Friday, August 11, 2017

Κατερίνα Ιγγλέζη: Η καταστροφική πυρκαγιά στα Κήθυρα αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των μέσων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών

Δήλωση της βουλευτού Σύριζα Χαλκιδικής Κατερίνας Ιγγλέζη για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα.
Για ακόμα μια χρονιά η καλοκαιρινή περίοδος, δυστυχώς, χαρακτηρίζεται από καταστροφικές πυρκαγιές. Η πυρκαγιά στα Κήθυρα που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα, ίσως είναι μέχρι στιγμής η πιο εμβληματική, παρόλο που τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια είναι πολλά.
Ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης βρίσκεται σε κάθε εστία φωτιάς και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατέψει τόσο τις ανθρώπινες ζωές όσο και το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών είναι σε εγρήγορση για να συνδράμουν ενεργά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών καθώς και στην έγκαιρη καταστολή τους σε συνεργασία με το πυροσβεστικό σώμα και τους εθελοντές.

Όμως η αναγκαιότητα της αλλαγής της πολιτικής της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών είναι για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο. Οι υπαρκτές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνδυασμένες με τα ευάλωτα και τα πολλάκις καμένα μεσογειακά τοπία, δημιουργούν τις συνθήκες για την ύπαρξη όλο και περισσότερων δασικών πυρκαγιών. Ακόμη, το υψηλό κόστος καταστολής και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών απορροφά τους ήδη μειωμένους πόρους και απαιτεί όλο και επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική της καταστολής θα πρέπει να δώσει χώρο στην πρόληψη, δηλαδή στις πολιτικές αυτές που μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, που συμβάλλουν στον περιορισμό της καμένης έκτασης και διαχειρίζονται τόσο το δάσος όσο και την πυρκαγιά βάσει των αρχών της αειφορίας και της δασοπονίας. Αν δεν υπάρξει διαχείριση των δασών και των αγροδασικών οικοσυστημάτων προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα του κλίματος, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Απαιτείται, λοιπόν, μια εθνική δασική πολιτική που θα προωθήσει μια σύγχρονη διαχείριση των δασών, ώστε να μειώνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, να επαναφέρει την ικανότητα των δασών να παράγουν εισόδημα και να διευκολύνει την καταστολή με μειωμένες δαπάνες. Ακόμα, η θεσμοθετημένη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής για την καλύτερη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με βάση τα κριτήρια που θέτει η δασοπονία, αποτελεί ζητούμενο.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.