Wednesday, June 28, 2017

Παράταση φορολογικών δηλώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αιτείται ο Μ. Τζελέπης

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 6725/28-6-2017 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο αντιστοίχως, αιτείται «παράταση φορολογικών δηλώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».
Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων πολλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών καθώς τα στοιχεία για πολλούς κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν έχουν σταλεί έως τώρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθεί το TAXIS και οι παραγωγοί να τύχουν του τόσο απαραίτητου για την οικονομική τους επιβίωση, αφορολόγητου. Δύο ημέρες πριν την λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων μεγάλο μέρος των αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένουν να γίνουν οι σχετικές ενημερώσεις του συστήματος καθώς και επαγγελματίες παραγωγοί που μπήκαν στην διαδικασία της εκκαθάρισης. Η προχειρότητα, η μη ενημέρωση του συστήματος με την παράμετρο αυτή, δηλαδή του κατά κύριου επαγγέλματος αγρότη, έχουν οδηγήσει πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους να βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με μεγάλα ποσά φόρου προς καταβολή».

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τζελέπης: «Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι λογιστές, μετά την κοινοποίηση προ λίγων ημερών δελτίου τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την διαχείριση αυτών των δηλώσεων, οι λύσεις είναι 2 και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βλαφθούν έμμεσα ή άμεσα οι φορολογούμενοι επαγγελματίες αγρότες πληρώνοντας π.χ πρόστιμα για εκπρόθεσμη  υποβολή δήλωσης. 1ον το ΥΠΟΙΚ να ανοίξει το σύστημα ώστε να μπορεί ο λογιστής να τσεκάρει τον σχετικό κωδικό, εφόσον ο πελάτης του, του προσκομίσει την σχετική βεβαίωση κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. 2ον Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν έχει στα χέρια του την απαραίτητη βεβαίωση, να δοθεί από το ΥΠΟΙΚ η δυνατότητα, εφόσον δεν έχει ενημερωθεί ακόμη το σύστημα, να υποβάλλει ο λογιστής φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, χωρίς να τσεκάρει τον σχετικό κωδικό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και κατόπιν και εφόσον αποκτήσει την απαραίτητη βεβαίωση ο υπόχρεος, να υποβάλλει τροποποιητική στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να γίνει σωστή πλέον εκκαθάριση της δήλωσης».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη ο χρόνος για την υποβολή τελειώνει και οι δηλώσεις των αγροτών πρέπει να υποβληθούν και όχι να συσσωρεύονται στα γραφεία των λογιστών, όπως επίσης και λόγω του γεγονότος ότι ο αγροτικός κόσμος έχει πληγεί βαθύτατα από τις τελευταίες εις βάρος του φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και η υπομονή του όπως και η εμπιστοσύνη του προς την Πολιτεία έχει τελειώσει, ρωτά τους Υπουργούς εάν θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, υιοθετώντας κάποια από τις παραπάνω λύσεις για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Επίσης, ο Βουλευτής ζήτησε να του γνωστοποιήσουν οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί εάν δεν υιοθετήσουν τις δύο προτεινόμενες λύσεις, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την διευθέτηση του ζητήματος. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε την παράταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων έως και ενός μηνός στην υποβολή των δηλώσεων από τους επαγγελματίες παραγωγούς προκειμένου  να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί σωστά η σχετική διαδικασία.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.