Thursday, June 29, 2017

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ 1ης ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας, την παρακάτω ανακοίνωση:
Αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, θα εμφανισθεί στο βαμβάκι, η πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, περίπου.
Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Μη δούνε σκουλήκια και πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Είναι η πρώτη ακίνδυνη γενιά, που δεν αναπτύσσει σημαντικούς πληθυσμούς και οι όποιες ζημιές στα καρποφόρα όργανα αναπληρώνονται πολύ σύντομα. Τα βαμβακόφυτα, αυτή την εποχή, εκπτύσσουν κάθε 3 μέρες ένα καινούργιο χτένι σε κάθε ψηλότερο κλαδί και κάθε 6 μέρες, ένα νέο χτένι, σε δευτερογενή θέση, πάνω στο ίδιο κλαδί.
Σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας (που έχει 15 φυτά, περίπου) υπάρχουν 100 χτένια, περίπου. Αν χτυπηθούν 1,2,3 χτένια το μέτρο, απ΄ αυτή τη γενιά του σκουληκιού, είναι μία προσωρινή, ασήμαντη ζημιά της τάξης του 1-2 %, ενώ τις περισσότερες χρονιές δεν υπάρχει ούτε αυτή η ελάχιστη ζημιά. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει, επιδίωξή μας είναι να φθάσουμε στα τέλη Ιουλίου χωρίς ψεκασμούς με εντομοκτόνα και, συνεπώς, με τα χωράφια μας γεμάτα με ωφέλιμα έντομα. Ώστε, αξιοποιώντας, τότε, αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο, αυτό το δωρεάν και καλύτερο «φυσικό εντομοκτόνο», να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη δεύτερη γενιά του σκουληκιού (του Αυγούστου), που αποτελεί και τον ουσιαστικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας. Στο παραπάνω πλαίσιο είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τον χημικό ψεκασμό για την πρώτη γενιά.


Οι βαμβακοπαραγωγοί, ωστόσο, πρέπει να ελέγχουν τις φυτείες τους για το απίθανο ενδεχόμενο κάποιας αξιόλογης προσβολής. Σε μια τέτοια, ελάχιστα πιθανή, περίπτωση, σε χημικό ψεκασμό προχωρούμε, μόνο αν η προσβολή ξεπεράσει το γνωστό όριο: όταν φθάσει να βρίσκουμε, κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα σκουλήκια, σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.
Αν γίνουν, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, ψεκασμοί, οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα για την βαμβακοκαλλιέργεια φυτοφάρμακα, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ασφάλειά τους και να ειδοποιήσουν σχετικά τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοκαλλιεργητές να απευθύνονται στους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.