Saturday, June 24, 2017

Η βασική λεπτομέρεια για να ξεχωρίσετε τον πολιτικό από τον πολιτικάντη

Του Αγη Βερούτη

Περπατώντας τη βραδυνή μου πεζοπορία, αναλογίζομαι τί να είναι εκείνο που διαφοροποιεί τον Πολιτικό από τον Πολιτικάντη;

Καταρχήν είναι παιδαριώδες να πούμε ότι ο πολιτικός δεν έχει προσωπική φιλοδοξία ή έχει λιγότερη από τον πολιτικάντη. Δεν ισχύει.

Δεύτερον από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο πρώτος θα πρέπει να είναι πιο επιτυχημένος στην επαγγελματική του δραστηριότητα από τον δεύτερο. Δυστυχώς το να είναι κάποιος ικανός γιατρός ή δικηγόρος ή μηχανικός ΔΕΝ συνεπάγεται ότι θα είναι αποτελεσματικός κυβερνήτης ή νομοθέτης. Αν ήταν έτσι το νομικό μας πλαίσιο δεν θα ήταν αντικρουόμενο και προβληματικό, ούτε θα φλερτάραμε με την κατάρρευση 7 χρόνια τώρα.



Τρίτον, η υπερβατική ευφυΐα δεν φαίνεται να είναι προαπαιτούμενο ούτε της μιας ούτε της άλλης κατηγορίας. Οι περισσότεροι σπουδαίοι πολιτικοί δεν ήταν αϊνστάιν.

Τέταρτον, δεν είναι η ύπαρξη λεπτομερούς σχεδίου ή όχι που τους ξεχωρίζει. Σχεδόν πάντα οι παραδοχές που έκανε ο ένας ή ο άλλος δεν θα ισχύουν όταν κληθούν να διαχειριστούν την πραγματικότητα.

Τείνω να καταλήξω ότι ο Πολιτικός διαφοροποιείται από τον Πολιτικάντη κυρίως στον Χαρακτήρα και τις Αρχές.

Ο Πολιτικός θα πρέπει να ξεχωρίζει από την συνέπεια και την ευκρίνεια των θέσεών του.

Ο Πολιτικάντης αποκαλύπτεται από την ασάφεια και την μεταβλητότητα αυτών των θέσεων ανάλογα με ό,τι νομίζει πως θέλει να ακούσει ο συνομιλητής του για να τον ψηφίσει/στηρίξει.

Με απλά λόγια ο Πολιτικός θα σου πει τα ίδια πράγματα κάθε φορά, ανεξάρτητα να αυτό θα σε οδηγήσει να τον ψηφίσεις ή όχι, ενώ ο Πολιτικάντης θα σε φλομώσει στο ψέμα λέγοντάς σου ό,τι θες να ακούσεις.

Ακούω σκέψεις.


Πηγή: freepen.gr


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.