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης θα αρχίσει μέσα στο 2017».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.