Thursday, August 10, 2017

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Αθήνα 9,84

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη, όπου μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη συζήτηση γύρω από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ερωτηθείς για τα πρώτα στοιχεία λειτουργίας της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό απάντησε: «Για τις 4 πρώτες μέρες λειτουργίας του είχαμε πάνω από 90.000 ‘χτυπήματα’ στην ηλεκτρονική σελίδα της ειδικής γραμματείας διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, από αυτές 12,8 χιλιάδες, περίπου 13.000, μπήκαν στην πλατφόρμα κι επίσης από αυτές, περίπου 4.300 επιχειρήσεις έκαναν ‘log in’. Περίπου 670 επιχειρήσεις απορρίφθηκαν,διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου κι αυτό ίσως έχει να κάνει ότι ήταν πολύβιαστικοί ή δεν ήταν καλά κατατοπισμένοι για τη διαχείριση της πλατφόρμαςοπότε έχουντη δυνατότητα να ξαναμπούν και οι περισσότεροι από αυτούς νομίζω θα μπορέσουν ναπεράσουν επιτυχώς στα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αλλά 420 επιχειρήσεις πέρασαν επιτυχώςστα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου κι από αυτές 314 επιχειρήσεις είναι σε ώριμο στάδιο της αίτησης κι έχουν ανεβάσει τουλάχιστον ένα αρχείο από την πλατφόρμα. Τέλος, έχουμε 6 αιτήσεις οι οποίες έχουν ήδη δοθεί στον συντονιστή ή προχωρούν για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι είμαστε και στον Αύγουστο».


Επίσης ανέφερε πως «στον μηχανισμό θα ενταχθούν και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητάτους 150.000 επιχειρήσειςγεγονός που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικήςοικονομίαςΣτον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις πουέχουν εμπλακεί στο σύστημα “Τειρεσίας”».

Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις αυτές «θα προχωρήσουν στη δραστηριότητά τους με κάποια βοήθεια φυσικά, είτε είναι δανεισμός, είτε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκεί έρχεται η αναπτυξιακή τράπεζα της οποίας ο στόχος είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της οποίας έχει εγκριθεί η ίδρυσή  της».

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα στην ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έλθει στη Βουλήστο τέλος του Σεπτεμβρίου και πιστεύουμε ότι  η λειτουργία της τράπεζας θα αρχίσει σταμέσα του 2018. Κάτω από την Τράπεζα θα ενταχθούν φορείς του Υπουργείουκαι θαυπάρχει συνεργασία με το Enterprise Greece και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Αυτοί οι Οργανισμοί δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν, απλώς η μητρική εταιρεία η οποία θα είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα είναι σε λειτουργία στα μέσα του 2018».

Πρόσθεσε ακόμα: «Στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι συμπληρωματικός και όχι ανταγωνιστικός με τις συστημικές τράπεζες, να καλύψει το κενό αποδεσμεύοντας τη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Υπογράμμισε ότι «η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας συνδέεται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αφού οι επιχειρήσεις βρεθούν βιώσιμες και έχουν κανονίσει τις δόσεις που θα δίνουν, οι οποίες θα φτάνουν τις 120, θα χρειαστούν ίσως κεφάλαια κίνησης».

Αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ και των Θεσμών απάντησε: «Δεν υπάρχει αντίρρηση από την ΕΚΤ ούτε από τους Θεσμούς για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μάλιστα αυτοί μας προτρέπουν να επιταχύνουμε την ίδρυσή της. Αυτό το θέμα έχει λήξει. Ιδίως αυτοί που μας προτρέπουν είναι οι Γερμανοί, φυσικά».

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε: «Η χρηματοδότησή της θα γίνει από πολλές πηγές. Πρώτον θα γίνει από το δημόσιο, γιατί θα έχει δημόσιο χαρακτήρα. Θα υπάρχει η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και οι φορείς που θα ενταχθούν έχουν κάποια κεφάλαια τα οποία θα ενταχθούν στη μητρική αναπτυξιακή τράπεζα. Επίσης η χρηματοδότηση για προγράμματα θα γίνει από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες στην Ευρώπη,  όπως είναι  της Γερμανίας, της  Γαλλίας, της Ιταλίας και, επίσης, της Αγγλίας. Έχουμε επίσης προσεγγίσει τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, αυτή που έχει δημιουργηθεί από τη Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, όπως επίσης και το χρηματοδοτικό Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΙFC. Οπότε όλες αυτές οι πηγές θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της τράπεζας, καθώς επίσης και του κεφαλαίου της».

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στον Τύπο για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη είπε: «Η δική μου η αίσθηση είναι - απ’ όσα έχω διαβάσει από τον κ. Βαρουφάκη, γιατί διάβαζα την ιστοσελίδα του - ότι έλεγε πολλά πράγματα τα οποία τα “ξέλεγε” μετά. Οπότε υπάρχει μια ιδιορρυθμία στον κ. Βαρουφάκη. Αλλά, γενικώς, από αυτά που ακούω, νομίζω ότι όταν κάποιος στρέφεται ενάντια κάποιου, ο οποίος του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, θεωρώ ότι αυτό είναι μια πράξη η οποία είναι άνανδρη. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση απ’ ότι βλέπω κι απ’ ότι ακούω. Δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη και δεν ξέρω αν θα το διαβάσω». 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.