Saturday, August 12, 2017

Ο Τραμπ απειλεί τον Μαδούρο με στρατιωτική δράση -«Πράξη τρέλας» απαντά η Βενεζουέλα

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ
Ο Τραμπ κλιμακώνει την ένταση με τη Βενεζουέλα (Φωτογραφία: ΑP/ Pablo Martinez Monsivais, Ariana Cubillos)
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, κλιμάκωσε τη ρητορική του και εναντίον της Βενεζουέλας, απειλώντας τον Νικολάς Μαδούρο με στρατιωτική επέμβαση.

«Εχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι.

«Εχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», πρόσθεσε ο Τραμπ, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», συμπλήρωσε.

Πάντως, λίγο μετά τη δήλωση, εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι δεν έχουν λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.



Βενεζουέλα: Πράξη τρέλας η απειλή του Τραμπ

Σε ένα πρώτο σχόλιο για τις δηλώσεις Τραμπ, ο υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο χαρακτήρισε «πράξη τρέλας» την απειλή του Αμερικανού προέδρου για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ», δήλωσε ο Παντρίνο. «Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας αποκάλεσε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

Πότε θα μιλήσουν Τραμπ-Μαδούρο

Την Πέμπτη ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι θέλει να συζητήσει με τον Τραμπ, είτε τηλεφωνικά, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. «Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν ότι αυτό θα συμβεί όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστως θα συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βενεζουέλας μόλις η δημοκρατία αποκατασταθεί σε αυτή την χώρα. Η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και απαιτεί από τον πρόεδρο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πάψει την καταπίεση του σπουδαίου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ Reuters, Sputnik, AFP

 Πηγή: iefimerida.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.