Monday, August 14, 2017

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες στον Βαρνάβα (upd)

Τα εναέρια μέσα έχουν μειωθεί σε μόλις τρία ελικόπτερα, καθώς οι πυκνοί καπνοί περιορίζουν την ορατότητα των πιλότων.
Nick Paleologos / SOOC
Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο τρίγωνο Κάλαμος, Βαρνάβας και Γραμματικό, στην ανατολική Αττική, με τους καπνούς να έχουν ωστόσο περιορίσει σημαντικά τη δράση των εναέριων μέσων.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται από τα ξημερώματα κοντά στους οικισμούς Βαρνάβας και Σέσι Γραμματικού, όπου απειλούνται σπίτια. Το μέγεθος του μετώπου δυσκολεύει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, όμως αντίθετα τα εναέρια μέσα έχουν μειωθεί σε μόλις τρία  ελικόπτερα, καθώς οι πυκνοί καπνοί περιορίζουν την ορατότητα των πιλότων, ειδικά των αεροπλάνων Καναντέρ.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.


Για κίνδυνο εξάντλησης του νερού μέσα στις επόμενες ώρες έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ η κοινοτάρχης Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, κάνοντας έκκληση για αποστολή υδροφόρων.

Τόνισε πως τα αντλιοστάσια του χωριού έχουν καεί και η κεντρική δεξαμενή έχει αδειάσει, με συνέπεια οι πυροσβέστες να πρέπει να πάνε σε μακρινό κρουνό, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.


Η κ. Ασημακοπούλου είπε ακόμα ότι μεγάλο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, κοντά σε ένα από τα τρία στρατόπεδα που βρίσκονται κοντά στο Βαρνάβα.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, με συνέπεια συχνά να αλλάζει η πορεία της φωτιάς.

Στο Γραμματικό, παιδικές κατασκηνώσεις ενημερώνουν γονείς να παραλάβουν παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νικήτας Νικηταράς, επιστημονικός υπεύθυνος στις τοπικές κατασκηνώσεις Sports Village Athitaki. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με τα όσα είχε πει νωρίτερα στον σταθμό μας ένας γονέας.

Όπως είπε ο κ. Νικηταράς, στην κατασκήνωση όπου εργάζεται βρίσκονταν συνολικά 1.066 παιδιά και παραμένει η συντριπτική πλειονότητα, περίπου 950. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας έξι έως δεκαέξι ετών.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ δείχνουν την τη φωτιά να έχει καταστρέψει την κεραμοσκεπή τουλάχιστον ενός σπιτιού κοντά στο στρατόπεδο του Βαρνάβα. Η Πυροσβεστική επιβεβαιώνει ότι κτήρια έχουν υποστεί ζημιές, όμως δεν μπορεί να δώσει κάποιο απολογισμό για την ώρα.

Ωστόσο, η πυρκαγιά έχει μεγάλη περίμετρο, με συνέπεια να να γίνεται πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος Τύπου Σταυρούλα Μαλλίρη.

Για ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών τις τελευταίες ώρες μίλησε νωρίτερα στον σταθμό μας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Είπε επίσης πως ο Δήμος Ωρωπού κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Πηγή:skai.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.